ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τυροκομική Καρδίτσας «Real» : Ο πρώτος ιδιώτης επενδυτής που μπήκε σε συνεταιρισμό- Ποιο είναι το business plan

ΓΩΓΩ ΚΑΣΤΕΛΗ

«Σελίδα» γυρίζει το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα μετά την είσοδο του πρώτου ιδιώτη επενδυτή σε αγροτικό συνεταιρισμό.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της προηγούμενης ηγεσίας του , που επιτρέπει σε ιδιώτες να συμμετάσχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να μετατραπούν σε υγιείς, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου, η μέχρι τώρα πορεία των συνεταιρισμών έχει αφήσει τα «σημάδια» της τόσο στα μέλη τους όσο και στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε πέρυσι η διαΝΕΟσις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους υπολογίζονται σε 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 850 εκατ. ευρώ αφορούν στην υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα. Μάλιστα, το 2000 υπήρχαν στα… χαρτιά σχεδόν 6.500 συνεταιρισμοί με 750.000 μέλη, ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο αριθμός των ενήμερων αγροτικών συνεταιρισμών ανέρχεται σε μόλις 750.

Με τον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς επιχειρείται να μπει μια τάξη στον κλάδο, αλλά και να καταστεί πιο ελκυστική για τους αγρότες η οργάνωση σε ομάδες. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η κατοχύρωση δυνατότητας συμμετοχής στους Α.Σ. επενδυτών ως μελών τους, με σκοπό να μπορεί ο κάθε συνεταιρισμός να ενισχύεται με τα απαραίτητα κεφαλαία, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο, χωρίς όμως να χάνει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα του.

Ετσι, στην εκπνοή του 2020 το ΥπΑΑΤ ενέκρινε το καταστατικό για την ίδρυση του πρώτου Αγροτικού Συνεταιρισμού στη χώρα μας, ο οποίος περιλαμβάνει στη μετοχική του σύνθεση ιδιώτη επενδυτή. Την ίδια ώρα, 20 ακόμα νέοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν ήδη υποβάλει αίτημα έγκρισης του καταστατικού τους, ενώ 40 έχουν προχωρήσει στην τροποποίησή του προκειμένου να είναι σε θέση να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε και η συλλογή υπογραφών του καταστατικού για την ίδρυση της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕθΕΑΣ) με σκοπό την επανένωση όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων κάτω από μία ενιαία πανελλαδική σκέπη.

«Με την κίνηση αυτή δόθηκε η δυνατότητα στο συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας να επανενώσει τη φωνή του και να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική του θέση εντός και εκτός συνόρων προς όφελος του αγροτικού κόσμου της πατρίδας μας, κίνηση η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ελληνες συνεταιριστές», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Θυγατρική του ομίλου Ελληνική Πρωτεΐνη Α.Ε.

Ο πρώτος επενδυτής που εισήλθε σε ελληνικό συνεταιρισμό είναι η Τυροκομική Καρδίτσας «Real», θυγατρική του ομίλου Ελληνική Πρωτεΐνη Α.Ε., αποκτώντας μερίδα στον νεοσυσταθέντα Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Μονεμβασιάς με την επωνυμία «ΠΑΡΝΩΝ», με έδρα τους Μολάους Λακωνίας.

Η Τυροκομική Καρδίτσας, με εργοστάσιο στην Καρδίτσα, συλλέγει καθημερινά γάλα από την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, μια από τις πλουσιότερες σε χλωρίδα και πανίδα περιοχές της Ελλάδας. Το τυροκομείο εκσυγχρονίστηκε το 1998 και εγκαταστάθηκε σε αυτό μια πλήρως αυτόματη γραμμή παραγωγής για φέτα και κατσικίσιο τυρί.

Η εταιρία παράγει και προσφέρει στην αγορά παραδοσιακά τυριά, φτιαγμένα κάτω από τις αυστηρότερες προδιαγραφές υγιεινής.

Μάλιστα, οι εξελιγμένες δυνατότητες παραγωγής και συσκευασίας των προϊόντων δίνουν τη δυνατότητα να παράγονται τα τυριά σε νέες καινοτόμες συσκευασίες, όπως η φέτα σε ξύλινο κουτί ή κύβοι φέτας σε μεταλλικό «βαρελάκι». Επιπλέον, στο εργοστάσιο είναι εγκατεστημένη και σε πλήρη λειτουργία γραμμή παραγωγής ανακατεργασμένου τυριού σε κονσέρβα, που καλύπτει τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.

Σε ό,τι αφορά στη μητρική εταιρία, Ελληνική Πρωτεΐνη Α.Ε., δραστηριοποιείται στην παραγωγή σκόνης γάλακτος και πρωτεϊνών με προέλευση από το ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα μετά την επεξεργασία του από τα ελληνικά τυροκομεία παραγωγής φέτας ΠΟΠ και άλλων κίτρινων τυριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιοποιώντας το εγχώριο κατσικίσιο γάλα, η εταιρία στοχεύει στην κάλυψη αναγκών της κινεζικής αγοράς στον τομέα της βρεφικής διατροφής, ενώ έχει ήδη συνάψει συνεργασία με μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο εμπορίας και διακίνησης των εν λόγω προϊόντων.

Τα εργοστάσια της εταιρίας

Τα εργοστάσια της εταιρίας είναι γεωγραφικά κατανεμημένα στις περιοχές των Ιωαννίνων, Κιλκίς, Καρδίτσας και Καλαβρύτων και η δραστηριότητά τους σχετίζεται με τους ποιοτικούς και περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας τυροκομικών μονάδων της χώρας μας, παραλαμβάνοντας και επεξεργάζοντας σε ετήσια βάση 12.000 τόνους κατσικίσιου γάλακτος και 60.000 τόνους τυρογάλακτος. Παράλληλα, εξάγει 1.000 τόνους σκόνη γάλακτος και περίπου 2.000 τόνους σκόνη πρωτεΐνης ως συστατικά για τις βρεφικές φόρμουλες.

Ο τζίρος του ομίλου ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαγωγική δραστηριότητα προς τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ε.Ε. αντιπροσωπεύει το 70-75% του κύκλου εργασιών του.

Στόχος της επένδυσης της Τυροκομικής Καρδίτσας Α.Ε. «Real» στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Μονεμβασιάς «ΠΑΡΝΩΝ» είναι να παραλαμβάνει γάλα από τους κτηνοτρόφους του συνεταιρισμού και να το επεξεργάζεται ώστε να παράγει σκόνη γάλακτος και πρωτεΐνης, την οποία θα εξάγει στην αχανή κινεζική αγορά για την παραγωγή βρεφικού γάλακτος.

«Αφορμή για την έμπρακτη παρέμβασή μας απευθείας στον παραγωγό-αιγοτρόφο αποτελεί το γεγονός να μπορεί να διαπραγματεύεται από καλύτερη θέση το προϊόν του (κατσικίσιο γάλα), να εξασφαλίζει τη διάθεσή του και παράλληλα να μεγεθύνει και να βελτιώνει την αιγοτροφική εκμετάλλευσή του.

Η συμμετοχή μας με δική μας σταθερή χρηματοδότηση και με μια και μοναδική μερίδα στον αγροτικό συνεταιρισμό Μονεμβασιάς αποσκοπεί στην προώθηση και αναβάθμιση του σχήματος, για υγιή ανάπτυξη κι εκσυγχρονισμό κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς να θίγει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παραγωγών, όπως ορίζει ο νόμος», σημειώνουν κύκλοι της εταιρίας.

Συμπληρώνουν, δε, ότι εισήλθαν στο συνεταιρισμό με μια μερίδα σε σύνολο 11, υπογραμμίζοντας ότι «οι αποφάσεις είναι στα χέρια των κτηνοτρόφων».

Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος  που κυκλοφορεί  με τον Ελεύθερο Τύπο 

Ειδήσεις 

Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας: Πυλώνας ανάπτυξης με αιχμές του δόρατος ΕΛΟΤ και ΕΙΜ – Ο απολογισμός για το 2020

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης 5,9 δισ. το πρώτο τρίμηνο – Τι ισχύει για  επιστρεπτέα και ΦΠΑ

Συντάξεις: Αποκαλυπτικά παραδείγματα και πίνακες για τις αυξήσεις με προσωπική διαφορά για όσους αποχώρησαν τα έτη 2016, 2017 και 2018

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε Ανατολική Αττική και Αχαΐα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κονδύλι 11,5 εκατ. ευρώ για εμβολιασμούς στο ζωικό κεφάλαιο

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης : Δρομολογούνται  957 προσλήψεις γεωπόνων και εργατοτεχνιτών στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Δημήτρης Ντόγκας

Νέο νομοσχέδιο: Προστατεύονται οι αγρότες από αθέμιτες πρακτικές – Μειώνεται ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών

Δημήτρης Ντόγκας

Η σημασία της σύγκλισης των ιστορικών δικαιωμάτων

Δημήτρης Ντόγκας

Ενίσχυση 1.500 ευρώ στους αγρότες για συμβουλευτική υποστήριξη από γεωτεχνικούς – Ποιες δαπάνες θα επιδοτούνται

Δημήτρης Ντόγκας

Παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα – Τι ισχύει αναδρομικά από τον Οκτωβρίου του 2020

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πως θα καταβληθεί η β’ δόση του ποσού στήριξης στους  Νέους Αγρότες του 2016

Δημήτρης Ντόγκας

ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσκληση σε 507 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για… «Οινογνωσία»- 5 ευρώ  ανά ώρα κατάρτισης η επιδότηση

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Άμεση αποτίμηση των ζημιών από την κακοκαιρία «Μήδεια»

Δημήτρης Ντόγκας