Υλικά
700 γραμμ. χοιρινό μπούτι για ρολό
6 φέτες μπέικον
200 γραμμ. σπανάκι
100 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη και ολόκληρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/4 φλιτζ. μπύρα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αφράτο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα - Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη συνταγή
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Για το ρολό, θα χρειαστείτε χοιρινό μπούτι. Ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να σας «ανοίξει» το χοιρινό έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για να το τυλίξετε σε ρολό. Το ακουμπάτε σε λαδόκολλα και το γεμίζετε με φέτες μπέικον. Καλύπτετε με φρέσκο σπανάκι.
Τοποθετείτε στην κάτω πλευρά του κρέατος δυο μπαστουνάκια γραβιέρας. Συνεχίζετε πασπαλίζοντας με τριμμένη γραβιέρα. Αλατοπιπερώνετε καλά. Ξεκινάτε να τυλίγετε το κρέας σε σχετικά σφιχτό ρολό. Κλείνετε προσωρινά τις δυο ενώσεις με ένα καλαμάκι. Τυλίγετε με σπάγκο το χοιρινό κατά μήκος του κρέατος, έτσι ώστε να συγκρατήσετε τη γέμιση στο ψήσιμο.
Αλατοπιπερώνετε την εξωτερική πλευρά του ρολού. Ρολάρετε το γεμιστό χοιρινό στη λαδόκολλα, να τραβήξει και το υπόλοιπο αλατοπίπερο. Κατόπιν, σε τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο. Βάζετε το κρέας στο τηγάνι. Θέλετε να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί εξωτερικά από όλες τις πλευρές. Με αυτό το μυστικό θα ψηθεί ομοιόμορφα το χοιρινό στον φούρνο χωρίς να χάσει τα ζουμάκια του και να σκληρύνει. Όταν πάρει χρώμα από κάθε πλευρά, μεταφέρετε το ρολό σε πυρίμαχο σκεύος.
Σε μπολ αναμειγνύετε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, ζάχαρη και μπύρα. Περιχύνετε το ρολό με το μείγμα πορτοκαλιού. Αλείφετε με λίγο βούτυρο το κρέας. Προσέχετε να απλωθεί καλά και να πάει παντού. Ψήνετε για 45 λεπτά περίπου. Αφού ξεφουρνίσετε το ρολό, το αφήνετε να ξεκουραστεί πριν το κόψετε σε φέτες.