Αν και άλλοτε ήταν ο φτωχός συγγενής των μεγάλων ευρωπαϊκών αμυντικών δυνάμεων, σήμερα η Ελλάδα εξελίσσεται σε παίκτη-κλειδί στη διεθνή αγορά άμυνας, χάρη σε μία νέα γενιά καινοτόμων εταιριών με ελληνικό DNA, που διαμορφώνουν την τεχνολογία του μέλλοντος.
Η έκθεση DEFEA στο Metropolitan Expo από τις 6 έως τις 8 Μάη, με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και διεθνείς ηγέτες της αμυντικής βιομηχανίας, έρχεται να επισφραγίσει ότι η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στο αμυντικό μέλλον της Ευρώπης.
Εταιρίες όπως η Intracom Defense (IDE), η Theon Sensors, αλλά και νεότερα σχήματα, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε ελληνικά μυαλά της διασποράς, αναπτύσσουν καινοτόμα ηλεκτρονικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου, αισθητήρες προηγμένης τεχνολογίας, λύσεις ηλεκτρονικού πολέμου, drones και αυτοματοποιημένα οπλικά συστήματα. Κάποιες από αυτές έχουν γίνει στρατηγικοί προμηθευτές για τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις του κόσμου, από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.
Intracom Defense (IDE)
Η Intracom Defense είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό success story της ελληνικής τεχνολογικής άμυνας. Με πολυετή εμπειρία σε ηλεκτρονικά αεροσκαφών, επικοινωνίες μάχης και ενεργειακά συστήματα για το ΝΑΤΟ, η IDE εξάγει πάνω από το 75% της παραγωγής της και έχει υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες με τη Lockheed Martin και άλλους κολοσσούς. Αναπτύσσει πλέον και ενεργειακές λύσεις για UAVs, σε συνεργασία με αμερικανικά προγράμματα. Με τη Mevaco έχουν μακροχρόνια συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με έμφαση στην κατασκευή εξαρτημάτων για αμυντικά συστήματα.
Unisystems
Την είσοδό της στην αμυντική βιομηχανία, είτε μέσα από συνεργασίες είτε μέσω εξαγορών, σχεδιάζει με γοργά βήματα η Unisystems βλέποντας την τεράστια ανάπτυξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια σε αυτό το πεδίο. Η εταιρία πήρε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και μπήκε στην «procurement list» του ΝΑΤΟ ανοίγοντας νέους δρόμους σε ένα κομμάτι όπου τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν τρομακτικές επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόεδρος της εταιρίας ανέλαβε πρόσφατα ο Μ. Τσαμάζ, ο οποίος έχει τη θέση του προέδρου και στην Intracom Defense.
Theon Sensors
Ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης στα συστήματα νυχτερινής όρασης. Με πελάτες τον αμερικανικό στρατό, τη Γερμανία και δεκάδες άλλες χώρες, η Theon Sensors είναι ίσως η ελληνική εταιρία με τη μεγαλύτερη διεθνή διείσδυση. Η THEON International PLC, η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική αμυντική βιομηχανία που είναι εισηγμένη σε διεθνές χρηματιστήριο, κατάφερε τα τελευταία 5 χρόνια να εκπλήξει με τις επιδόσεις της τη διεθνή αγορά ηλεκτρoοπτικών, κερδίζοντας εξαγωγικά συμβόλαια, αναπτύσσοντας παράλληλα νέα ανταγωνιστικά προϊόντα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης.
SCYTALYS
Η SCYTALYS είναι πρωτοπόρος στα C2 (Command and Control Systems) και στις λύσεις δικτύωσης πεδίου μάχης. Η SCYTALYS S.A., εταιρία στον τομέα των συστημάτων διαλειτουργικότητας, υπέγραψε συμβόλαιο με τις καναδικές ένοπλες δυνάμεις για την ανάπτυξη, εγκατάσταση, ολοκλήρωση και εν συνεχεία υποστήριξη τουλάχιστον 5 μεταφερόμενων τακτικών συστημάτων ζεύξης δεδομένων link-22, τα οποία θα αποτελούν τμήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών. Με projects σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία, η SCYTALYS αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει λογισμικό και υπολογιστικά συστήματα για σύγχρονες, ψηφιακές επιχειρήσεις μάχης.
Prisma Electronics
Η Prisma δημιουργεί ηλεκτρονικά και λογισμικά προηγμένης τεχνολογίας για την πλοήγηση, τη διαχείριση δεδομένων και τις εφαρμογές υποστήριξης αποφάσεων σε αεροπορία και ναυτικό. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές αποδοχής εργοστασίου (FAT) στην Αλεξανδρούπολη και τη Γαλλία για κρίσιμα ηλεκτρονικά συστήματα βασικού οπλικού συστήματος της φρεγάτας FDI, σε συνεργασία με τη NAVAL GROUP. Τα συστήματα έχουν ήδη αποσταλεί στη Γαλλία για ενσωμάτωση, ενώ η παραγωγή της επόμενης παρτίδας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
EODH
Ελληνική Δυναμική Θωράκιση (EODH), ένας αθόρυβος, αλλά καθοριστικός ελληνικός παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά. Η EODH δραστηριοποιείται στον τομέα των θωρακίσεων και των συστημάτων παροχής προστασίας σε οχήματα, τεθωρακισμένα, άρματα και πλατφόρμες, έχοντας αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής. Τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει στον τομέα τεθωρακισμένων οχημάτων και έχει επενδύσει στον τομέα αναβαθμίσεων και συντήρησης διαφόρων πλατφορμών. Πρόκειται για 100% εξαγωγική εταιρία.
Metlen
Η Metlen του Ευάγγελου Μυτιληναίου, μετά από στρατηγικές τοποθετήσεις στην ενέργεια, κάνει αποφασιστική στροφή στην άμυνα. Με deals με την KNDS για την παραγωγή του γαλλικού τεθωρακισμένου «Philoctetes» και με την Iveco Defence Vehicles για τον εκσυγχρονισμό του στόλου στρατιωτικών φορτηγών, η Metlen φέρνει βαριά βιομηχανική υποδομή στον ελληνικό αμυντικό χάρτη και αλλάζει τα δεδομένα. Στοχεύει στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως τα μη επανδρωμένα συστήματα.
SAS Technology
Από την Πάτρα, η SAS αναπτύσσει μη επανδρωμένα αεροχήματα UAV για στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές. Στις 13 Ιανουαρίου 2025 η Spirit Aeronautical Systems S.A. (SAS) εισήλθε σε στρατηγική συμφωνία αντιπροσώπευσης με τη Fulcrum Concepts LLC. Αυτή η συνεργασία-ορόσημο ενισχύει τη θέση της SAS ως βασικού αμυντικού δρώντα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, διευκολύνοντας την εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής και προώθησης της καινοτομίας στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV) και σε προγράμματα εκσυγχρονισμού ελικοπτέρων, σε πολλές διεθνείς αγορές άμυνας.
ALTUS LSA
Η ALTUS ειδικεύεται σε ολοκληρωμένα UAV συστήματα, κυρίως για αποστολές ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance). Με δραστηριότητα σε Κύπρο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, η ALTUS ενισχύει τη φήμη της Ελλάδας ως ανερχόμενης δύναμης στον τομέα των drones. Με τη στρατηγική συνεργασία με την ESA Security Solutions, εστιάζουν στην ανάπτυξη και ένταξη στα σχέδια ασφαλείας προηγμένων συστημάτων που αξιοποιούν συνδυαστικές και προσαρμοσμένες λύσεις με χρήση drones -εναέρια και επίγεια-, επαναπροσδιορίζοντας τη φύλαξη και την επιτήρηση.
Delian Alliance Industries
Μία startup ελληνικής ιδιοκτησίας αναπτύσσει προηγμένα συστήματα επιτήρησης drones και πλοίων. Η ελληνική Delian Alliance Industries είναι μέσα στις 20 κορυφαίες startups της Ευρώπης στην αμυντική τεχνολογία. Η Delian, πρώην Lambda Automata, ειδικεύεται στη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την άμυνα και την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών με προϊόν-ορόσημο το σύστημα LAST (Autonomous Surveillance Tower), τον αυτόνομο πύργο επιτήρησης που με ΑΙ κάνει παρακολούθηση και ανίχνευση απειλών σε πραγματικό χρόνο.
iComat
Ανάπτυξη υπερσύγχρονων ανθρακονημάτων για την αμυντική αεροπορική βιομηχανία. Η τεχνολογία της iCOMAT συμβάλλει στην κατασκευή ελαφρύτερων εξαρτημάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατά 65%, κάτι που επιτρέπει στα οχήματα να είναι πιο γρήγορα, να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις και να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
Hack The Box
Ηγέτιδα σε επιθετική κυβερνοασφάλεια, εκπαιδεύει ήδη ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Η νεοφυής εταιρία-δημιουργός λογισμικού εκπαίδευσης για την κυβερνοασφάλεια, διαθέτει το πρωτοποριακό περιεχόμενό της στον κυβερνοχώρο στην υπηρεσία Cyber Mission Force/Persistent Cyber Training Environment (PCTE) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (U.S. Department of Defence).
Velos Rotors
Η Velos Rotors είναι καινοτόμος εταιρία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων ελικοπτέρων (UAV) υψηλής αξιοπιστίας και χρηστικότητας. Τα drones της ελληνικής εταιρίας, με γραφεία στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, έχουν δοκιμαστεί από τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης, έχουν φτάσει στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, ενώ το λιμενικό της Νότιας Κορέας επιτηρεί την ακτογραμμή της χώρας, κάνοντας χρήση ελικοπτέρων-drones που έχει σχεδιάσει από το μηδέν και κατασκευάζει στο Ξυλόκαστρο η Velos Rotors.
SOTIRIA Technology
Η Sotiria Technology είναι ανάμεσα στις εκλεκτές του ΝΑΤΟ για το πρόγραμμα DIANA (Defence Innovation Accelerator), με τη Συμμαχία να επιλέγει τη λύση αιχμής διπλής χρήσης της ελληνικής startup για την ανάπτυξη και την επίδειξη καινοτόμων λύσεων, που συνδέονται με την υποβρύχια ανίχνευση και επιτήρηση. Από την Αθήνα, η Sotiria στοχεύει να ηγηθεί της ευρωπαϊκής ανάπτυξης τεχνολογίας ανίχνευσης με χρήση ΑΙ για κρίσιμες εφαρμογές αεροδιαστημικής και άμυνας.
ΕΑΣ και ΕΑΒ: Κρατικοί πυλώνες με νέα πρόσωπα
Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) προχωρούν σε εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους. Τα ΕΑΣ επικεντρώνονται στην αύξηση παραγωγής πυρομαχικών, με έμφαση στις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, αλλά και σε νέες γραμμές παραγωγής για τορπίλες και αντιαρματικά συστήματα.
Η ΕΑΒ, από την άλλη πλευρά, ενισχύει τον τομέα της υποστήριξης αεροσκαφών Rafale και F-16 Viper, ενώ συμμετέχει σε κοινοπραξίες για drone τύπου MALE (Medium Altitude Long Endurance) στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Eurodrone.
Μεγάλα βήματα σε μεγάλα φόρα
Η έκθεση DEFEA λειτουργεί ως πλατφόρμα εκτόξευσης: τα deals, οι συνεργασίες και τα νέα προϊόντα που θα παρουσιαστούν θα κρίνουν και την περαιτέρω παγκόσμια διείσδυση της ελληνικής αμυντικής καινοτομίας. Η παρουσία Μητσοτάκη, κυβερνητικών αξιωματούχων και διεθνών αντιπροσωπειών δίνει πολιτικό βάρος σε μία μεταμόρφωση που έχει ήδη αρχίσει. Με πολιτική βούληση, νέες πρωτοβουλίες, όπως το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και τη δημιουργία του πρώτου NATO Dual-Use Technology Accelerator στον Δημόκριτο, η Ελλάδα θέτει θεμέλια για την αναγέννηση του κλάδου.
Ειδήσεις Σήμερα
- Δανάη Μπάρκα: Συγκινημένη στο φινάλε του Πάμε Δανάη – «Δεν μπορούν να χωρέσουν σε λέξεις τα συναισθήματα»
- Πάπας Λέων ΙΔ’: Στις 18 Μαΐου η λειτουργία για την ενθρόνιση – Ποιοι θα παραστούν – Πότε ανοίγει η Καπέλα Σιξτίνα
- Τραμπ για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι φανταστική» – «Μου αρέσουν τα κοπλιμέντα αλλά… » η απάντησή της
- Αντιπυρική περίοδος: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την πρόληψη πυρκαγιών [Βίντεο]