Υλικά
20 γραμμ. αλεύρι για ψωμί
60γραμμ. γάλα
27 γραμμ. νερό
100 γραμμ. γάλα
9 γραμμ. ξηρή μαγιά
300 γραμμ. αλεύρι για ψωμί
35 γραμμ. ζάχαρη
8 γραμμ. αλάτι
1 κρόκος
1 ολόκληρο αυγό
40 γραμμ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό χτυπημένο
2-3 κουταλιές της σούπας σουσάμι
Διαδικασία
Σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το νερό και το γάλα. Με σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθούν πλήρως τα υλικά και να γίνουν μια παχύρευστη πάστα. Μεταφέρουμε σε ένα μικρό μπολ και αφήνουμε την πάστα στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ξεχωριστό μπολ, αναμειγνύουμε το γάλα με το νερό. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά με πιρούνι μέχρι να διαλυθεί στο διάλυμα. Aφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει ελαφρώς και η μαγιά να διαλυθεί πλήρως.
Στον κάδο του σταθερού μίξερ βάζουμε το αλεύρι για ψωμί, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα αναμειγνύουμε με το σύρμα.Τοποθετούμε τον κάδο στο μίξερ και βάζουμε το εξάρτημα του γάντζου. Αρχικά χτυπάμε σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτουμε, με τη σειρά, το διάλυμα μαγιάς, ένα ολόκληρο αυγό και τον κρόκο ενός αυγού, ενώ παράλληλα το μίξερ βρίσκεται σε λειτουργία. Όταν το μείγμα αρχίσει να δένει, προσθέτουμε την πάστα που φτιάξαμε αρχικά. Αναμειγνύουμε πάντα με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια ελαστική και απαλή ζύμη. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί πλήρως από το μείγμα και η ζύμη να είναι απαλή, εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο μπολ. Σχηματίζουμε με τη ζύμη μια μπάλα και την μεταφέρουμε στο λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1,5 ώρα κοντά σε θερμό σημείο του σπιτιού, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Xτυπάμε τη ζύμη με το χέρι για να ελευθερώσουμε τον εγκλωβισμένο αέρα. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας μας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Την δουλεύουμε λίγο με τα χέρια.
Η πιο επιτυχημένη συνταγή για χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα - Βήμα βήμα για τέλειο αποτέλεσμα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε έξι ή εννιά μικρότερα κομμάτια και τα ζυγίζουμε για να είναι ίσα μεταξύ τους. Με τα χέρια ρολάρουμε τη ζύμη με κυκλικές κινήσεις στον αλευρωμένο πάγκο μέχρι να φτιάξουμε στρογγυλές, σφιχτές μπάλα. Ακουμπάμε κάθε μπάλα ζύμης στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Αφήνουμε κενό περίπου 2,5 εκατοστά ανάμεσα τους. Καλύπτουμε από πάνω μια δεύτερη λαμαρίνα ώστε να φουσκώσουν ομοιόμορφα τα ψωμάκια για περίπου 40 λεπτά.
Διαλύουμε ένα αυγό σε μπολ. Αλείφουμε με πινέλο ελαφρώς την πάνω πλευρά κάθε μπάλας ζύμης με το αυγό. Πασπαλίζουμε κάθε ψωμάκι με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 στον αέρα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Ξεφουρνίζουμε τα ψωμάκια και αν θέλουμε μπορούμε να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο.
Ειδήσεις σήμερα
Αμετανόητος ο «Ψευτογιατρός»: «Δεν θα πω ότι είμαι άγιος, αλλά σίγουρα δεν είμαι δολοφόνος»
Κορονοϊός: Πάρτι στα νησιά και την Αττική κάνει η πανδημία
Πατήσια: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των αστυνομικών που συνέλαβαν τον «μακελάρη»