Οι πιο βασικές αρχές κατέρρευσαν σε αυτόν τον πόλεμο. Η στρατιωτική υπερδύναμη της Ρωσίας έχει εξασθενήσει και ο κύκλος εξουσίας του Κρεμλίνου ξεπέρασε μια εξέγερση. Τα drones έχουν μόνιμα αλλάξει τον πόλεμο και έχουν καταστήσει τα αποθέματα τανκς σχεδόν άχρηστα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετατραπεί από ηθικός ευεργέτης σε συναλλακτικό θηρευτή των πόρων του Κιέβου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει επιβιώσει φυσικά, αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει μια αναθεωρημένη εκδοχή των γεγονότων που προβάλλει ο Λευκός Οίκος, ο οποίος μόλις πριν από ένα μήνα ήταν ο σταθερός υποστηρικτής του.
Εκτός αν ήταν μια δήλωση αυθόρμητη ή απερίσκεπτη, η δήλωση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πίτερ Χέγκσεθ, στις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας, κάτι που ανατρέπει ογδόντα χρόνια κανόνων στην ήπειρο. Ίσως να ήταν ένα μπλόφα για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά δεν μπορείς να μπλοφάρεις σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας.
Το Κρεμλίνο θα έχει ακούσει για την αδυναμία στη διατλαντική συμμαχία και θα σχεδιάζει αναλόγως. Σε μία μόνο πρόταση, ο Χέγκσεθ μετέτρεψε έναν πόλεμο, στον οποίο η Μόσχα είχε μειωθεί και ταπεινωθεί για τρία χρόνια, σε μια χαοτική αναδιάρθρωση της ηπειρωτικής ασφάλειας, στην οποία η Μόσχα μπορεί να κυριαρχήσει κάπως προς τα δυτικά της.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλλας, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η βιασύνη για μια κακή συμφωνία «θα εξυπηρετούσε μόνο την ενθάρρυνση των τυράννων παγκοσμίως». Είπε ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ αποτελεί «την ισχυρότερη και φθηνότερη εγγύηση ασφάλειας» και ότι «η βοήθεια για την Ουκρανία δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επένδυση στην ασφάλειά μας».
Ο Αλεχάντερ Νασντέκο, διοικητής τάγματος στην 475η ταξιαρχία εφόδου, δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συζητήσεις έχουν επηρεάσει τη στρατολόγηση, καθώς οι δυνητικοί στρατιώτες πλέον λένε «ίσως όλα τελειώσουν σε ένα ή δύο μήνες, θα περιμένω».
Πρόωρη χαρακτήρισε επίσης τη συζήτηση για την κατάρρευση της Ουκρανίας μετά από έξι μήνες χωρίς αμερικανική βοήθεια. «Θα τα καταφέρουμε με κάποιο τρόπο, δεν υπάρχει καμία οσμή συνθηκολόγησης», δήλωσε.
Ωστόσο, μια μορφή συνθηκολόγησης φαίνεται να αποτελεί βάση του διαπραγματευτικού σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Χέγκσεθ «χάρισε» στη Μόσχα την προοπτική να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ή να μην ανακτήσει εδάφη, πριν από την έναρξη των συνομιλιών, όπως έγραψε το CNN.
Το παράλληλο αφήγημα της Ρωσίας, ότι αναγκάστηκε να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την επέκταση του ΝΑΤΟ και ότι η Ουκρανία πρέπει να αποναζιστικοποιηθεί, είχε αρχίσει να ακούγεται ανόητο.
Ένας Ουκρανός διοικητής που υπηρετεί στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας είπε ότι οι άνδρες του έπρεπε να σκάβουν τακτικά νέες θέσεις στο παγωμένο έδαφος καθώς στοχοποιούνταν με εξαιρετική ακρίβεια από κύματα ρωσικών drones. “Δεν πιστεύω πραγματικά σε ένα γρήγορο τέλος του πολέμου ή γενικά στην ειρήνη”, είπε μετά από τρία χρόνια μαχών. “Είμαι πολύ εξαντλημένος, όπως και όλοι εδώ. Τίποτα δεν αλλάζει για εμάς εδώ εξαιτίας πολιτικών δηλώσεων”.
Ενώ ο Ουκρανός στρατηγός Ολέξανδρος Σιρσκι δήλωσε την Κυριακή ότι το ηθικό παραμένει υψηλό παρά την ταραχώδη εβδομάδα, οι στρατιώτες που υπηρετούν είπαν στο CNN ότι η πραγματικότητα είναι μια μίξη σοκ και επιβίωσης. Ένας αξιωματικός πληροφοριών σε μια πόλη στην πρώτη γραμμή δήλωσε: “Όλοι νιώθουμε προδομένοι από τη στιγμή που ο Τραμπ άρχισε να μιλά για τα ‘σχέδιά του για την ειρήνη’. Δεν θα με ξάφνιαζε αν είναι ο καλύτερος πράκτορας της Ρωσίας. Πρέπει να αντέξουμε… αυτό είναι όλο”.
Η ενότητα της Δύσης υπήρξε μια εξαίρεση κατά τη διάρκεια του πολέμου: οι ευρωπαϊκές χώρες συχνά διέφεραν στο πόσο υποψιασμένες ήταν απέναντι στη Ρωσία, αλλά μιλούσαν ως μία φωνή από την πλήρη εισβολή της Μόσχας. Ωστόσο, τώρα αντιμετωπίζουμε την κυρίαρχη δύναμη του κόσμου, η οποία φαίνεται να είναι πεπεισμένη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι ένας δυνητικός σύμμαχος, ενώ οι ευρωπαϊκοί δημοκρατικοί σύμμαχοί τους είναι το τυραννικό πρόβλημα. Είναι αφελές για οποιονδήποτε στην Ουάσιγκτον να φανταστεί ένα μέλλον στο οποίο η Μόσχα θα εγκαταλείψει τον κύριο χρηματοδότη και γείτονά της, την Κίνα, υπέρ μιας συμμαχίας με τις ΗΠΑ. Αντίθετα, προβάλλουν αδυναμία τη στιγμή που το Πεκίνο ζυγίζει ενεργά τις επόμενες κινήσεις του σχετικά με την Ταϊβάν και, κάποιες φορές, φαίνεται η πιο σταθερή και σοβαρή δύναμη παγκοσμίως.
Ειδήσεις Σήμερα
- H Δανάη Μπάρκα κάνει την έκπληξη και δοκιμάζει ένα νέο χόμπι – Δείτε τι επέλεξε! [βίντεο]
- Τέμπη: «Είναι σαν να έσκασε πυρηνική βόμβα μέσα στο κεφάλι του – Ελπίζω σε θαύμα» αποκάλυψε η μητέρα του Γεράσιμου [βίντεο]
- Συμμετοχή του Προέδρου της ΕΕΤΤ στην επετειακή συνάντηση για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του DSA
- Γερμανία: Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δε θα διεκδικήσει πλέον ηγετική θέση στους Πράσινους
- Τουρισμός για Όλους στο vouchers.gov.gr: Μπείτε εδώ για τις αιτήσεις – Όλες οι λεπτομέρειες