Υλικά
500 γραμμ. αλεύρι δυνατό
7 γραμμ. αλάτι
50 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
140 γραμμ. ζεστό γάλα
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκος αυγού
250 γραμμ. βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο και επιπλέον για το σκεύος
120 γραμμ. σταφίδες
120 γραμμ. cranberries
120 γραμμ. φρούτα γλασέ
100 γραμμ. σπασμένα αμύγδαλα
Διαδικασία
Ξεκινήστε βάζοντας το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα και τα αυγά στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύετε αργά με το γάντζο για 2 λεπτά και μετά σε μέτρια ταχύτητα για άλλα 6-8 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και χτυπήστε για 7-8 λεπτά ακόμη.
Προσθέστε το αλάτι και όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τα αμύγδαλα σε κομματάκια και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάστε με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για ένα βράδυ. Βουτυρώστε την επιφάνεια του σκεύους για το πανετόνε, βγάλτε τη ζύμη απ’ το ψυγείο, κάντε τη μια μπάλα και τοποθετήστε τη μέσα στο σκεύος.
Αφήστε για 3 ώρες να φουσκώσει. Την αλείφετε με τον κρόκο που έχετε αραιώσει με λίγες σταγόνες νερό. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε στους 150 βαθμούς και ψήστε για 35 λεπτά ακόμη. Βγάλτε το πανετόνε απ’ το φούρνο και αφαιρέστε αμέσως το σκεύος για να μην ιδρώσει.