Υλικά
Για τη ζύμη
125 ml γάλα χλιαρό
15 γραμμ. μαγιά νωπή
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή
100 γραμμ. ζάχαρη
2 αυγά
500 γραμμ. αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
80 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Αλεύρι για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
400 γραμμ. κουβερτούρα
50 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή
Για το άλειμμα πριν από το ψήσιμο
50 ml κρέμα γάλακτος
1 κρόκος αυγού
Για το γλάσο μετά το ψήσιμο
100 ml γάλα
30 γραμμ. ζάχαρη
Διαδικασία
Για τη ζύμη: Προσθέτετε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τη μαγιά, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τα δύο αυγά, τα χτυπάτε με ένα σύρμα χειρός και αφήνετε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζετε τον κάδο στο μίξερ και προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύετε με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Πασπαλίζετε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας και δουλεύετε λίγο το ζυμάρι μέχρι να γίνει μια λεία μπάλα, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε για μισή ώρα. Επειτα ανοίγετε καλά με έναν πλάστη σε πάχος ½ δάχτυλο περίπου και όσο μπορείτε σε τετράγωνη μορφή.
Για τη γέμιση: Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και τη βάζετε σε ένα μπολ γυάλινο ή μεταλλικό για να κάνετε μπεν-μαρί πάνω σε κατσαρόλα. Αφού λιώσει η σοκολάτα, αφαιρείτε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα, προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφού είναι χλιαρή η σοκολάτα, απλώνετε προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Για το ψήσιμο: Ανακατεύετε την κρέμα με τον κρόκο.
Για το γλάσο: Ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Για το τύλιγμα: Τυλίγετε σε ρολό από κάτω προς τα πάνω τη ζύμη, κλείνοντας τη σοκολάτα μέσα, στο τέλος θα έχετε ένα ρολό μεγάλο. Κόβετε κάθετα το ρολό από πάνω προς τα κάτω, έτσι έχετε δύο κομμάτια ζύμης όπου εσωτερικά φαίνεται η σοκολάτα σε στρώσεις.
Προσοχή, πρέπει να το κάνετε με κοφτερό μαχαίρι, ώστε να γίνει μια και έξω, όχι με πολλά κοψίματα. Εχοντας τώρα δύο κομμάτια, τα κάνετε πλεξούδα προσεκτικά τυλίγοντας, πάντα βάζοντας τη σοκολάτα από πάνω. Συρρικνώνετε την πλεξούδα, πιέζοντας προς τη μέση, ώστε να χωρέσει στο σκεύος.
Χρησιμοποιείτε σκεύος παραλληλόγραμμο για κέικ, το οποίο το έχετε βουτυρώσει. Αφήνετε σκεπασμένο για 60 λεπτά να φουσκώσει. Ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο και αλείφετε την αφράτη πλεξούδα. Ψήνετε στους 165 βαθμούς για 50 λεπτά. Οταν βγει από τον φούρνο, ρίχνετε ζεστό το γλάσο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr