Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα επαναπροκηρυχθεί δράση «κομμένη και ραμμένη» στις ανάγκες των επιχειρήσεων-μελών του Μητρώου.
Ειδικότερα, αναμένεται να ανοίξει, εκ νέου, για υποβολή αιτήσεων, το αργότερο μέσα στον Μάρτιο, η δράση του ΕΣΠΑ: «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου Elevate Greece για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19», με τον προϋπολογισμό της να ανέρχεται, πλέον, περί τα 30 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός της).
Η δράση αφορά στην παροχή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, αποκλειστικά στις εγγεγραμμένες στο «Elevate Greece» νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να παραμείνουν βιώσιμες και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι επιχορηγούνται με κεφάλαιο κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησής τους, με το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης να διαμορφώνεται στις 5.000 ευρώ και το μέγιστο στις 100.000 ευρώ.
» ΤΟΜΕΙΣ
Ειδικότερα, σε σχέση με το προφίλ των 533 startups που έχουν ενταχθεί, μέχρι στιγμής, στο «Elevate Greece», εμπίπτουν σε τρία είδη νομικής μορφής, ΙΚΕ, Α.Ε. και ΕΠΕ, καλύπτοντας πλήθος διαφορετικών τομέων δραστηριότητας: διαφήμιση και marketing (AdTech), αγροτεχνολογία, τέχνες και δημιουργικές επιστήμες, ανάλυση δεδομένων, αμυντικά συστήματα, εκπαίδευση, διασκέδαση και ενημέρωση, περιβάλλον και ενέργεια, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό, ασφαλιστικές υπηρεσίες, νομικές υπηρεσίες, βιοεπιστήμες, αποθήκευση – μεταφορές, βιομηχανικές κατασκευές, ναυτιλιακός κλάδος, μετακινήσεις – διαχείριση κυκλοφορίας, διαχείριση ακινήτων, λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο, ασφάλεια, προστασία, τουρισμός – υπηρεσίες φιλοξενίας και διαθεματικοί τομείς.
Στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρώτος κύκλος εγγραφών στο Μητρώο, για το 2022 (1/1-30/3). Οπότε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν, ηλεκτρονικά, τις αιτήσεις τους (επιτρέπεται μία ανά κύκλο), μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του «Elevate Greece» (https://elevategreece.gov.gr/el/). Κατ’ αυτόν τον τρόπο -εφόσον πληρούν το κριτήριο της καινοτομίας και αυτό της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος- θα πιστοποιείται ότι χαρακτηρίζονται, επισήμως, από την Πολιτεία ως νεοφυείς. Μέσα στο έτος θα ακολουθήσουν, επιπλέον, δύο κύκλοι δυνατότητας εγγραφής (15/4-30/7 και 1/9-30/12).
Στο μεταξύ, εκκρεμεί η έκδοση απόφασης εγγραφής ή απόρριψης περίπου 75 νεοφυών επιχειρήσεων του τελευταίου κύκλου για το 2021, όπου και υποβλήθηκαν 197 αιτήσεις. Είχαν προηγηθεί, ακόμη, δύο κύκλοι το 2021. Στον πρώτο κατατέθηκαν 363 αιτήσεις και στον δεύτερο 110. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο κύκλο του «Elevate Greece», που «έτρεξε» το 2020, οι αιτήσεις έφτασαν τις 378.
» ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο έχουν κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, νομικής μορφής είτε ΙΚΕ είτε ΕΠΕ είτε Α.Ε., με έδρα στην ελληνική επικράτεια ή αντίστοιχες κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις με έδρα στην αλλοδαπή, που διατηρούν υποκατάστημα στην Ελλάδα, εφόσον αυτό διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ και είναι εγγεγραμμένο στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Στην τελευταία περίπτωση, η εγγραφή στο Μητρώο αφορά στο ελληνικό υποκατάστημα και η σχετική αίτηση εγγραφής υποβάλλεται από αυτό.
» ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Για την εγγραφή στο «Elevate Greece» οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να πληρούν, σωρευτικά, τις παρακάτω προϋποθέσεις επιλεξιμότητας:
1 Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στο Μητρώο, να μην έχουν υπερβεί τα 8 έτη λειτουργίας από την ημερομηνία έναρξης στη ΔΟΥ.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
2 Να απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) κατά την τελευταία διαχειριστική χρήση, όπως καταγράφεται στο πληροφορικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Εάν η επιχείρηση δεν έχει συμπληρώσει διαχειριστική χρήση, υποβάλλει μισθοδοτικές καταστάσεις υπογεγραμμένες από τον προϊστάμενο Λογιστηρίου ή από εξωτερικό λογιστή, ο οποίος υποχρεούται να έχει σχετική άδεια από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).
3 Ο ετήσιος κύκλος εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, όπως καταγράφεται στις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης.
Στην περίπτωση που η αίτηση αφορά το υποκατάστημα στην Ελλάδα αλλοδαπής επιχείρησης, η πρώτη προϋπόθεση θα πρέπει να συντρέχει τόσο για το υποκατάστημα όσο και για την αλλοδαπή επιχείρηση, ενώ η δεύτερη και η τρίτη μόνο για το ελληνικό υποκατάστημα.
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ* ΣΤΟΝ «Ε.Τ.»
«Πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος καινοτομίας»
«Μέχρι πρότινος, η ελληνική Πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν ήξερε, συνεπώς, πόσες υπάρχουν, πού βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζομένους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Εύλογο είναι πως όταν δεν έχει η Πολιτεία όλα αυτά τα δεδομένα αδυνατεί στην πραγματικότητα να σχεδιάσει, αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική. Σήμερα, υπάρχει μια σαφής και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και, έτσι, η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος. Το “Elevate Greece” είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο για πρώτη φορά η Πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), μετοχές προαίρεσης (stock options), ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Το “Elevate Greece” πλαισιώνεται από δίκτυο επίσημων υποστηρικτών που δραστηριοποιείται στον χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρίες, ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. Οι παροχές που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα».
* Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Ερευνας και Καινοτομίας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr