Υλικά – κουλούρια
300 γραμμάρια βούτυρο αιγοπρόβειο
300 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
100 ml χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι σόδα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
2 σταγόνες μαστίχα (θρυμματισμένη με ½ κουταλάκι ζάχαρη)
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γραμμάρια μπέικινπάουντερ
Για το άλειμμα
3 κρόκους αυγών
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Διαδικασία
Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά με μίξερ, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και την μαστίχα. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό (προσεκτικά γιατί αφρίζει) και προσθέτουμε στο μείγμα. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικινπάουντερ και ρίχνουμε στο μείγμα, ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 40 μπαλίτσες των 30 περίπου γραμμαρίων. Πλάθουμε την κάθε μπάλα σε κορδόνι και δημιουργούμε πλεξούδες ή διπλώνουμε τρεις φορές όπως το χαρακτηριστικό σχήμα του σμυρναίικου.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη, αλείφουμε με ένα πινέλο τα κουλουράκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπολ.
Ειδήσεις Σήμερα
Απόστολος Λύτρας: Έκανε πρόταση γάμου στη νέα του σύντροφο