Το πολωνικό και λευκορωσικό ουσιαστικό babka και τo λευκορωσικό, ουκρανικό, βουλγαρικό και ρωσικό baba, σημαίνουν «γιαγιά» ή «γηραιά γυναίκα». Η ονομασία του πιθανώς παραπέμπει στο σχήμα του, το οποίο είναι ψηλό κυλινδρικό, μερικές φορές με αυλακώσεις, που μοιάζουν με πλισέδες φούστας.
Μια άλλη εκδοχή του γλυκού μπάμπκα συνδέεται με την Ανατολικοευρωπαϊκή εβραϊκή παράδοση. Το συγκεκριμένο γλυκό φτιάχνεται από διπλή και στριφτή σε μήκος ζύμη και ψήνεται σε ψηλό τηγάνι. Αντί για γέμιση φρούτων, περιέχει κανέλα και/ή σοκολάτα. Οι μετανάστες έφεραν αυτό το γλυκό, επίσης γνωστό ως κέικ Κράντζ, στη Νέα Υόρκη όπου η δημοτικότητά του άκμασε.
Η τέλεια συνταγή από τον Τάσο Αντωνίου
Υλικά
8 γραμμ. ξηρή μαγιά
175 γραμμ. χλιαρό νερό
530 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμ. ζάχαρη
Αλάτι
3 αβγά
150 γραμμ. βούτυρο
Ηλιέλαιο
150 γραμμ. πραλίνα φουντουκιού
1 αβγό χτυπημένο
Για το σιρόπι
150 γραμμ. νερό
150 γραμμ. ζάχαρη
Διαδικασία
Διαλύουμε την ξηρή μαγιά σε νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Τώρα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς με το σύρμα. Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και ανακατεύουμε τα υλικά. Ρίχνουμε σιγά σιγά τα αβγά, ένα ένα, στο μίγμα στερεών. Πρέπει να απορροφάται κάθε αβγό από το μίγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το διάλυμα μαγιάς και νερού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στο χέρι. Καθαρίζουμε τον γάντζο και τον αφαιρούμε. Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το μίγμα μας. Σιγά σιγά με απαλές κυκλικές κινήσεις σχηματίζουμε μια μπάλα ζύμης που κλείνει από την κάτω πλευρά. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στο μπολ για 1,5 με 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, καλύπτοντας το μπολ με πετσέτα. Κατόπιν πιέζουμε τη ζύμη, ώστε να αφαιρέσουμε τον αέρα.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας καλά και αδειάζουμε εκεί το ζυμάρι μας. Το δουλεύουμε καλά με τα χέρια μας για να ενεργοποιηθεί η γλουτένη. Στη συνέχεια ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη σε ένα φύλλο ούτε πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό.
Με μια σπάτουλα απλώνουμε πραλίνα φουντουκιού από άκρη σε άκρη πάνω στη ζύμη μας. Με ένα πινέλο περνάμε τις άκρες της ζύμης με αβγό. Τυλίγουμε πολύ προσεκτικά τη ζύμη σε ρολό, προσέχοντας να μην είναι πολύ σφιχτό αλλά ούτε αρκετά χαλαρό.
Αλευρώνουμε πάλι τον πάγκο και ρολάρουμε το ζυμάρι μας ξανά. Στη συνέχεια το κόβουμε στη μέση με κοφτερό μαχαίρι. Κόβουμε απαλά ξανά στη μέση κάθε ζυμάρι. Ενώνουμε τις δύο άκρες και πλέκουμε σε κοτσίδες μέχρι το τέλος. Διπλώνουμε τις άκρες κάτω από το ζυμάρι.
Μεταφέρουμε σε ορθογώνιο ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Βάζουμε στον φούρνο στους 40ο C και αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5-2 ώρες. Aφού, λοιπόν, διπλασιαστεί σε όγκο, ψήνουμε την μπάμπκα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 25-30 λεπτά. Πρέπει να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα εξωτερικά. Περιμένουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε. Με ένα πινέλο σιροπιάζουμε την μπάμπκα. Το σιρόπι είναι απλώς νερό και ζάχαρη σε ίση ποσότητα που βράζουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά.
Ειδήσεις σήμερα
Ντίνα Κώνστα: Αυλαία για μια μεγάλη κυρία της υποκριτικής
Αναδρομικά: Τα 4 σενάρια για τις συντάξεις μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ [πίνακες]
Μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία – Στη μάχη και τα εναέρια μέσα
Θέμης Αδαμαντίδης: Δικάζεται σήμερα για τον ξυλοδαρμό της Βαρβάρας Κίρκη