Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής επικύρωσε τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με το Συμβούλιο, ενώ αναμένεται πλέον η τυπική επικύρωση από τα κράτη-μέλη, ώστε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2022 μέχρι το 2032.
Η επιβολή του μέτρου μέσω νομοθεσίας κρίθηκε αναγκαία γιατί φάνηκε ότι οι συνθήκες της αγοράς δεν μπορούσαν να εγγυηθούν ότι η δωρεάν περιαγωγή θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.
Αναφορικά με τη συμφωνία, οι καταναλωτές θα επωφελούνται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους από την πρόσβαση σε υπηρεσίες περιαγωγής με την ίδια ποιότητα όπως όταν χρησιμοποιούνται στη χώρα προέλευσής τους. Δηλαδή, όταν έχουν στη χώρα τους υπηρεσίες 5G θα μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G και κατά την περιαγωγή, όπου αυτές είναι διαθέσιμες.
Οταν βρίσκονται στο εξωτερικό, οι πολίτες που χρειάζεται να καλέσουν αριθμούς εξυπηρέτησης πελατών, γραφεία υποστήριξης ή ασφαλιστικές εταιρίες δεν θα καταβάλουν πρόσθετο κόστος εάν δεν έχουν ενημερωθεί προηγουμένως από τους φορείς εκμετάλλευσης.
Ασφάλεια
Οι ταξιδιώτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα υψηλούς λογαριασμούς όταν το τηλέφωνό τους συνδέεται με μη επίγεια δίκτυα, για παράδειγμα εάν βρίσκονται σε αεροπλάνο ή σε πλοίο. Ο νέος κανονισμός εγγυάται καλύτερη πληροφόρηση και αυτόματη διακοπή των εν λόγω υπηρεσιών όταν το κόστος του λογαριασμού ανέλθει στα 50 ευρώ ή σε άλλο προκαθορισμένο όριο.
Ο νέος κανονισμός διασφαλίζει ότι οι πολίτες θα έχουν αυξημένη δωρεάν πρόσβαση σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης, που θα παρέχουν, επιπλέον, τη δυνατότητα εντοπισμού του καλούντος. Οι φορείς εκμετάλλευσης διασφαλίζουν ότι οι πολίτες είναι ενήμεροι της δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω του «112», του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης, καθώς και άλλων εναλλακτικών μέσων πρόσβασης, όπως μέσω κειμένου σε πραγματικό χρόνο ή διαθέσιμων εφαρμογών για Ατομα με Αναπηρία. Εως τον Ιούνιο του 2023, οι φορείς εκμετάλλευσης θα ενημερώνουν αυτομάτως τους πελάτες μέσω μηνύματος σχετικά με τα διαθέσιμα εναλλακτικά μέσα πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Η συμφωνία προβλέπει χαμηλότερα τέλη χονδρικής, δηλαδή για δαπάνες που χρεώνουν οι φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών στη χώρα φιλοξενίας, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στα αντίστοιχα δίκτυά τους.
Τα ανώτατα όρια χονδρικής καθορίζονται σε επίπεδα που διασφαλίζουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να αντέξουν και να ανακτήσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών περιαγωγής στους καταναλωτές σε τιμές εσωτερικού.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Χρεώσεις
Για τις υπηρεσίες δεδομένων, ο νέος κανονισμός καθορίζει τα ακόλουθα ανώτατα όρια χονδρικής:
* 2 ευρώ/GB το 2022, 1,8 ευρώ/GB το 2023, 1,55 ευρώ/GB το 2024, 1,3 ευρώ/GB το 2025, 1,1 ευρώ/GB το 2026 και 1 ευρώ/GB από το 2027 και έπειτα.
* Για φωνητικές κλήσεις: 0,022 ευρώ/λεπτό κατά την περίοδο 2022-2024 και 0,019 ευρώ/λεπτό από το 2025 και έπειτα.
* Για SMS: 0,004 ευρώ/SMS κατά την περίοδο 2022-2024 και 0,003 ευρώ/SMS από το 2025 και έπειτα.
Στα «σκαριά»
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο οι ευρωβουλευτές άσκησαν πιέσεις για τον τερματισμό των πρόσθετων τελών για κλήσεις εντός της Ε.Ε. (π.χ., όταν καλεί κανείς από την Ελλάδα στο Βέλγιο), καθώς εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ των κλήσεων περιαγωγής και των κλήσεων εντός της Ε.Ε. Σήμερα, το κόστος των εντός Ε.Ε. κλήσεων έχει ανώτατο όριο στα 0,19 ευρώ/λεπτό. Τελικά συμφωνήθηκε η Επιτροπή να εξετάσει το ζήτημα αυτό και να αξιολογήσει κατά πόσο απαιτούνται περαιτέρω μειώσεις των ανώτατων ορίων.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα ακρίβειας 200 ευρώ: Πώς και πότε θα δοθεί – Ποιοι είναι δικαιούχοι
Κορονοϊός: Στο… κόκκινο η διασπορά της «Όμικρον» – Ανοδική πορεία στα κρούσματα
Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Εντόπισαν το «ύποπτο» φάρμακο
Self test στα φαρμακεία: Από σήμερα η διάθεση τους για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς