Τριγμοί που θα γίνουν ορατοί μετά την 26η Μαΐου. Πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη διαφημίζουν τα μέτρα «σαν να μην υπάρχει αύριο», όταν στο παρασκήνιο έχουν ενημερωθεί αρμοδίως ότι μετά τις ευρωεκλογές έρχεται σειρά επιθέσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές που θα χαλάσουν και πάλι το κλίμα στην οικονομία, μετά την τεχνητή -λόγω ευρωεκλογών- νηνεμία των τελευταίων μηνών.
Ενστάσεις
Στην κυβέρνηση μπορεί να λένε ότι τα όσα ανακοίνωσαν αλλά και τα όσα προαναγγέλλουν εν όψει των εθνικών εκλογών είναι μετρημένα και δεν βάζουν σε κίνδυνο το πρωτογενές πλεόνασμα, γνωρίζουν όμως ότι τόσο οι θεσμοί όσο και οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές αμφισβητούν τόσο το γεγονός ότι η ανάπτυξη θα «τρέξει» με 2,5% το 2019 όσο και ότι τα φορολογικά έσοδα θα είναι αυτά για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί.
Το γεγονός μάλιστα ότι, πιεζόμενος από την καθαρή διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει και νέο πακέτο παροχών, αυτή τη φορά πριν από τις εθνικές εκλογές, έχει ενισχύσει την εκτός συνόρων ανησυχία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ενώ η κυβέρνηση προετοίμαζε εδώ και καιρό μία ακόμα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές για να την «πουλήσει» προεκλογικά, πριν από λίγες ημέρες δόθηκε εντολή η προετοιμασία να «παγώσει».
Τα πάνω – κάτω
Το δεύτερο «όπλο» Τσίπρα, όπως θα ξεδιπλωθεί την τελευταία εβδομάδα, αρχής γενομένης από τη σημερινή του ομιλία τον Πειραιά, είναι η κινδυνολογία και η προσπάθεια της κυβέρνησης, με όποιο μέσο διαθέτει, θετικό και αθέμιτο, να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως επικίνδυνο για την πολυπληθή τάξη των εργαζομένων στον δημόσιο αλλά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και υποστηρικτή των ελίτ και των συμφερόντων τους. Είναι δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να καταφέρει κάτι τέτοιο μετά την αποκάλυψη ότι έκανε διακοπές σε θαλαμηγό της φίλης του κ. Παναγοπούλου, την οποία προσπάθησε να κάνει και «αθάνατη» της ΔΟΕ, αλλά ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου θα το προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.
ΣΥΡΙΖΑ: Στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες, πάνω απο 60.000 πολίτες ψήφισαν
Ωστόσο, η βασική εκτίμηση του Μαξίμου, αυτό για το οποίο τον είχαν διαβεβαιώσει στενοί του συνεργάτες, ειδικοί στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων ότι βαίνοντας προς τις εκλογές η διαφορά υπέρ της ΝΔ θα πέσει κάτω από το 3%, δεν επιβεβαιώνεται. Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές αλλά με διαφορά που δεν θα θέτει πρόβλημα στην κυβέρνηση να συνεχίσει ως τον Οκτώβριο, αλλά οι μετρήσεις και κυρίως η μελέτη των ποιοτικών στοιχείων, οδηγεί σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα.
Δεν έχει ξαναγίνει
Η απόσυρση, από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, του χαρακτηρισμού των ευρωεκλογών ως ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του και η προσπάθειά του να πει ότι αποτελούν «δημοσκόπηση» προκάλεσε θυμηδία στην κοινή γνώμη και κύμα ηττοπάθειας στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ουδείς αρχηγός κόμματος, ακόμα και όταν γνώριζε ότι θα έχανε τις ευρωεκλογές, όπως γνωρίζει σήμερα ο κ. Τσίπρας, είχε τολμήσει ποτέ να ξεκινήσει τη διαχείριση της δύσκολης επόμενης ημέρας με μία τέτοια γκάφα. Κομματικά στελέχη… τραβούσαν τα μαλλιά τους ακούγοντας τον κ. Τσίπρα στην τηλεοπτική του συνέντευξη να μιλά για «δημοσκόπηση» αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, όταν εκείνοι κάνουν αγώνα κόντρα στη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών, προσπαθώντας να ανεβάσουν ακόμα και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ακόμα και αν το έκανε για να απαντήσει στον Μητσοτάκη που λέει ότι αν χάσει τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, έκανε μεγάλο λάθος», παραδέχεται κορυφαία κομματική πηγή, μιλώντας στον «Ε.Τ.». «Επιβεβαίωσε στην κοινή γνώμη, αυτό που ακούει εδώ και ημέρες. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει με μεγάλη και καθαρή διαφορά και εκείνος αγωνιά για το πώς θα ελέγξει τις εξελίξεις εντός του κόμματός του», σημειώνει έμπειρο στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, που, όπως λέει, έχει ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού παραδέχονται ωστόσο ότι την επόμενη μέρα θα κρίνουν η διαφορά και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Οπως λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αν η διαφορά είναι πάνω από 6% και η Ν.Δ. πάνω από 30%, με δεδομένο ότι στις εθνικές εκλογές το ενδιαφέρον και η συμμετοχή είναι αυξημένα, αυτό σημαίνει πως η Ν.Δ. θα βρίσκεται κοντά και στην αυτοδυναμία και η πίεση για άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής