Με ισχυρές επιδόσεις μπήκε το 2024 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η Ελλάδα ήταν τον Φεβρουάριο στις τρεις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές και, σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι θα πηγαίνουμε ακόμα καλύτερα, καθώς στις δύο πρώτες θέσεις είναι κυρίως χειμερινοί προορισμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb στην κορυφή είναι η Νορβηγία με άνοδο 40,7%, ακολουθεί η Αυστρία με 39% και την τριάδα κλείνει η Ελλάδα με άνοδο 28%.
Το γεγονός ότι η χώρα μας, ένας παραδοσιακά θερινός προορισμός, έχει τόσο καλές επιδόσεις από τόσο νωρίς μέσα στο έτος, δείχνει να επιβεβαιώνει την προσπάθεια για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Εξαιρετικός δείκτης περιόδου για το σύνολο της ελληνικής αγοράς είναι η Αθήνα, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφερόμενων καταλυμάτων, ενώ αποτελεί πέρασμα για μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η αγορά της Αθήνας λαμβάνει συνολικό σκορ 96 με άριστα τα 100. Η διάμεσος του ετήσιου τζίρου για τα ακίνητα της πόλης αυξήθηκε κατά 11% το τελευταίο 12μηνο, σε σχέση με το προηγούμενο, στις 24.536 ευρώ (26.500 δολάρια). Η μέση ημερήσια χρέωση έχει σκαρφαλώσει στα 101,57 ευρώ (109,9 δολάρια) με άνοδο 16% από πέρσι.
Η καλή πορεία της αγοράς έχει φέρει και περισσότερα διαθέσιμα καταλύματα, με την προσφορά αυτή την περίοδο να έχει ανέβει στις 9.421, με αύξηση 16% από το 2023. Αναμενόμενα κυριαρχεί η πλατφόρμα της Airbnb που έχει το 78% των αγγελιών, η Vrbo έχει περί το 4%, ενώ το 18% των ακινήτων προβάλλεται και στις δύο.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Ενας πιο… «προχωρημένος» δείκτης που χρησιμοποιείται ευρέως από τους επαγγελματίες του κλάδου είναι έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR). Υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τη μέση ημερήσια τιμή δωματίου ενός ξενοδοχείου με το ποσοστό πληρότητάς του ή διαιρώντας τα συνολικά έσοδα από τα δωμάτια με τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων δωματίων κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Για την Αθήνα η AirDNA δίνει αυτή την περίοδο 69 ευρώ (74,6 δολάρια), επίδοση κατά 18% μεγαλύτερη από ό,τι πέρσι.
Για τη μεγάλη εικόνα επιστρέφουμε στα στοιχεία Φεβρουαρίου της Airbnb, σύμφωνα με τα οποία οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην προσφορά καταλυμάτων είναι στη Σουηδία με 32,1%, στην Πολωνία με 34,7% και στη Νορβηγία με 51,3%.
Αρκετά ενδιαφέρον ότι οι 12 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν μείωση πληρότητας τον Φεβρουάριο του 2024, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, καθώς τα διαθέσιμα καταλύματα υπερβαίνουν κατά πολύ τις κρατήσεις. Τις χαμηλότερες επιδόσεις είχαν η Κροατία (-28,5%) και η Δανία (-26,7%). Η Ελλάδα είχε μείωση μόλις 6,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των επισκεπτών απουσιάζουν οι χώρες της Μεσογείου, καθώς τον Φεβρουάριο, αναζητούν κάτι διαφορετικό.
Για τις νότιες χώρες, το κλειδί της σεζόν είναι το καλοκαίρι. Στην προβολή της ζήτησης για τους επόμενους έξι μήνες, η Ευρώπη σημειώνει ρεκόρ, με άνοδο 32,8% σε ετήσια βάση και 24,5% σε σύγκριση με το 2019. Για τον Μάιο οι κρατήσεις είναι 42,6% περισσότερες από το 2019 και 42,5% από το 2022.
Για το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκρατήσεων σε σύγκριση με πέρυσι, με αύξηση 32,3% τον Ιούνιο, 33,7% τον Ιούλιο και 34,9% για τον Αύγουστο. Ολα τα μηνύματα είναι θετικά για τον ελληνικό τουρισμό και φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το 2024 θα είναι μία ακόμη ισχυρή χρονιά.
Ειδήσεις σήμερα
Μετρό: Κλειστός ο σταθμός «Αγία Βαρβάρα» το Σαββατοκύριακο