Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. και προσωπικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρούν στην πρώτη γραμμή της ατζέντας τη θέση του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό, διαμηνύοντας πως αν δεν υπάρχει στήριξη της κυβερνητικής επιλογής, τότε τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης. Το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς επιχειρούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα καλώντας τη Ν.Δ. να παρουσιάσει τη δική της θέση, ωστόσο το γαλάζιο στρατόπεδο την… επιστρέφει καλώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. να παρουσιάσουν την κοινή πρότασή τους για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης («Βήμα»), ακυρώνοντας έτσι το σενάριο για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ακόμη ότι το πρώτο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει ως πρωθυπουργός θα είναι το φορολογικό, ενώ επισήμανε ότι θα έλθει σε συνεννόηση με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου για να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος με πλειοψηφία που θα διασφαλίζει την άμεση εφαρμογή του, ώστε «να μην υποστεί η χώρα τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της απλής αναλογικής που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Στο μήνυμα Μητσοτάκη για το Σκοπιανό, το Μαξίμου με απάντησή του σχολίασε ότι «ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δεν μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας». Πρόσθεσε ακόμη πως «ο πρόεδρος της Ν.Δ., αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, καλό θα ήταν να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό. Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δεν θα γίνει και πρόβλημα της χώρας».
Αμεση ήταν η απάντηση της Ν.Δ., η οποία υπενθύμισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ότι βρίσκονται στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση: «Και καθώς υποθέτουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους, αναμένουμε μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ. Διότι όσο βρίσκονται ακόμη στην κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
«Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα συμπαραταχθούμε και θα ξεμπλέξουμε την κυβέρνηση από το χάος των αντιφάσεων στο οποίο έχει μπει», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας («Παραπολιτικά» ρ/σ): «Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη με άλλες υποσχέσεις και με άλλες τοποθετήσεις. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας σαν όχημα για να επιλύει τα προβλήματα με τις διάφορες κοινωνικές τάξεις τις οποίες εξαπάτησε, όπως με τους φαρμακοποιούς».
Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης εμπιστεύεται απολύτως και στηρίζει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και αυτή έχει σαν αιχμή για να μπορέσει να ανατρέψει αυτή την πολύ κακή κυβέρνηση: «Αυτό που λέει, και είναι σωστό, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις θέσεις που υπάρχει κάποιος ικανότατος εκτός πολιτικής, ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τον χρησιμοποιήσουμε και να μείνουμε στα έδρανα της Βουλής στηρίζοντας την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγει η χώρα από την κρίση».
Κατερίνα Κατσαβού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου