Υλικά
Για τα μανιτάρια
25 γραμμ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
50 γραμμ. βούτυρο ανάλατο
Αλάτι κατά βούληση
Διάφορα πιπέρια, φρεσκοτριμμένα
Για το ριζότο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300 γραμμ. ρύζι για ριζότο
100 ml λευκό κρασί
Μία πρέζα σαφράν σε 1 κουταλιά ζεστό νερό
1,2 λίτρα ζωμό κότας ζεστό
1 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη + 1 κουταλιά για τη γαρνιτούρα
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
Φύτρες φασολιών για γαρνιτούρα
Διαδικασία
Για τα μανιτάρια: Σε ένα μπολ με νερό βάζετε τα μανιτάρια πορτσίνι και τα αφήνετε για 30 λεπτά. Στραγγίζετε τα μανιτάρια και κρατάτε το νερό τους. Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνετε 30 γρ. βούτυρο και ρίχνετε το σκόρδο, τα μανιτάρια και τόσο ζωμό μανιταριών, όσο χρειάζεται για να τα καλύψει.
Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα μανιτάρια και να σωθεί το νερό τους. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη.
Για το ριζότο: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε το κρασί και το σαφράν και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε το ζωμό κότας, 1 φλ. κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνοντας λίγο να εξατμιστεί πριν προσθέσετε το επόμενο φλιτζάνι. Αυτό θα διαρκέσει 20 περίπου λεπτά.
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνετε την παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε. Σε ένα πιάτο τοποθετείτε τα μανιτάρια στη μέση και γύρω από αυτά τοποθετείτε ομοιόμορφα το ριζότο.
Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και το μαϊντανό, γαρνίρετε με φύτρες φασολιών και σερβίρετε.