Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, «το 2022 είναι το έτος όπου η ψηφιακή πρόοδος θα ξεκινήσει να συναντά την υλοποίηση μεγάλων έργων πληροφορικής. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε, πλέον, σε θέση να υλοποιήσουμε όχι μόνο τα αναγκαία ψηφιακά έργα, αλλά και τα επιθυμητά, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει αλλάξει οριστικά σελίδα. Για αυτόν τον λόγο, πέρα από την περαιτέρω πρόοδο στην ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών, φέτος πρόκειται να δημοπρατήσουμε το 90% των ψηφιακών έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο “Ελλάδα 2.0”».
Ράλι τιμών
Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που, με αφορμή το ράλι τιμών του τελευταίου δωδεκαμήνου στις εισηγμένες μετοχές της πληροφορικής, θυμούνται τη «φούσκα» του κλάδου την εποχή του 2000 και φοβούνται ότι η ιστορία θα επαναληφθεί. Οι «ερωτήσεις του εκατομμυρίου» δείχνουν απλές, αλλά και εξαιρετικά δύσκολο να απαντηθούν.
- Θα αγόραζε κάποιος μετοχές πληροφορικής που έχουν ανεβεί την τελευταία πενταετία από 100% έως και 8.500%;
- Μπορεί κάποιος να προσδοκά μεσομακροπρόθεσμα κέρδη από μετοχές που, με βάση τα κέρδη του έτους 2020, διαπραγματεύονται με δείκτες πολύ πιο απαιτητικούς από τον μέσο όρο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς;
- Μήπως ο κλάδος βρίσκεται συγκυριακά στη… μόδα και ύστερα από έναν χρόνο ή δύο χρόνια αρχίσουν να «ξεφουσκώνουν» οι κερδοφορίες των εταιριών και να διαψεύδονται οι διαφαινόμενες προοπτικές τους;
Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, ωστόσο, εκφράζουν τη διαφωνία τους με τέτοιες πρόχειρες, όπως τις χαρακτηρίζουν, εκτιμήσεις, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ριζικές διαφορές μεταξύ του 2000 και του σήμερα.
Η πρώτη διαφορά είναι ότι τα τρέχοντα εταιρικά κέρδη στον κλάδο δεν είναι «λογιστικός αέρας και μετοχικές υπεραξίες», όπως συχνά συνέβαινε το 2000, αλλά επιδόσεις που περνούν από το ταμείο.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι εταιρίες πληροφορικής, παρά το μπαράζ των επενδύσεων και των εξαγορών που έχουν υλοποιήσει κατά την τελευταία διετία, είτε εξακολουθούν να διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο είτε πολύ «λογικούς» δείκτες ρευστότητας.
H πολύ καλή πορεία των ταμειακών ροών έγινε ιδιαίτερα αισθητή και σε εισηγμένες που δεν προχώρησαν σε εξαγορές, όπως π.χ. η Byte Computer (αποπλήρωσε το σύνολο του καθαρού δανεισμού της, πέρα από το μέρισμα που διένειμε στους μετόχους της).
Η δεύτερη διαφορά αφορά τις πολύ προσεκτικές, επιθετικές, κινήσεις των εισηγμένων του κλάδου, με τις εξαγορές τους να γίνονται έναντι λογικών αποτιμήσεων και με δείκτες P/E σαφώς χαμηλότερους από αυτούς με τους οποίους οι ίδιες διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Χ.Α.
Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, «ανεξάρτητα από τις όποιες διακυμάνσεις που θα ακολουθήσει ο δείκτης-σηματωρός για τον κλάδο, Nasdaq, στη Wall Street, οι περισσότερες εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες δείχνουν ισχυρές, τα νούμερα στις λογιστικές τους καταστάσεις είναι πραγματικά και οι προοπτικές τους αισιόδοξες, ιδιαίτερα εν όψει των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (παλαιού και νέου)».
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές εταιρίες πληροφορικής έχουν τραβήξει την προσοχή διεθνών κολοσσών, οι οποίοι θέλουν να δηλώσουν παρουσία στη χώρα για τη διεκδίκηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ελλειψη κατάρτισης
Από την άλλη και ενώ δεκάδες είναι τα νέα έργα που θα προκηρυχθούν, οι εταιρίες πληροφορικής έχουν ένα και μοναδικό πρόβλημα. Δύσκολα βρίσκουν πλέον καταρτισμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα να γίνονται προτάσεις σε «μετανάστες» του κλάδου, με πακέτα αποδοχών που είναι κοντά σε αυτά των πιο αναπτυγμένων χωρών.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «οι εταιρίες του κλάδου δεν πρέπει να “μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι”, γιατί καθεμία από αυτές διαφοροποιείται ως προς το πεδίο δραστηριότητάς της, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις προοπτικές της. Ο κλάδος της πληροφορικής δεν μπορεί να αξιολογηθεί επαρκώς με τους κλασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως το P/E, το P/BV και η μερισματική απόδοση, λόγω μιας σειράς ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει, ενώ οι εξελίξεις μπορεί να δημιουργήσουν εταιρίες που μόλις πριν από 3 – 4 χρόνια είχαν υποδεκαπλάσιους τζίρους και κέρδη».
Ολα τα παραπάνω είναι ένα παράδειγμα ότι το Χρηματιστήριο δεν είναι ο Γενικός Δείκτης και τι έχει μείνει πίσω σε αποτιμήσεις, αλλά οι έγκαιρα σωστές επιλογές και η διορατικότητα των επενδυτών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr