Υλικά
1 γαλοπούλα 4 κιλά
Νερό, αλάτι και ζάχαρη για το μαρινάρισμα της γαλοπούλας
Για τη γέμιση
500 γραμμ. κιμά
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
200 γραμμ. ρύζι
400 γραμμ. κάστανα ψημένα ή βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. κρασί ή 1/3 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
70 γραμμ. κουκουνάρι, σοταρισμένο ελαφρά χωρίς λάδι
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 φλιτζ. ζωμός κότας
Αλάτι & πιπέρι
4 – 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανακατεμένο με λίγο θυμάρι για το άλειμμα
Λίγο βούτυρο, αλεύρι και αρωματικά για τη σάλτσα
Διαδικασία
Αφράτο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα - Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη συνταγή
Ετοιμάζετε μια μαρινάδα με τις εξής αναλογίες: 4 λίτρα νερό, 1/3 φλιτζ. ζάχαρη και 1 φλιτζ. αλάτι. Τα ανακατεύετε καλά και βάζετε μέσα τη γαλοπούλα. Τη βάζετε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Την επομένη, πριν τη γεμίσετε, τη βγάζετε από το νερό, την ξεπλένετε και τη στεγνώνετε καλά.
Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι και το λιώνετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβήνετε με το ποτό (κρασί ή κονιάκ) και προσθέτετε το ρύζι, τα κάστανα, το κουνουνάρι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και τον ζωμό. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά του. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Γεμίζετε τη γαλοπούλα (κοιλιά και στήθος) και τη ράβετε.
Την αλείφετε με το αρωματισμένο με θυμάρι βούτυρο και τη βάζετε στον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνετε για 2 ½ περίπου ώρες, περιχύνοντάς την κάθε 20 λεπτά με τα υγρά που βγάζει η ίδια στο ταψί. Όταν θα είναι έτοιμη, τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε μισή ώρα πριν την κόψετε.
Για τη σάλτσα: στραγγίζετε τα υγρά από το ταψί και τα σουρώνετε. Λιώνετε λίγο βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε λίγο αλεύρι (ποσότητα ανάλογα με την ποσότητα των υγρών). Ρίχνετε το υγρό που σουρώσατε και βράζετε ανακατεύοντας, να δέσει η σάλτσα. Αρωματίζετε με αρωματικά της αρεσκείας σας και αν θέλετε προσθέτετε ψιλοκομμένα αποξηραμένα μανιτάρια.