Για την ακρίβεια, όπως επεσήμανε «Ως ‘Ελληνας, ειδικά θα ήθελα να τονίσω, ότι, αν για οποιοδήποτε λόγο το σενάριο που θα επικρατήσει θα είναι μια κοινή κατεύθυνση αλλά διαφορετικές ταχύτητες, για την Ελλάδα θεωρώ είναι μονόδρομος η θέση της στην πρώτη ταχύτητα, όσο και εάν αυτό συνεπάγεται μεγάλες προσπάθειες και ενδεχομένως θυσίες».
«Ζήσαμε στιγμές, όπου ο κίνδυνος υποβιβασμού ήταν κοντά. Αυτό αποφεύχθη. Και κανείς από μας δεν θέλει να το ξαναζήσει» επισήμανε με νόημα ο ίδιος.
Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε πως η Ελλάδα ιστορικά, πολιτικά, πολιτισμικά και συμβολικά, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πως «Η Ευρώπη είναι εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας και οφείλουμε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και βαθύτερα στο χρόνο, μετά και πέρα από την οικονομική κρίση με τις κοινωνικές της προεκτάσεις, που αυτόν τον καιρό βαραίνει στους ώμους της χώρας και του λαού της».
Εκτός αυτών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το μεταναστευτικό επισήμανε την χρονική σύμπτωση του μαζικότερου μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη με τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην «καρδιά» της Ευρώπης. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε ότι «Η έναρξη της θητείας μου συνέπεσε με τη μαζική μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη» για να προσθέσει «Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκε στο στόχαστρο της τρομοκρατίας, δέχτηκε επιθέσεις και πολλοί αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μόλις χτες τιμήσαμε τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ένα χρόνο μετά από το διπλό χτύπημα. Και την ίδια ημέρα, είχαμε μια τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου.
«Καλάθι Χριστουγέννων»: Μειωμένες κατά 3% φέτος οι τιμές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε σχέση με το 2023
Ο ίδιος αν και παραδέχθηκε πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις κλόνισαν το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών ξεκαθάρισε πως η ΕΕ « παραμένει ένας ασφαλής τόπος για να ασκούμε, πολίτες και κάτοικοι, το δικαίωμά μας στη ζωή. Η Ευρώπη είναι μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας. Ένας ασφαλής προορισμός για όλους εκείνους, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, είτε ως πρόσφυγες, είτε ως οικονομικοί μετανάστες, σε αναζήτηση μιας καλύτερης θέσης στον ήλιο».
Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος αναφορικά με τα ζητήματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος είπε ότι «αντιμετώπιση του φαινομένου είναι κατακερματισμένη. Κάθε εθνική υπηρεσία δουλεύει μόνη της, επιθυμώντας να παίρνει πληροφορίες, χωρίς να μοιράζεται όσες έχει η ίδια συλλέξει. Γιατί απλά, και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, το βαθύ κράτος εξακολουθεί να αντιστέκεται. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει την ασφάλεια, ως ένα αμιγώς εθνικό ζήτημα, ενώ όλες οι απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι διασυνοριακές».
Ο Επίτροπος εξήγησε ότι απαιτείται η ανταλλαγή πληροφοριών και πως η «διασύνδεση των συστημάτων μας θα βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών και θα μας βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης, των εξωτερικών μας συνόρων αλλά και στην ενίσχυση της ασφάλειάς μας, δεδομένης της αυξανόμενης κινητικότητας και των κινδύνων».
«Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με τις επιχειρήσεις του Διαδικτύου στο πλαίσιο του Internet Forum – μία πρωτοβουλία που πήρα πριν από δύο χρόνια και πλέον έχει θεσμοθετηθεί» υπογράμμισε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει: «Χάρη σε αυτό, τους τελευταίους 18 μήνες, έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης με τις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό, ταξίδεψα πριν 2 εβδομάδες στο Silicon Valey της Καλιφόρνια για να συναντήσω τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου, όπως την google, την facebook, την twitter, και την youtube».
Τέλος, σημείωσε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών έχουν «στείλει εμπειρογνώμονες στα hotspot αλλά και σε τρίτες χώρες με σκοπό την έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών και εντοπισμό αυτών των εγκληματικών δικτύων».