Συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ ακολούθησε «μπαράζ» τηλεφωνικών επικοινωνιών. Αποτέλεσμα των επαφών αυτών ήταν η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτήρισε προκλητικές τις κινήσεις της Τουρκίας και κάλεσε την Αγκυρα να αποφύγει μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σενάρια αντίδρασης της ελληνικής πλευράς, ενώ η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη ήταν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σαρλ Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή. Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στο Τwitter σημείωσε ότι η κατάσταση πρέπει να λυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
«Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη Νavtex ανοιχτά του Καστελλόριζου. Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα: «Οταν αποφασίσαμε για πρώτη φορά να ασκήσουμε μια αποφασιστική διπλωματία στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και με την Ιταλία και, πρωτίστως, με την Αίγυπτο, σταθμίσαμε, μετρήσαμε ποια θα ήταν η αντίδραση της Τουρκίας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία του στόλου είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να βγει οπουδήποτε απαιτηθεί, τα πλοία μας τα οποία περιπλέουν σε κρίσιμες περιοχές βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους από μέρες. Εάν απαιτηθεί, θα υπάρχει και μεγαλύτερη ανάπτυξη του στόλου. Εμείς δεν επιδιώκουμε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή, από την άλλη πλευρά η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη».
Παράλληλα, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διπλωματικά υποδεέστερη θέση», στέλνοντας συγχρόνως καθαρό μήνυμα στην άλλη πλευρά: «Στο μέτρο που πλέον είναι καθορισμένες οι ζώνες τις οποίες η ελληνική Πολιτεία έχει να προστατεύσει κυριαρχικά, δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση εντός των ζωνών αυτών. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι διεθνείς κανόνες, οι οποίοι διέπουν την έρευνα», είπε και μετέφερε την αίσθηση της ελληνικής πλευράς ότι «θα υπάρξει ένας περίπλους του “Ορουτς Ρέις” και των συνοδών πλοίων, εμείς θα παρακολουθούμε, θα είμαστε εκεί, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr