Κάνοντας αναφορά στις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, το Bloomberg αναφέρει ότι οι δανειστές περιμένουν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ θα παραβιάσει τη συμφωνία που απαιτεί πλεόνασμα 3,5%. Οι δανειστές έλαβαν υπόψη τις ανακοινώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας όσο ήταν τα κλιμάκια στην Ελλάδα, για την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, σημείωσαν οι ίδιες πηγές του Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο το επισήμαναν και οι δανειστές, στην ανακοίνωσή τους μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
Ποιες μπορεί να είναι οι κυρώσεις για το πλεόνασμα
«Ενώ ο αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών στόχων πρέπει να αποτιμηθεί πλήρως, οι δανειστές αναμένουν κυρώσεις για την Ελλάδα όταν ληφθεί η επόμενη απόφαση για το χρέος το φθινόπωρο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Πιθανές κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την παρακράτηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα και τη μη επιστροφή της ετήσιας επιτοκιακής ποινής που πληρώνει η χώρα για κάποια από τα δάνεια, σημείωσαν οι ίδιες πηγές», αναφέρει το Bloomberg, που επισημαίνει ότι η ΕΚΤ και ο ESM αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για αυτό το θέμα.
«Η ανανέωση της πίεσης από τους διεθνείς δανειστές μπορεί να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο για τον Τσίπρα», σημειώνει ακόμη το Bloomberg. «Οι εγχώριες πολιτικές πιέσεις αυξάνονται, καθώς η θητεία του λήγει τον Σεπτέμβριο και η χώρα είναι σε εκλογικούς ρυθμούς ενόψει ευρωεκλογών. Το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι η τελευταία δημοσιονομική κίνηση θα τον βοηθήσει να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
Τέλος, το Bloomberg υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε δημοσιονομικούς στόχους με τους δανειστές με αντάλλαγμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Ο Τσίπρας είπε την Τρίτη ότι ακόμη και με ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος, μεταφέροντας 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα σε λογαριασμό ως εγγύηση για τους δανειστές», καταλήγει το δημοσίευμα.