Η χθεσινή συνεδρίαση, που έγινε με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, είχε ως βασικό στόχο την υιοθέτηση ενός πρώτου πακέτου κοινοτικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, το οποίο ξεπερνάει τα 500 δισ. ευρώ σε δάνεια. Ωστόσο, οι χώρες που υποστηρίζουν το «κορονομόλογο» ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το εν λόγω πακέτο θα πρέπει να συνοδευτεί και από μια κοινή έκδοση χρέους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση για ένα συντονισμένο και μεγάλο πλάνο ανάκαμψης, γιατί όπως είπε «οι καιροί δεν είναι για συνηθισμένες πολιτικές, πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τους προστατεύει, που σημαίνει ότι για αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας». Είναι προφανές ότι ο κ. Σεντένο ήθελε με τον τρόπο αυτό να αυξήσει την πίεση προς τις χώρες του Βορρά, κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, που αρνούνται προς το παρόν την έκδοση «κορονομόλογου».
Σε μια προσπάθεια προσέγγισης των θέσεων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, πρότεινε τη σύσταση ενός μέσου ειδικού σκοπού, το οποίο θα δανειστεί στις αγορές με κοινές εγγυήσεις, αλλά μόνο για αυτήν την κρίση, δηλαδή η αμοιβαιοποίηση χρέους θα αφορά μόνο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, τα τρία μέσα που ενεργοποιούνται αφορούν τις εξής δράσεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας:
ESM
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλαδή του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το οποίο έχει διαθέσιμα κεφάλαια 410 δισ. ευρώ και θα τεθεί ένα μεγάλο μέρος στη διάθεση κρατών-μελών που επιθυμούν να κάνουν χρήση, υπό μορφή δανείων.
Η απόφαση είναι ενιαία για όλες τις χώρες, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση με αίτημά τους στα δάνεια του ESM με ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή δεν θα υπάρχουν Μνημόνια, ούτε υποχρεωτικές μεταρρυθμίσεις. Απλώς, όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα υπόκεινται στους κλασικούς κανόνες εποπτείας και αυτό μετά την κρίση, όταν τεθεί πάλι σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας. Κάθε χώρα θα μπορεί να πάρει ένα ποσό μέχρι 2% του ΑΕΠ της (4 δισ. περίπου για Ελλάδα) και να διαθέσει τα χρήματα στους τομείς της Υγείας, αλλά και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Για παράδειγμα, στην Ιταλία αναλογούν σχεδόν 39 δισ. ευρώ και στην Ισπανία 28 δισ. ευρώ.
SURE
Οι υπουργοί ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν για τη θέσπιση ενός μέσου αλληλεγγύης, προκειμένου οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους και οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Σύμφωνα με την απόφαση τα κράτη-μέλη θα εκδώσουν εγγυήσεις χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια η Κομισιόν να αναλάβει μέσω μόχλευσης στις αγορές να συγκεντρώσει ένα ποσό μέχρι 100 δισ. ευρώ.
Το κοινοτικό μέσο θα ονομάζεται SURE και θα παρέχει κατόπιν αιτήματος των κρατών-μελών δάνεια για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η κοινοτική πρωτοβουλία θα υποστηρίξει συστήματα μερικής ανεργίας και παρόμοια μέτρα για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους από τον κίνδυνο απόλυσης και απώλειας εισοδήματος.
ΕΤΕπ
Ταυτόχρονα, τα κράτη-μέλη υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής να ενισχυθεί με πρόσθετους πόρους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να στηρίξει με δάνεια τις ΜμΕ. Η ΕΤΕπ έχει τεχνογνωσία, ενώ διαθέτει άριστη πιστοληπτική ικανότητα (ΑΑΑ) που της επιτρέπει αυτή την περίοδο να δανείζεται με επιτόκια κοντά στο μηδέν. Οι υπουργοί ενέκριναν τη διάθεση κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, οι οποίες θα της επιτρέψουν να αντλήσει από τις αγορές περίπου 200 δισ. ευρώ. Το παραπάνω ποσό, που πλησιάζει το 1,5% του κοινοτικού ΑΕΠ, θα διατεθεί για τη στήριξη των ΜμΕ μέσω δανείων, προκειμένου να ξεπεράσουν το σοκ του κορονοϊού. Τα δάνεια θα έχουν κυρίως τη μορφή ενίσχυσης του κεφαλαίου, αλλά και χορήγησης κεφαλαίων κίνησης, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου