Υλικά
350 γραμμ. χλιαρό νερό στους 40 βαθμούς
8 γραμμ. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη
500 γραμμ. αλεύρι σκληρό
70 γραμμ. ελαιόλαδο
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
Λίγη ρίγανη αποξηραμένη
1 ντομάτα
1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
Διαδικασία
Ρίχνετε την κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα δοχείο με νερό. Αναμειγνύετε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο διάλυμα. Σε μπολ αναμειγνύετε αλεύρι σκληρό με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν κόμποι. Προσθέτετε το θαλασσινό αλάτι στο μείγμα και το διάλυμα με τη μαγιά. Αναμειγνύετε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να δένουν.
Στη συνέχεια ζυμώνετε καλά μέχρι να έχετε μια ομοόμορφη μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σχηματίζετε μια μπάλα ζύμης και την αφήνετε σε μπολ σκεπασμένο με πετσέτα να ξεκουραστεί για 40 λεπτά, κοντά σε ζεστό σημείο. Μέχρι να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο!
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Κατόπιν λαδώνετε πολύ καλά ένα ταψί με διάμετρο 25 εκατοστών. Με απαλές κινήσεις σηκώνετε τη ζύμη από το μπολ και τη μεταφέρετε στο λαδωμένο ταψί. Στρώνετε τη ζύμη προσεκτικά στο ταψί ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνειά του. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190.
Για την επικάλυψη: Σε μπολ αναμειγνύετε τις ντομάτες με το κρεμμύδι, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη. Απλώνετε λίγα λίγα τα υλικά της γέμισης πάνω στο ζυμάρι. Ψήνετε για 35-40 λεπτά, μέχρι η λαδένια να ροδίσει καλά και να αφρατέψει. Σερβίρετε σε κομμάτια όσο η λαδένια είναι χλιαρή ή ακόμη και κρύα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr