Υλικά
Για τη ζύμη
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι
100 γραμμ. τυρί τριμμένο
150 γραμμ. βούτυρο
100 ml παγωμένο νερό
1 αβγό χτυπημένο
Για τη γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 καρότα σε φέτες
1 κιλό μοσχάρι σε φέτες
200 γραμμ. μανιτάρια σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml μαύρη μπύρα
4 κλωνάρια θυμάρι
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Για τη ζύμη: Kοσκινίζετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το τριμμένο τυρί. Με έναν τρίφτη τρίβετε το βούτυρο μέσα στο μείγμα. Ανακατεύετε, ώστε να καλυφτεί όλο το βούτυρο και το τυρί με αλεύρι. Προσθέτετε το παγωμένο νερό και ανακατεύετε με το μαχαίρι. Η ζύμη πρέπει να είναι σε μεγάλα κομμάτια. Όταν η ζύμη γίνει ενιαία, την κάνετε μπάλα και την πιέζετε ελαφρά για να σχηματίσετε δίσκο. Τυλίγετε σε μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, βάζετε και το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τα μανιτάρια και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συχνά για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το μοσχάρι και πασπαλίζετε με το αλεύρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε τη μαύρη μπύρα, το θυμάρι και βράζετε σε μέτρια φωτιά.
Μεταφέρετε σε ένα σκεύος και ψήνετε στο φούρνο, για 3 ώρες περίπου, ανακατεύοντας συχνά. Βγάζετε από το φούρνο και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο πυρέξ απλώνετε το μείγμα του κρέατος και από πάνω απλώνετε τη ζύμη, ώστε να καλύπτει το μείγμα.
Καλύπτουμε καλά όλες τις γωνίες, ώστε να σφραγίσει. Απλώνετε το χτυπημένο αβγό στις γωνίες της πίτας, αλλά και σε όλη την επιφάνεια. Ψήνετε για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.