Εχει ήδη γραφτεί σε μερίδα του Τύπου ότι προτάσσοντας ως επιχειρήματα να μην τεθεί θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, γιατί είναι πολύ νωρίς, να αφεθεί το buffer ανέπαφο, ώστε αν χρειαστεί να υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη δικαστικών αποφάσεων, αλλά και να στηριχθεί η οικονομία το 2020 ή το 2021, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αυτό που δεν έχει γραφτεί είναι ότι ακόμα και μετά τις συσκέψεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο για να ληφθούν αποφάσεις, ο κ. Χουλιαράκης επιμένει στη βασική του θέση ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα βάζουν σε κίνδυνο την οικονομία, σε υπολογίσιμο βαθμό το 2019 και με βεβαιότητα το 2020.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Μαξίμου επέμεινε να δοθεί απάντηση στον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα όχι μόνο από τον κ. Τσακαλώτο, που έγραψε ένα ειρωνικό tweet, αλλά και από τον κ. Χουλιαράκη, ώστε προεκλογικά να μην υπάρξουν σχόλια περί διαφορετικών γραμμών στην κυβέρνηση.
Σε ήπιο τόνο
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε εντελώς διαφορετική γλώσσα από τον προϊστάμενό του υπουργό Οικονομικών, χρησιμοποίησε σαφώς χαμηλότερους τόνους και τεχνοκρατική γλώσσα στη δήλωσή του, επισημαίνοντας ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως κατά το πρόγραμμα, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο» και κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη να διευκρινίσει πώς οδηγήθηκε στα σχετικά συμπεράσματα, λέγοντας πως «για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης -στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα- ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση».
Σε αντίθετη τροχιά
Αυτό που επίσης δεν έχει γραφτεί, είναι ότι ο κ. Χουλιαράκης φέρεται να έχει καταθέσει γραπτές τις ενστάσεις του τόσο στο Μαξίμου όσο και στον προϊστάμενό του υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και όπως λέγεται, δεν αφορούν μόνο στα μέτρα που ψηφίστηκαν και αφορούν το 2019, για τα οποία φέρεται να πιστεύει ότι βγαίνουν τα νούμερα, αν και η κυβέρνηση στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές, αλλά αφορούν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό αλλά δεν ψηφίστηκαν και αφορούν το 2020, για τα οποία πιστεύει ότι αποτελούν παγίδες για την επόμενη κυβέρνηση και βάζουν σε κίνδυνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στο Μαξίμου ωστόσο θεώρησαν πως από τη στιγμή που κατάφεραν να βάλουν στο επικοινωνιακό παιχνίδι της παροχολογίας τον υπουργό Οικονομικών, ο υφιστάμενός του αναπληρωτής δεν θα τολμούσε να δημοσιοποιήσει τις διαφωνίες του και μάλιστα προεκλογικά.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Μπροστά στη μεγάλη ανάγκη να αλλάξει ατζέντα προεκλογικά και ο κόσμος να σταματήσει να ασχολείται με το πώς χειρίστηκε ο κ. Τσίπρας το Μάτι και γιατί έκρυψε από την ελληνική κοινή γνώμη το ταξίδι αναψυχής στο κότερο Παναγοπούλου, το επιτελείο του πρωθυπουργού αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο και τους δανειστές. Εκτίμησε, δηλαδή, ότι λόγω ευρωεκλογών οι «χαρτογιακάδες» (όπως υποτιμητικά αποκαλούν τα στελέχη των θεσμών ακόμα και τώρα που το κλίμα έχει… αλλάξει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση Τσίπρα) δεν θα τολμούσαν να ανοίξουν θέμα για την Ελλάδα, διακινδυνεύοντας κακή δημοσιότητα για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη μάχη.
Οταν ακολούθησαν οι -ήπιες και προσεκτικές- δημόσιες ενστάσεις από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά ακόμα και από τον φίλο της κυβέρνησης Τσίπρα, τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Οικονομικών θορυβήθηκαν.
Λάσπη…
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όσοι δεν συμπαθούν τον κ. Χουλιαράκη -υπάρχουν έριδες που κρατούν από την περίοδο του δημοψηφίσματος, όταν πάλι είχε διαφωνήσει- φρόντισαν να διαρρεύσουν άλλες φήμες. Οτι δηλαδή, ο κ. Χουλιαράκης έχει ήδη βρει την επόμενή του δουλειά στην Ευρώπη και δεν νοιάζεται για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ελληνικής οικονομίας, ότι πάντα συμφωνούσε με τον Γιάννη Στουρνάρα, ότι πάντα ήταν πιο κοντά στις θέσεις των δανειστών κ.ά.
Τελευταία, οι ίδιες κομματικές πηγές, που αφήνουν να διαρρεύσει ότι η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές θα είναι δήθεν γύρω στο 4%, διαρρέουν ότι στον ανασχηματισμό που θα κάνει ο πρωθυπουργός για να δείξει στην κοινή γνώμη ότι έλαβε το μήνυμα από την κοινή γνώμη, θα βγάλει τον κ. Χουλιαράκη από την κυβέρνηση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής