Μάλιστα, σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων παρατηρείται ακόμα και μείωση. Αναλυτικά, οι τιμές των τυροκομικών υποχώρησαν τον Φεβρουάριο κατά 3,7% σε σχέση με τον Ιανουάριο, των γαλακτοκομικών κατά 3,39%, των χαρτικών και των ειδών προσωπικής υγιεινής κατά 1,2%, ενώ οριακή μείωση κατά 0,37% και 0,1% παρουσίασαν τα είδη μιας χρήσης και των αβγών και των βουτύρων αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι στα γαλακτοκομικά οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία όσο και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.
Πάντως, το ΙΕΛΚΑ αποδίδει τη συγκρατημένη αύξηση τιμών στη σταδιακή αποκλιμάκωση πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι «οι τιμές παρουσιάζουν σταθεροποίηση τους τελευταίους μήνες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων λόγω των μεγάλων όγκων προϊόντων που διακινούν, των οικονομιών κλίμακας, της οργανωσιακής/τεχνολογικής ετοιμότητάς τους και της γκάμας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας». Ενας ακόμα παράγοντας επιβράδυνσης των ανατιμήσεων είναι η υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων, το γεγονός δηλαδή ότι τα σούπερ μάρκετ διακινούν πιο γρήγορα το απόθεμά τους και προβαίνουν άμεσα σε νέες αγορές για αναπλήρωση των αποθεμάτων, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν οι προσφορές και οι εκπτώσεις, καθώς και η διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
Ωστόσο, σε ορισμένα προϊόντα το ράλι των ανατιμήσεων συνεχίζεται. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσίασαν τον Φεβρουάριο οι τροφές και τα είδη για κατοικίδια και τα νερά και αναψυκτικά με 11,2%, ακολούθησαν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με 7,46%, τα μπισκότα και οι σοκολάτες με 6,78% και οι ξηροί καρποί και τα σνακ με 6,67%.
Οπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθ’ όλο το 2023 καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής, των ακραίων κλιματικών φαινομένων και των διεθνών τιμών πρώτων υλών. Σε ό,τι αφορά στα σοκολατοειδή, έχουν επηρεαστεί από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του κακάο και της ζάχαρης.
ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ
Σημειώνεται, δε, ότι η κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», η οποία περιλαμβάνει και τα έλαια, καταγράφει αύξηση κατά 4,41%. «Η συγκρατημένη αύξησή της οφείλεται στις μειώσεις στις τιμές των λοιπών ελαίων, αλλά και στα λοιπά προϊόντα που συμμετέχουν στην κατηγορία αυτή (ζυμαρικά, ρύζι κ.ά.)», υπογραμμίζει το ΙΕΛΚΑ.
Ειδήσεις σήμερα
Κώστια Κοντολέων – Η συγγραφέας και μεταφράστρια μιλά στον «Ε.Τ.» για το νέο της βιβλίο
Παύλος Μαρινάκης: «Η Κυβέρνηση έχει μία ενιαία φωνή και μια λογική αλήθειας απέναντι στους πολίτες»