Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ένας διδακτορικός φοιτητές τραυματίστηκε σοβαρά, όταν δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι με πυροσβεστήρα.
Ο στρατιωτικός αναλυτής, Κώστας Γρίβας, λέει μεταξύ άλλων ότι «απειλούμασταν καιρό», πως «η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που βρίσκονταν στην αίθουσα ήταν νεαρές κοπέλες, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος και υπέστη σοκ» και ότι «ο τραυματίας διδακτορικός φοιτητής μας χτυπήθηκε με δολοφονική διάθεση». «Μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα θα προχωρήσω σε μηνύσεις και καταγγελίες εναντίον των ατόμων αυτών στις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές», σημείωσε ακόμη σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα.
Αναλυτικά αναφέρει:
Η χθεσινή παρακρατική επίθεση εναντίον μας στη Νομική έγινε σε μια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βρίσκονταν στην αίθουσα ήταν νεαρές κοπέλες, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος και υπέστη σοκ.
Ο τραυματίας διδακτορικός φοιτητής μας χτυπήθηκε με δολοφονική διάθεση. Κυριολεκτικά ποδοπατήθηκε και θα μπορούσε να έχει υποστεί σοβαρά εσωτερικά τραύματα. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνανδροι και τι πρεσβεύουν πολιτικά. Δεν ξέρω αν είναι «αντιεξουσιαστές» ή κάτι σχετικό. Αν κινήθηκαν «αυθορμήτως» ή ήταν καθοδηγούμενοι. Αν είναι Έλληνες ή κάτι άλλο. Αυτά θα τα μάθουμε όταν (;) εντοπιστούν και αποκαλυφθούν.
Ωστόσο, αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι εδώ και καιρό και εγώ και όλοι, μα όλοι, οι καθηγητές που συμμετείχαμε στη χθεσινή εκδήλωση έχουμε στοχοποιηθεί, απειληθεί και καθυβριστεί από ένα πολυπλόκαμο ψηφιακό παρακράτος στα ΜΚΔ, στο οποίο εξέχοντα ρόλο παίζουν συγκεκριμένοι λογαριασμοί, ναζιστικής ιδεολογίας.
Ξεκάθαρης και δηλωμένης. Όχι εθνικιστικής, όχι «ακροδεξιάς». Ναζιστικής. Λογαριασμοί που καθυβρίζουν τον Ιωάννη Μεταξά επειδή αντιστάθηκε στην ιταλική εισβολή, που θεωρούν τον Χίτλερ προστάτη της Ευρώπης, που καλούν για ανανέωση του ελληνικού αίματος από Αλβανούς και Ουκρανούς γιατί «είναι πιο καθαροί φυλετικά» από τους «μελαχρινούς» Έλληνες, που βρίζουν τον Στρατό και την Εκκλησία και μία σειρά από άλλα.
Οι λογαριασμοί αυτοί σήμερα εκφράζουν την επιδοκιμασία τους για την επίθεση εναντίον μας και πανηγυρίζουν. Μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα θα προχωρήσω σε μηνύσεις και σε καταγγελίες εναντίον των ατόμων αυτών στις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Οι λογαριασμοί αυτοί, βέβαια, επανειλημμένως έχουν εκφράσει δημοσίως τη βεβαιότητά τους ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο και είναι απρόσβλητοι από τον νόμο.
Πιστεύω ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα επιδείξει την ευαισθησία που έχει επιδείξει και άλλες φορές ώστε να ξεσκεπαστούν τα άτομα αυτά και να δούμε επιτέλους ποιοι είναι, τι πρεσβεύουν και για ποιους δουλεύουν.
Επίθεση στη Νομική: «Το ότι ζει είναι θαύμα» – Μαρτυρίες που σοκάρουν για την εισβολή των τραμπούκων [βίντεο]
Ο Γιάννης Σαριδάκης, καθηγητής τουρκικών και ασιατικών σπουδών, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 σχετικά με την εισβολή των κουκουλοφόρων σε εκδήλωση των φοιτητών στη Νομική Αθήνας. «Δεν έχω δει ξανά τόση βία στο πανεπιστήμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Σχετικά με την εκδήλωση ανέφερε τα εξής: «Δεν ήταν εκδήλωση του πανεπιστημίου, ήταν μια εκδήλωση των φοιτητών για την οποία βέβαια είχαν πάρει άδεια από την πρυτανεία. Η εκδήλωση συνεχιζόταν, ήταν κάπου στα μέσα και βγήκαμε έξω με έναν καθηγητή να κάνουμε εμείς ένα διάλειμμα». Σχετικά με την εισβολή ανέφερε ότι ήταν «πολύ απότομη και καταδρομική. Επιτέθηκαν πρώτα σε εμάς και προσπάθησαν να μπουν μέσα στην αίθουσα που ήταν κυρίως φοιτήτριες. Ένας υποψήφιος διδάκτορας προσπάθησε να τους εμποδίσει και τον χτύπησαν. Τη γλίτωσε με ράμματα και ένα οίδημα στο μάτι».
Ο κ. Σαριδάκης, μιλώντας επίσης στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε: «Δεν φώναξαν καν. Δεν πέταξαν τρικάκια. Ανέβηκαν, χτύπησαν, έφυγαν. Δεν μπορώ να ξέρω τον στόχο. Αυτή ήταν πάντως δολοφονική επίθεση και όσο μου επιτρέπει η σκέψη μου δεν είχε πολιτικά χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχάς δεν ήταν πολιτική εκδήλωση. Ήταν δολοφονική καταδρομική επίθεση», είπε για την επίθεση που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του.
Περιγράφοντας τα γεγονότα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου είπε τα εξής: «Ήταν μία εκδήλωση φοιτητών οι Ημέρες Καριέρας, ουσιαστικά για τις επαγγελματικές προοπτικές και αποκατάσταση. Ήταν προσκεκλημένοι αρκετοί ομιλητές, μεταξύ αυτών και ο ομιλών, για παράδειγμα ο τέως αντιπρύτανης ο κύριος Μαραβέγιας, ο ομότιμος καθηγητής τμήματος ο κύριος Μάζης, ο πρέσβης επί τιμή, ο κύριος Θεοδώρου. Κάπου στα μισά της εκδήλωσης είχαμε βγει δύο τρεις καθηγητές, είχα τελειώσει και εγώ την παρέμβασή μου, δύο-τρεις καθηγητές στο διάδρομο της αίθουσας για ένα μικρό διάλειμμα και εκεί ξαφνικά είδαμε 8-10 άτομα. Πραγματικά ήταν καταδρομική επίθεση. Ήταν ντυμένοι κουκουλοφόροι με κράνη κάποιοι από αυτούς, κρατούσαν γκλομπ, ανέβηκαν πάρα πολύ γρήγορα τις σκάλες του κτηρίου της Νομικής. Επιτέθηκαν πρώτα σε εμένα αδειάζοντας έναν πυροσβεστήρα. Μετά προσπάθησαν να μπουν στην αίθουσα. Μπήκαν. Εκεί ένας φοιτητής, διδακτορικός υποψήφιος, προσπάθησε να τους απωθήσει. Εκεί είχαμε σκηνές πολύ άγριας βίας, το παιδί δηλαδή πραγματικά από τύχη ζει. Το σημείο που χτύπησε, γέμισε ο χώρος αίματα. Τον χτύπησαν στο κεφάλι με γκλομπ, κράνη κτλ. (…) Ευτυχώς είναι καλά. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο αρκετές ώρες, στον Ερυθρό Σταυρό με μέριμνα και της Πρυτανικής αρχής. Πήρε εξιτήριο. Υπό παρακολούθηση είναι. Έχει θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και στο μάτι».
«Προσπάθησαν να χτυπήσουν εμάς, τους καθηγητές, τέσσερις που ήμασταν έξω. Γύρισαν το χώρο, ένα τραπέζι που είχαν τα παιδιά μπροστά και μετά προσπάθησαν να επιτεθούν στους ακροατές, στους φοιτητές που ήταν μέσα στην αίθουσα. Εκεί βγήκε ο διδακτορικός φοιτητής για να τους απωθήσει και χτύπησαν τον ίδιον», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο τελικά το ακαδημαϊκό άσυλο αρκεί για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ο κ. Σαριδάκης επισήμανε «το άσυλο κατ’ αρχάς, είναι προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελευθερίας του λόγου. Δεν είναι προστασία ποινικών ή οποιωνδήποτε παραβατικών ανθρώπων. Το Πανεπιστήμιο, το θεμέλιό του είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Από κει και πέρα το ζήτημα της ασφάλειας είναι σύνθετο. Τα πανεπιστήμια έχουν κληθεί από το 2021 με νόμο να διατυπώσουν σχέδιο ασφαλείας, το οποίο να τύχει και της εγκρίσεως της αστυνομίας. Το σχέδιο ασφάλειας δεν είναι περιφρούρηση, δεν είναι σειρές ΜΑΤ έξω από τα πανεπιστημιακά κτίρια προς Θεού. Το σχέδιο ασφάλειας είναι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ και οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων είναι μια ολοκληρωμένη διαχείριση συνθηκών, οι οποίες είναι συνήθως λίγο πολύ στα πανεπιστήμια. Από τη διεξαγωγή ενός μαθήματος μέχρι μια ομιλία κάποιων προσκεκλημένων, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν η όποια εκδήλωση, η όποια συνθήκη. Να υπάρχει δυνατότητα γρήγορης αντίδρασης, να υπάρχει προσωπικό».
Απαντώντας στο κατά πόσο υπάρχει ευθύνη στις πρυτανικές αρχές σχετικά με τη μη εφαρμογή ως τώρα συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας, όπως η χρήση τουρνικέ, ο κ. Σαριδάκης δήλωσε «αυτό θα το διερευνήσει φαντάζομαι ο αρμόδιος εισαγγελέας. Σε αυτό το σημείο δεν θα ήθελα να εκφράσω προσωπική άποψη».
«Αυτό που είναι γεγονός ότι το κτίριο είχε δύο φύλακες εκείνη τη στιγμή. (…) Με τον τρόπο που έγινε αυτή η επίθεση, με την ταχύτητα με την οποία έγινε, δεν θα μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό. Πραγματικά είναι αδιανόητο. Βγάλαμε μια ανακοίνωση ως τμήμα ότι όλη αυτή η σκηνή και αντίστοιχα επεισόδια, ας πούμε σε άλλα πανεπιστήμια και σε άλλες σχολές, βάλλουν ευθέως κατά της Δημοκρατίας. Είναι τόσο σκληρό και τόσο απλό όσο ακούγεται» υπογράμμισε καταλήγοντας.
«Δεχτήκαμε καταδρομική επίθεση. Ανέβηκαν 7-8 άτομα μαυροφορεμένα, με full face και κράνη, μας άδειασαν έναν πυροσβεστήρα και μετά έκαναν επίθεση μέσα στην αίθουσα. Προσπάθησε ένας φοιτητής να τους εμποδίσει. Το ότι ζει το παιδί είναι θαύμα, θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί. Τον χτύπησαν με κράνος, με γκλοπ, και πιθανότατα με πυροσβεστήρα», ανέφερε μάρτυρας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, Ιωάννη Μάζη, η επίθεση στη Νομική Σχολή κράτησε «5 με 7 λεπτά» και οι κουκουλοφόροι φώναζαν «τελειώσατε τώρα». Όπως είπε «ένας εξ αυτών κρατούσε έναν πυροσβεστήρα στα χέρια του και μας άδειασε τον μισό. Στην προσπάθειά του ο φοιτητής να τους απωθήσει έγινε η συμπλοκή, αλλά ήταν μόνος εναντίον 7 – 8 ατόμων».
Η ανάρτηση της ΔΑΠ Νομικής για την επίθεση στη Νομική
Σε ανάρτησή της η ΔΑΠ Νομικής καταγγέλλει την επίθεση και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί μια μαύρη σελίδα για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο».
Ειδικότερα, αναφέρει: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια μαύρη σελίδα για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη βίαιη επίθεση που δέχθηκαν φοιτητές και καθηγητές από κουκουλοφόρους σε ακαδημαϊκή εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Τουρκικών Σπουδών. Τραγική συνέπεια της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός μεταπτυχιακού φοιτητή, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως ο φανατισμός κάποιων μειοψηφιών δεν διστάζει να στραφεί ακόμη και κατά της σωματικής ακεραιότητας όσων διαφωνούν μαζί τους.
Οι υπεύθυνοι αυτής της επίθεσης δεν στοχεύουν μόνο εμάς, στοχεύουν την ίδια τη δημοκρατία, τον ελεύθερο διάλογο, την ακαδημαϊκή ελευθερία. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν σιωπούμε, δεν κάνουμε πίσω.
Δεν επιτρέπεται σε καμία “πολιτική άποψη” να μετατρέπεται σε βία και τραμπουκισμό.
Στις 14 Μαΐου, οι φοιτητές έχουν τη δύναμη να απαντήσουν. Η σιωπηρή πλειοψηφία πρέπει να γίνει ηχηρή. Να πει ένα ξεκάθαρο “όχι” στον φόβο και “ναι” στη λογική, την πρόοδο και την ασφάλεια. Να ενισχύσει τη μοναδική παράταξη που δίνει καθημερινά μάχη για ένα σύγχρονο, ελεύθερο και ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται.
Το Πανεπιστήμιο δεν φιμώνεται.
Στις 14 Μαΐου, οι πραγματικοί φοιτητές θα δώσουν την απάντησή τους.
Στη βία και την τρομοκρατία, απαντάμε με Δημοκρατία!».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Χρυσοχοΐδης για την επίθεση στην Νομική: Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους
«Αυτό που τους αξίζει είναι η σύλληψη και η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη και αυτό θα γίνει γιατί αυτός είναι ο κανόνας της δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης ενώ πρόσθεσε ότι «η αστυνομία πρέπει να εξιχνιάσει την υπόθεση γιατί υπάρχει ένα τραυματίας φοιτητής».
Ο υπουργός ζήτησε να ληφθούν μέτρα από τα πανεπιστήμια για να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα. «Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε μια σχολή χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είναι», ανέφερε ενώ υπενθύμισε ότι «έχουμε ψηφίσει νόμο του 2021 και δεν έχει εφαρμοστεί με ευθύνη αυτών που διοικούν τα πανεπιστήμια».
Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με τον παρελθόν, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν πλέον καταλήψεις, αλλά «σε ορισμένα πανεπιστήμια γίνονται συνελεύσεις άσχετων ανθρώπων και κινήσεων που δεν πρέπει να γίνονται σε πανεπιστήμια». «Το αμφιθέατρο της σχολής είναι για να γίνονται μαθήματα, να συνεδριάζουν φοιτητικές παρατάξεις και να γίνονται μια σειρά από εκδηλώσεις, αλλά το να συνεδριάζουν διάφορές άσχετες οργανώσεις που σχετίζονται με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βία είναι απαράδεκτο», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Επίθεση στη Νομική: Καταδικάζει το υπουργείο Παιδείας
«Τέτοιες χυδαίες ενέργειες βίας και εκφοβισμού παραπέμπουν μονάχα σε φασιστικές πρακτικές και δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς προσβάλλουν βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ατόμου». Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή τα επεισόδια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο «καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική εισβολή κουκουλοφόρων» και ότι η ηγεσία του εκφράζει «την πλήρη υποστήριξή της στα θύματα της επίθεσης και αναμένει την άμεση και πλήρη διερεύνηση του περιστατικού από τις αρμόδιες Αρχές, ώστε οι υπαίτιοι των αποτρόπαιων αυτών πράξεων να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση, κατά την επίθεση τραυματίστηκε διδακτορικός φοιτητής, ενώ υπέστησαν προπηλακισμούς μέλη του διδακτικού προσωπικού και φοιτητές, που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Παραστατίδης: Το άσυλο προστατεύει ιδέες, όχι ρόπαλα
«Η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελευθερία της έκφρασης και η καταδίκη της βίας, ιδίως εντός του πανεπιστημίου, είναι ζητήματα που δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε. Κι όμως, εξακολουθούμε να τα συζητάμε στην Ελλάδα του 2025 γιατί το κράτος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του.
Η κυβέρνηση φέρει ευθεία ευθύνη για τα κρούσματα βίας εντός του πανεπιστημίου: χρησιμοποίησε ως αυταρχικό επικοινωνιακό πυροτέχνημα την πανεπιστημιακή αστυνομία, την οποία, αφότου ίδρυσε, κατήργησε με συνοπτικές διαδικασίες.
Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει και εξακολουθούμε να προτείνουμε την καθιέρωση κάρτας εισόδου για την είσοδο στον χώρο του πανεπιστημίου. Έχουμε επίσης προτείνει την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή για κάθε ΑΕΙ, συνεργαζόμενης με τις δημόσιες αρχές, όπως ισχύει στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η υπηρεσία φύλαξης αυτή θα υπάγεται ιεραρχικά στις πανεπιστημιακές αρχές και όχι στην ΕΛ.ΑΣ., όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να γίνεται σεβαστό το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Αλλά η αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας θέλει σοβαρές προτάσεις και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που αφήνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο στην τύχη του. Κάθε νέο αντίστοιχο περιστατικό σαν το χθεσινό μας το υπενθυμίζει.
Η βία δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας και ακόμα περισσότερο δεν έχει θέση στο πανεπιστήμιο. Οι φορείς της δεν προστατεύονται από καμία στρεβλωμένη έννοια ασύλου. Το άσυλο και η ακαδημαϊκή ελευθερία προστατεύουν ιδέες, όχι ρόπαλα».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει την επίθεση στη Νομική και τη στοχοποίηση δικηγόρων
Καταδικάζει απερίφραστα την άσκηση βίας και δη εντός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μετά τα άγρια επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη Νομική Σχολή Αθηνών όταν ομάδα ατόμων με κουκούλες και κράνη κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε εκδήλωση, προπηλάκισαν καθηγητές και τραυμάτισαν φοιτητή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
«Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά απρόκλητης επίθεσης και άσκησης βίας σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και στοχοποίησης δικηγόρου εξ ´αφορμής χειριζόμενης υπ´ αυτού υπόθεσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει εκ νέου τις πάγιες σχετικές θέσεις του:
1.Το ΔΣ του ΔΣΑ καταδικάζει απερίφραστα την άσκηση βίας και δη εντός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στο οποίο εξ´ ορισμού διακινούνται και οφείλουν να διακινούνται ακώλυτα ιδέες στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, απ´ όπου κι αν υποκινείται ή προέρχεται.
2. Ο Δικηγόρος ως συλλειτουργός της δικαιοσύνης και κατά την άσκηση των καθηκόντων του απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας, ουδέποτε δε δύναται να ταυτίζεται, πόσω μάλλον να στοχοποιείται απρόκλητα ,λόγω του εντολέως του και της φύσης της πράξης για την οποία τον υπερασπίζεται.
Φαινόμενα όπως τα ανωτέρω είναι απολύτως καταδικαστέα, τόσο από το δικηγορικό σώμα, όσο και από κάθε πολίτη στο πλαίσιο μίας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας και δικαιοκρατικής τάξης».