Υλικά
800 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
240 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
220 ml χυμός πορτοκαλιού
200 γραμμ. ταχίνι
200 γραμμ. ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Σε μπολ βάζετε το αλεύρι μαζί με την ξηρή μαγιά και ανακατεύετε με τα χέρια. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει ψιχουλιαστή. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνετε. Αν δείτε ότι η ζύμη είναι στεγνή, τότε προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό. Αφήνετε τη ζύμη μέσα στο μπολ, το καλύπτετε με πετσέτα και αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180. Δουλεύετε για λίγο τη ζύμη και τη μοιράζετε σε τέσσερις ίσες μπάλες ζύμης. Ανοίγετε ένα-ένα τα κομμάτια ζύμης σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο με πλάτος 20 εκ. περίπου. Σε μπολ αναμειγνύετε τη ζάχαρη και την κανέλα. Κόβετε οριζόντιες λωρίδες με πλάτος 10 εκ. η κάθε μια, τις αλείφετε με το ταχίνι.
Τυλίγετε κάθε ζυμάρι σε ρολό και μετά σε σχήμα σαλιγκαριού. Βάζετε την άκρη κάθε ρολού κάτω από την πίτα και πιέζετε ελαφρά. Πασπαλίζετε από πάνω με το μείγμα ζάχαρη και κανέλα. Τοποθετείτε τις ταχινόπιτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνετε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.