Ουάσιγκτον ανταπόκριση, Πέτρος Κασφίκης
Τόσο το Ταμείο όσο και η Ελλάδα επιθυμούν το κλείσιμο της αξιολόγησης για τους δικούς τους λόγους. Από την πλευρά της η Ελλάδα θέλει η αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα για να έχει έναν καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές. Από την άλλη μεριά, το Ταμείο θέλει να αρθεί η αβεβαιότητα σε σχέση με την συμμετοχή του, προκειμένου να εκτιμήσει αν τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προσφέρουν οι Ευρωπαίοι είναι επαρκή και έτσι να πάρει την τελική του απόφαση για το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου
Παρόλο που Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για διευθέτηση του χρέους τον Ιούνιο, πηγές από το υπουργείο οικονομικών σημείωναν πως η πρώτη αξιολόγηση του Ταμείου που προβλέπεται για τον Φεβρουάριου καθιστά «εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε». Όπως άλλωστε είπαν «θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές».
Παρόλο που οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως η Ελλάδα καλωσορίζει την στήριξη του Ταμείου για το χρέος, έσπευσαν να διευκρινίσουν πως μια απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα λόγω της αρνητικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία εξόδου της χώρας προς τις αγορές.
Συνάντηση με Αμερικανό Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας είπε στον κ. Τσακαλώτο πως το ΔΝΤ «καλά κάνει και πιέζει για το χρέος». Παράλληλα υποσχέθηκε πως η Αμερική θα συνεχίσει να πιέζει και αυτή από την μεριά της την Γερμανία για το εν λόγω ζήτημα. Οι εν λόγω πηγές, λοιπόν, εκτιμούν πως η αμερικανική πλευρά εξακολουθεί να κινείται στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση Ομπάμα.
Κλίμα και Επαφές
Στόχος της ελληνικής αποστολής ήταν να ερευνήσει αλλά και να διαμορφώσει κλίμα ενόψει της αξιολόγησης. Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως φεύγει περισσότερο ευχαριστημένη από ότι ήρθε στην Ουάσινγκτον. Κατά την διάρκεια των επαφών που είχε με επενδυτές αλλά και με θεσμικούς-πολιτικούς φορείς, διαπιστώθηκε πως το κλίμα για την χώρα μας έχει γίνει ευνοϊκότερο.
«Έχει αλλάξει το κλίμα. Οι επενδυτές είχαν ενδιαφέρον και έκαναν ενθαρρυντικές ερωτήσεις. Δεν ήταν επιθετικές αλλά διευκρινιστικές και δεν εξέφρασαν αμφιβολίες».