Υποστηρίζοντας πως δεν περιέχει «αυστηρές δικλίδες ασφαλείας» για τις χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, προτείνει σειρά προϋποθέσεων και αλλαγών στις διατάξεις του με απώτερο σκοπό την επιτυχία του «μηχανισμού».
Η δυσαρέσκεια του Συνδέσμου αποτυπώνεται στον καυστικό τίτλο: «Εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών: Δίκαιη και πραγματική λύση στα ‘‘κόκκινα δάνεια’’ ή συγχωροχάρτι σε μπαταχτσήδες;», που επέλεξε για την ειδική έκθεσή του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Σε αυτήν, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- πως το ν/σ κινδυνεύει να μετατραπεί σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσης συστημικών κακοπληρωτών εις βάρος, τελικά, των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών που θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά τα «συνήθη κορόιδα».
Θέση του ΣΕΒ είναι πως μια τέτοια εξέλιξη «θα είχε καταστροφικές συστημικές συνέπειες, καθώς θα αύξανε κατακόρυφα τον “ηθικό κίνδυνο” σε μια αποδυναμωμένη, από πολυετή και σοβαρά σφάλματα πολιτικής, οικονομία, οδηγώντας το εγχείρημα σε αποτυχία ανάλογη, στην καλύτερη περίπτωση, αυτής του νόμου Κατσέλη».
Λύσεις
Ωστόσο, εκτιμάται πως αυτός ο κίνδυνος μπορεί να αποφευχθεί εφόσον:
* ο νόμος προβλέψει την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί το μεγάλο όγκο εισερχόμενων αιτήσεων, εντοπίζοντας και οδηγώντας στην εύκολη και ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών,
* αυξήσει την περιορισμένη συμμετοχή του Δημοσίου στις διαγραφές οφειλών στο σύνολο των απαιτήσεών του και
* οι σύνθετες και μεγάλης αξίας περιπτώσεις ενταχθούν στις δοκιμασμένες διαδικασίες του άρθρου 99, με την πρόβλεψη όμως της ουσιαστικής συμμετοχής του Δημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.
Και… ακαταδίωκτο
Αν γίνουν αυτά, θα μπορέσει ταυτόχρονα να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας τυποποιημένος, πραγματικά εξωδικαστικός, μηχανισμός για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά και να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία σύνταξης και εφαρμογής πιο σύνθετων συμφωνιών αναδιάρθρωσης για τους μεγάλους οφειλέτες.
Πέραν αυτών, για να έχει επιτυχία το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτείται ακόμη να υιοθετηθεί, με οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις προ-πτωχευτικές διαδικασίες και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών και Δημοσίου, να επιλυθούν με ομοιόμορφο τρόπο μια σειρά από σύνθετα φορολογικά ζητήματα και να αξιολογηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν διαγραφές, χωρίς συμπληρωματικούς όρους, σε όλες τις αγορές και ιδιαίτερα τις ολιγοπωλιακές.
Φορο… προτάσεις
Ειδικά για τα φορολογικά ζητήματα διαγραφών, που προκύπτουν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο ΣΕΒ ζητάει:
* Να επιστρέφεται σε προμηθευτή ο ΦΠΑ που έχει καταβληθεί επί αξίας τιμολογίου που διαγράφεται εντός εξωδικαστικής ή άλλης προ-πτωχευτικής και πτωχευτικής διαδικασίας.
* Αναλογικά να ισχύσει ακριβώς ο ίδιος αντιλογισμός για τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος που έχει καταβληθεί, αλλά και κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση που γεννήθηκε με την αρχική εγγραφή.
* Το δικαίωμα της πίστωσης φόρου που θα προκύψει λόγω της ζημιάς από διαγραφή απαίτησης να επιβιώνει για απεριόριστο χρόνο και να είναι ανθεκτικό κατά αναλογία και με ασφάλεια δικαίου σε εταιρικούς μετασχηματισμούς.
* Για τον οφειλέτη, να μη θεωρείται φορολογητέο εισόδημα η διαγραφή στο πλαίσιο των ίδιων διαδικασιών όχι μόνο οφειλών προς τράπεζες, αλλά και προς λοιπούς ιδιώτες και το Δημόσιο.
* Ολα τα παραπάνω να ισχύσουν παράλληλα και εντός του χρονικού πλαισίου ισχύος όλων των άλλων προβλέψεων που πλαισιώνουν τις διαδικασίες εξωδικαστικής ρύθμισης και παράλληλης ενεργοποίησης λοιπών προ- πτωχευτικών και πτωχευτικών διαδικασιών.
Ποιους αφορά
Υπενθυμίζεται πως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και ατομικές επιχειρήσεις με οφειλές προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Εκτός αυτού, μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο στο νόμο Κατσέλη. Το σχετικό ν/σ τέθηκε σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση (21/2-3/3) από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και έπειτα από τις απαραίτητες προσαρμογές έχει αποσταλεί στους θεσμούς προς έγκριση με σκοπό να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.
Ιωάννα Φεντούρη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου