Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει από νωρίτερα συμπεριλάβει στα πιθανά σενάρια και αυτό ενός ολικού lockdown. Επανέλαβε δε ότι το κόστος για τη διαχείριση ενός τέτοιου ενδεχόμενου θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ το μήνα, από τα 2,4 δισ. που είναι σήμερα με τους υφιστάμενους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.
Με τις ανακοινώσεις που έχει κάνει από τη Δευτέρα σχετικά με τα μέτρα στήριξης μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό εκ των προτέρων το ενδεχόμενο ενός ολικού «κλειδώματος» της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε το σπάσιμο του 6ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε δύο επιμέρους κύκλους.
Ο πρώτος, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, με το 50% των ενισχύσεων να είναι μη επιστρεπτέο. Εμφαση στις ενισχύσεις θα δίνεται στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή, με περιορισμό των ενισχύσεων για τις πληττόμενες αλλά σε λειτουργία επιχειρήσεις.
Επίσης, έχει ξεκαθαριστεί ότι και για τον Μάρτιο οι κλάδοι που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας (εστίαση, λιανεμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές) δεν έχουν υποχρέωση καταβολής ενοικίου, με τους ιδιοκτήτες να αναμένουν επιστροφή το 80% του μισθώματος, και 60% αν ο ιδιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο. Η μείωση του ενοικίου στις πληττόμενες αλλά σε λειτουργία επιχειρήσεις θα παραμείνει στο 40%.
Παράλληλα, ισχύουν οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων από πέρσι, δόσεων ρυθμίσεων, αλλά και το δικαίωμα για αναστολές συμβάσεων εργασίας και ένταξης στο πρόγραμμα «Συνεργασία» για τους εργαζομένους των κλειστών επιχειρήσεων οι οποίοι διατηρούν οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη δικαίωμα μειώσεων ενοικίων.
Στα σκαριά
Μάλιστα, χθες ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να παραταθεί η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων που έχει δοθεί από πέρσι και πέρα από το τέλος Απριλίου ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και το βαθμό λειτουργίας της οικονομίας.
Τόνισε, επίσης, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.
Οπως είπε, «τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο θα δημιουργήσει η διεύρυνση της βάσης του φόρου με την ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών ακριβών περιοχών για τις οποίες σήμερα καταβάλλεται πολύ μειωμένος φόρος».
Αιφνιδιαστικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις αγορές καφέ, σοκολάτας και βρεφικής διατροφής
Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η κλιμακωτή μείωση της προκαταβολής φόρου και φέτος (για τα εισοδήματα του 2020) για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Παρέπεμψε, ωστόσο, τις αποφάσεις για το θέμα για αργότερα μέσα στο χρόνο.
Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε, όμως, για άλλη μια φορά να δοθεί παράταση στην προθεσμία για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που λήγει στις 26 του μήνα.
«Γέφυρα ΙΙ»
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πιέσεις που υπάρχουν από υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η διαβούλευση με τους θεσμούς για τους όρους του «Γέφυρα ΙΙ» για την επιδότηση ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με το «Γέφυρα Ι», που αφορά την επιδότηση δόσεων δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Θύμισε, επίσης, πως από την έναρξη της πανδημίας έχουν τεθεί σε αναστολή περίπου 400.000 δάνεια ιδιωτών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Λιβανός: Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΦΕΤ, φρένο στις ελληνοποιήσεις
Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε Ανατολική Αττική και Αχαΐα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr