Πλέον, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μέσω Ιντερνετ το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν, ενώ τα χρήματα που θα καταβάλλουν και η προπληρωμή θα είναι κλιμακωτά, ανάλογα με τα όσα χρωστούν. Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, δεν θα αλλάξει ο αριθμός των δόσεων, ο οποίος θα διατηρηθεί στις 12.
«Σε σχέση με τις προκαταβολές η απόφαση της ΔΕΗ είναι το 40% να περιοριστεί και να εξορθολογιστεί. Και εμείς και η ΔΕΗ ακούμε την κοινή γνώμη», τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως στο μικροσκόπιο θα μπουν οι κακοπληρωτές της Επιχείρησης. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το κράτος δεν θα χαριστεί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι είναι γύρω στους 60.000 και χρωστούν τα μισά χρήματα από τα χρέη της ΔΕΗ και όπως φαίνεται μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν».
Μπορεί τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας να έδωσαν ανάσα, τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού οι ζημίες είναι μειωμένες κατά 48,5% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και από την έκθεση του ορκωτού δεν προκύπτει ζήτημα βιωσιμότητας, ωστόσο η «μαύρη τρύπα» παραμένει και γι’ αυτό αναμένονται επιπλέον δράσεις.
Το… τεφτέρι
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες πελατών (χαμηλή, μέση και υψηλή τάση) διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019 κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 318 εκατ. ευρώ (ποσοστό 11%) έχουν ενταχθεί σε διακανονισμό.
Αναλυτικότερα, 402 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη 1,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ με οφειλές έως 3.000 ευρώ, ενώ συνολικά 364 εκατ. ευρώ οφείλουν στην Επιχείρηση 66.000 πελάτες που τα χρέη τους ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Αντίστοιχα, οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες της ΔΕΗ, (επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, εξοχικά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, καταναλωτές που έχουν μετακινηθεί σε άλλους προμηθευτές κ.ά.). είναι 2,2 εκατ. και οφείλουν ως 3.000 ευρώ και συνολικά 694 εκατ. ευρώ, ενώ 143.182 πελάτες με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση, χρωστούν συνολικά 1 δισ. ευρώ.
Στο στόχαστρο
Την ίδια ώρα, στο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών έχει επιδοθεί η ΔΕΗ, με απώτερο σκοπό να αλλάξει σελίδα στο… βιβλίο που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση και να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα.
Ηδη έχει δοθεί εντολή να πραγματοποιηθούν 30.000 αποκοπές ρεύματος καθώς ο αριθμός των… μπαταχτζήδων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από έξι μήνες ανέρχεται σε 582.000 περιπτώσεις, με το ποσό να είναι 545 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, πέρα από την Qualco που έχει αναλάβει την επικοινωνία και τους διακανονισμούς οφειλών, η ΔΕΗ στέλνει εξώδικα σε κακοπληρωτές. Πρόκειται για 890 χιλ. τελικούς πελάτες, δηλαδή καταναλωτές που αποχώρησαν από τη ΔΕΗ χωρίς να πληρώσουν τις εκκρεμότητές τους.
Οι οφειλέτες της ΔΕΗ έχουν «χωριστεί» σε τέσσερις κατηγορίες, με την πρώτη να αφορά όσους διέκοψαν για διάφορους λόγους την ηλεκτροδότησή τους, η δεύτερη περιλαμβάνει καταναλωτές που έκαναν «μεταγραφή» σε άλλο πάροχο, η τρίτη εταιρίες που άλλαξαν ΑΦΜ αλλά συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους και η τέταρτη αφορά πελάτες που αποκλείστηκαν από τη ΔΕΗ.
Πρώτοι στο μικροσκόπιο θα μπουν πάντως οι καταναλωτές που έχουν οφειλές πάνω από 3 χιλ. ευρώ, οι οποίοι είναι περίπου 70.000 τελικοί πελάτες – πράγμα που σημαίνει εισπράξεις τουλάχιστον 700 χιλ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση