Μέχρι… κεραίας στην καταγγελία περί ευθείας παρέμβασης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, συμπεριφορά που τόνισε συνιστά αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα («απόπειρα ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας») και, σε καμία περίπτωση «πταισματάκι», όπως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έχει αναφέρει, επέμεινε η Γεωργία Τσατάνη κατά την πολύωρη ακρόασή της χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Είμαι όρθια, γιατί εκπροσωπώ έναν θεσμό. Είμαι καθαρή, γι’ αυτό είμαι όρθια» διατράνωσε η εισαγγελέας Εφετών, η οποία -συχνά έντονα συναισθηματικά φορτισμένη- έδωσε απαντήσεις σε όλα όσα έχουν λεχθεί εναντίον της. Εξάλλου, όπως ανέφερε, περίμενε καιρό για να ακουστεί η δική της φωνή, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την υποβολή της αναφοράς κατά του κ. Παπαγγελόπουλου. Μήνες κατά τους οποίους ως φαίνεται κρατούσε στη «φαρέτρα» της κι άλλα βέλη, αφού χθες «έδειξε» τον αναπληρωτή υπουργό να έχει… διεκδικήσει την πειθαρχική της δίωξη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά την επίσκεψή του στο Ανώτατο Δικαστήριο αρχές Νοεμβρίου 2015!
«Είχε βρεθεί στην υπηρεσιακή μου προϊσταμένη και της είχε πει ‘‘Τι την κρατάτε την κ. Τσατάνη; Ασκήστε της επιτέλους πειθαρχική δίωξη’’», τόνισε η εισαγγελέας, στοχεύοντας και στην… καρδιά του επιχειρήματος που έχει προβάλει επανειλημμένως ο υπουργός για να καταδείξει ως αναξιόπιστη την αναφορά. Δηλαδή, ότι σε αυτή ως αιτία της επίσκεψής της στο γραφείο του στις 16/11/2015 επικαλείται δηλώσεις του, που έγιναν 15 ημέρες μετά τη συνάντησή τους (σ.σ. περί δικαστικών πραξικοπημάτων, κατά την ομιλία του στις 27/11 στη Βουλή). Ηδη από τις 15/9, αλλά και τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, είχε υποπέσει στην αντίληψή της από συναδέλφους της αξιόπιστους ότι ο κ. υπουργός δυσανασχετούσε «σε βαθμό δυσανεξίας» για την ανάθεση της δικογραφίας Βγενόπουλου.
«Η αναφορά μου είναι αληθής από την πρώτη φράση έως την τελευταία», υπογράμμισε η κ. Τσατάνη, εκτιμώντας ότι όλα έγιναν επειδή δεν ήταν αρεστή η δικαιοδοτική της κρίση επί της ουσίας. Υπεραμύνθηκε με σθένος της τελευταίας, στην οποία κατέληξε, αφού «βασανίστηκε νομικά», αφού «ξεσκόνισε» 2.600 σελίδες υλικού δικογραφίας, πάντοτε σύμφωνα με τον όρκο της και τη συνείδησή της.
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω σημεία από την κατάθεση της εισαγγελέα (που ξεκίνησε ύστερα από έντονη κόντρα των βουλευτών για την παρουσία ως βοηθού της του Θ. Σοφού κι αφού ο δικηγόρος αποχώρησε οικειοθελώς):
~ «Ο κ. Παπαγγελόπουλος -του οποίου επισημαίνω δεν αμφισβητώ την εντιμότητα, αλλά τη σοβαρότητα με την οποία χειρίστηκε το θέμα- δεν μπόρεσε να συμφιλιωθεί με την αλήθεια».
~ «Προσπαθεί να παρεκτρέπει, για να υποβαθμίσει το περιεχόμενο της αναφοράς μου, σε παλαιότερες υποθέσεις που έχω χειριστεί, κυρίως την υπόθεση Βατοπαιδίου (…) Ολοι αντιμετωπίζονται από εμένα ως Ελληνες πολίτες. Οσα λέγονται για πολιτικά πρόσωπα δεν με αγγίζουν. Δεν συνέτρεχε λόγος εξαίρεσής μου».
~ «Αυτή η προσπάθεια αποδυνάμωσης και παρεκτροπής με έχει οδηγήσει να είμαι οργισμένη, αλλά όχι φοβισμένη. Δεν έχω καμία σχέση με μαφιόζικα χτυπήματα».
~ «Δεν πήγα να κλάψω στον ώμο του κ. Παπαγγελόπουλου, ούτε να ζητήσω βοήθεια για την κόρη μου ή νομική συμβουλή (…). Πήγα γιατί είχα στοχοποιηθεί και γιατί θιγόταν το κύρος του θεσμού (…). Θεώρησα, δε, ότι ίσως είχε σφαλερή πληροφόρηση. Ομως είχε αποκρυσταλλώσει την άποψή του ότι παρανόμως είχα αφαιρέσει τη δικογραφία από την εισαγγελέα Διαφθοράς και ότι έπρεπε να την επιστρέψω».
~ «Μετά τη συνάντηση ενδεχομένως ο κ. υπουργός ανέμενε ότι είχα θορυβηθεί και φοβηθεί από τα λεγόμενά του και επανήλθε τηλεφωνικά (…). Είδε ότι δεν ενέδωσα με την πρώτη και επανήλθε για να ολοκληρώσει το αποτέλεσμα: “άμεση επιστροφή της δικογραφίας”, “άγριος πόλεμος θα ακολουθήσει”. Ευθαρσώς γι’ αυτό τηλεφώνησε, όχι για να δει αν είμαι καλά».
~ «Πάντα ενημέρωνα τους προϊσταμένους μου, ενημέρωσα και για τη συνάντηση και για το τηλεφώνημα».
«Μετά από 36 χρόνια υπηρεσίας, είδα να εξυφαίνεται εναντίον μου ένας ύποπτος ιστός αράχνης», είπε η κ. Τσατάνη, καυτηριάζοντας και τη διά Τύπου πληροφόρησή της περί της πειθαρχικής δίωξής της. Η υπόθεση της Λαϊκής τόνισε της ανατέθηκε λόγω αρχαιότητας, η δε δικογραφία την οποία χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς αφορούσε τμήμα του κορμού της συνολικής υπόθεσης και όφειλε να τη συσχετίσει, υπογράμμισε.
Χριστιάννα Χατζηϊορδάνογλου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου