Οι επιμέρους λεπτομέρειες τέθηκαν επί τάπητος κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ενδεικτικά στο σχέδιο νόμου προβλέπονται: η θέσπιση κινήτρων εντός οργανωμένων αναπτύξεων, οι υποδοχείς οργανωμένης εγκατάστασης επιχειρήσεων και τα σχέδια με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η απλούστευση και μείωση των γενικών χρήσεων γης, η μεταφορά συντελεστή δόμησης, η βελτίωση στη λειτουργία του κτηματολογίου, η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός του Οικοδομικού Κανονισμού, η επίλυση προβλημάτων σε ειδικά χωροταξικά σχέδια (υδατοκαλλιέργειες, ΑΠΕ, βιομηχανία και εφοδιαστική αλυσίδα).
Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάφορες βελτιώσεις χωρικού σχεδιασμού, όπως την εξαίρεση των βραχονησίδων που είναι στο δίκτυο των προστατευμένων περιοχών από το καθεστώς της απόλυτης προστασίας, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές ήπιες μορφές ανάπτυξης για να επιστρέψουν οι κάτοικοί τους ή να δοθούν κίνητρα επιστροφής.
Ταυτόχρονα το ΥΠΕΝ προωθεί άμεσα προς διαβούλευση και εφαρμογή υπουργικές αποφάσεις που βελτιώνουν τη ζωή και την κίνηση στα αστικά κέντρα μέσα από τη θέσπιση κανόνων για την προσαρμογή υφιστάμενων κτιρίων στις ανάγκες ατόμων με αναπηρία, την εφαρμογή μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τη χρήση του ποδηλάτου, τον σχεδιασμό αστικών οδών και υπαίθριων δημοσίων χώρων.
Οι διατάξεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1 Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης: Στην ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.», σε αυτή τη φάση εξετάζονται όλοι οι παράμετροι που θα «ξεμπλοκάρουν» τη διαδικασία που βρίσκεται για χρόνια στον πάγο και έχει αφήσει μετέωρους χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους.
Κατά το παρελθόν έχουν εκδοθεί τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα, μνημεία και ρυµοτοµούµενα ακίνητα που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.100.000 τ.µ., ωστόσο η διακοπή του θεσμού άφησε σε εκκρεμότητα τίτλους που αντιστοιχούν σε 450.000 τ.µ., η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 185 εκατ. ευρώ και στον… αέρα πολλούς ιδιοκτήτες που δεν είχαν την ευκαιρία να τους μετατρέψουν σε ακίνητα.
Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης καλύπτει ακίνητα, για τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο τον συντελεστή που ισχύει στην περιοχή. Από αυτές τις κατηγορίες ακινήτων μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης τους την έκδοση τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωμα να μεταφέρει τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
2 Ψηφιακή Τράπεζα Γης: Η ΜΣΔ θα γίνεται μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η Τράπεζα Γης να αγοράζει συντελεστή δόμησης από τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων ή και των χαρακτηρισμένων μνημείων και να τον πουλάει σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις. Αυτοί που θα λαμβάνουν τα χρήματα δίνοντας συντελεστή θα υποχρεούνται στην αποκατάσταση των διατηρητέων και αυτοί που θα αγοράζουν τον συντελεστή στη σύννομη τακτοποίηση των παραβάσεών τους.
Ταυτόχρονα, μέσω της Τράπεζας Γης θα μπορεί ο Δήμος να παρεμβαίνει σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα, να τα δεσμεύει, να τα αποκαθιστά με χρηματοδότηση από ιδιώτες, που θα αναλαμβάνουν μέσα από διαγωνισμό την εκμετάλλευσή τους για κάποια χρόνια και μόλις αποσβένεται το κόστος αποκατάστασης, να τα επιστρέφει στους ιδιοκτήτες. Αν ενδιάμεσα ο ιδιοκτήτης εμφανιστεί και επιθυμεί να το εκμεταλλευθεί ο ίδιος, θα μπορεί να το κάνει καταβάλλοντας το κόστος αποκατάστασης.
Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης θα μπορεί επίσης να υλοποιεί ανταλλαγές εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες είτε επειδή είναι δασικές είτε για άλλο λόγο και δεν είναι οικοδομήσιμες, με άλλες δημόσιες εκτάσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες και μπορούν να οικοδομηθούν. Παράλληλα, θα επιτρέπει σε Δήμους να πωλούν συντελεστή από δεσμευμένα αδόμητα ακίνητα, έτσι ώστε να αποκτούν πόρους για να απαλλοτριώσουν επιπλέον οικόπεδα, με σκοπό να κατασκευάσουν κοινόχρηστους χώρους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΕΝ, στη χώρα μας έχουν συνολικά εκδοθεί 244.000 τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμενα ακίνητα.
3 Βελτίωση της ελκυστικότητας των οργανωμένων μορφών ανάπτυξης έναντι της κοινής εκτός σχεδίου δόμησης:
* Ισχυρά πολεοδομικά κίνητρα για τις οργανωμένες αναπτύξεις (βελτιωμένοι όροι δόμησης, επιτάχυνση διαδικασιών).
* Μείωση του συντελεστή δόμησης στην κοινή εκτός σχεδίου δόμηση, αύξηση στην περίπτωση βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (ενεργειακή εξοικονόμηση, ανακύκλωση, ΑΠΕ), αύξηση αρτιότητας εκτός σχεδίου για ξενοδοχεία.
4 Απλούστευση και βελτίωση της σαφήνειας του συστήματος χρήσεων γης.
* Μείωση των γενικών χρήσεων γης από 16 σε 6.
* Ενιαία χρήση των ίδιων κατηγοριών χρήσεων γης σε όλες τις μορφές του χωρικού σχεδιασμού.
5 Απλούστευση, επιτάχυνση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
* Αποκατάσταση της ιεραρχικής σχέσης μεταξύ των ειδικών και των περιφερειακών χωροταξικών πλαισίων, ούτως ώστε να μην προκύπτουν ασάφειες και ανασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις.
* Μηχανισμός γρήγορης επίλυσης αντιφάσεων μεταξύ διαφορετικών χωρικών σχεδίων.
* Περιορισμός του πεδίου εφαρμογής των θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων μόνο στον θαλάσσιο χώρο.
* Μεγάλη επιτάχυνση των Τοπικών Πολεοδομικών Τοπικών Σχεδίων από 12 σε 2,5 χρόνια.
* Επιτάχυνση των Ειδικών Πολεοδομικών Τοπικών Σχεδίων από 3 σε 1 χρόνο.
* Αμεσος χαρακτηρισμός του τοπικού οδικού δικτύου και ενσωμάτωση τοπικού σχεδίου πρόληψης αντιμετώπισης καταστροφών.
6 Αξιοποίηση ιδιωτών μηχανικών στις διαδικασίες έγκρισης και ελέγχου σχεδίων.
* Πιστοποιημένοι αξιολογητές Πολεοδομικών και Χωροταξικών Σχεδίων.
* Ενίσχυση Επιθεωρητών Δόμησης.
7 Απλοποίηση και εξορθολογισμός του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, διευκόλυνση της μείωση του χωρικού αποτυπώματος των κτιρίων με αντίστοιχη αύξηση του ύψους, ασφάλεια δικαίου με την άρση ασαφειών).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου