Εργασιακό, ασφαλιστικό, κοινωνικά επιδόματα, Δημόσιο, τράπεζες, «κόκκινα» δάνεια και κλειστά επαγγέλματα είναι τα επτά… SOS θέματα του ΔΝΤ, τα οποία αρχίζουν πλέον να εξετάζουν με περισσότερες λεπτομέρειες τα στελέχη του Ταμείου που θα φτάσουν στην Ελλάδα αύριο για να προετοιμάσουν την άφιξη της κ. Ντέλια Βελκουλέσκου και των λοιπών ομάδων των δανειστών που θα φτάσουν στην Ελλάδα στις 23 του μήνα.
Ως γνωστόν, το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι παρόμοιο αλλά όχι ίδιο με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Τo Ταμείο έχει τα δικά του ειδικά θέματα για την τρίτη αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, έμφαση θα δοθεί:
1 Στην αγορά εργασίας. Θα πιέσει ώστε οι συμφωνημένες αλλαγές να θεσμοθετηθούν. Θα ζητήσει δηλαδή την άμεση ψήφιση των διατάξεων με τις οποίες καθίσταται δυσκολότερη η κήρυξη απεργίας και περικόπτονται συνδικαλιστικά προνόμια. Επίσης, θα πιέσει για την αναβολή της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων παρότι έχουν συμφωνηθεί. Την αφορμή θα δώσει η συζήτηση που, σύμφωνα με το Ταμείο, θα πρέπει να γίνει για να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
2 Στις αλλαγές στο Δημόσιο. Το ΔΝΤ έχει ανοίξει δύο θέματα: Το πρώτο είναι το πρόγραμμα συνεχούς κινητικότητας στο Δημόσιο, το οποίο έχει σταματήσει λόγω της άρνησης της ΑΔΕΔΥ να συμμετέχει στην αξιολόγηση. Το δεύτερο είναι το θέμα του αριθμού των συμβασιούχων, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τις 70.000. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τονίζει σαφώς ότι περιμένει από τις ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν ένα σαφές σχέδιο μείωσης των απασχολουμένων με σύμβαση στο Δημόσιο για το 2017-2018.
3 Στο ασφαλιστικό. Θα πιέσει για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο ο νέος υπολογισμός με βάση το νόμο Κατρούγκαλου ώστε να προκύψει σαφώς η προσωπική διαφορά που θα περικοπεί το 2019. Σημασία δίνει το Ταμείο στην οικονομική πορεία του ΕΦΚΑ και στη διαδικασία ενοποίησης εισφορών και παροχών, που ήταν και ο στόχος της ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης.
4 Στην κοινωνική πολιτική. Το Ταμείο περιμένει την αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων, εκτός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Το Ταμείο ζητά αναδιάρθρωση των οικογενειακών, στεγαστικών, αναπηρικών και μεταφορικών επιδομάτων με στόχο να υπάρξει καθαρή εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ. Οπως τονίζει στο πρόγραμμά του, «εκτός από το ΚΕΑ, ο χώρος της κοινωνικής πρόνοιας είναι κατακερματισμένος, κακά σχεδιασμένος και αναποτελεσματικός».
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
5 Στις τράπεζες. Παρά τη συμφωνία με την ΕΚΤ σχετικά με τον επανέλεγχο των τραπεζών, θα θέσει τους όρους και για τα τεστ κοπώσεως που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο. Στόχος θα είναι ο έλεγχος συγκεκριμένων τμημάτων του ενεργητικού τους -που έχει δεχθεί και η ΕΚΤ- να είναι όσο το δυνατό πιο εκτεταμένος.
6 Στα «κόκκινα» δάνεια. Θα ζητήσει επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού, των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θέση του Ταμείου είναι ότι το βάρος θα πρέπει να πέσει στη μεγάλη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω πωλήσεων σε Distress Funds.
7 Στα μέτρα για την αγορά. Εκτός από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις αδειοδοτήσεις, θα ζητήσει άμεσα το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού αλλά και νέο έλεγχο για να διαπιστωθούν αγκυλώσεις και καθυστερήσεις ώστε να ανοίξουν περισσότερα επαγγέλματα.
Του χρόνου η συζήτηση για τα μέτρα του 2019
Οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018, που δημιούργησαν θόρυβο μέσα στην εβδομάδα, δεν έχουν ως στόχο μια νέα συζήτηση για νέα μέτρα το 2018, αλλά λήψη πρόωρων μέτρων για το 2019. Τούτο διότι η απόκλιση του 2018 θα πρέπει, με βάση το πρόγραμμα, να κλείσει το 2019 με την εφαρμογή της «ρήτρας διόρθωσης», που έχει ενταχθεί και στο αναθεωρημένο πρόγραμμα της Ε.Ε. αλλά και στο ίδιο το πρόγραμμα του Ταμείου που εγκρίθηκε για την Ελλάδα τον Ιούλιο.
● Με δεδομένο ότι θα έχει τον πρώτο λόγο για τα μέτρα και τα αντίμετρα της διετίας 2019-2020, η ποινή που προβλέπεται για την Ελλάδα είναι… διπλή. Θα απαιτήσει να κλείσει εκ των υστέρων το κενό του 2018 με την εφαρμογή από το 2019 της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και της περικοπής κατά 650 ευρώ της έκπτωσης φόρου (που δημιουργεί και το έμμεσο αφορολόγητο) που έχει προγραμματιστεί για το 2020.
● Θα επιβάλει την επ’ αόριστον αναβολή στην εφαρμογή των αντίμετρων κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2019 και των φορολογικών απαλλαγών με συνολικό κόστος επίσης 1% του ΑΕΠ για το 2020. Ούτως ή άλλως, στο πρόγραμμά του το Ταμείο προτείνει -χωρίς να επιβάλλει- την αναβολή της εφαρμογής των αντιμέτρων για το 2023, όταν θα μειωθεί ο ετήσιος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ σε ένα στόχο πάνω από 2% του ΑΕΠ.
Οι συζητήσεις αυτές θα αρχίσουν στις αρχές του 2018, όταν θα συζητηθούν ξανά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και η στάση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μεγάλο ζητούμενο -αν επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ- θα είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, που επέβαλαν τον υψηλό δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής