Η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε μια νέα, πιο επεκτατική, ως και αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμφωνία ορυκτών με την Ουκρανία, σύμφωνα με τρία πρόσωπα που γνωρίζουν εκ των ένδον τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, καθώς και μια περίληψη του διαβαθμισμένου σχεδίου πρότασης που βρίσκεται στη διάθεση του υπογράφοντα (το αρχικά προτεινόμενο κείμενο είναι 60 σελίδων).
Οι ΗΠΑ αναθεώρησαν την προ 35 ημερών αρχική πρότασή τους και δεν παρέχουν πλέον στην Ουκρανία μελλοντικές εγγυήσεις ασφάλειας, αλλά απαιτούν από αυτήν να συνεισφέρει σε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο όλα τα έσοδα από τη χρήση φυσικών πόρων που διαχειρίζονται κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια.
Οι όροι που προτάθηκαν από την Ουάσιγκτον υπερβαίνουν κατά πολύ τη συμφωνία που συζητήθηκε τις ημέρες πριν από την επίμαχη συνάντηση του Οβάλ Γραφείου, στα τέλη Φεβρουαρίου, μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ηγείται των διαπραγματεύσεων για τις ΗΠΑ. Η πρόταση δεν κάνει αναφορά για ανάληψη της ιδιοκτησίας των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ είπε ότι μια συμφωνία για τα ορυκτά θα βοηθήσει στη διασφάλιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας δίνοντας στις ΗΠΑ ένα οικονομικό μερίδιο στο μέλλον της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θα πάρουν πίσω μερικά από τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν παράσχει στην Ουκρανία ως οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τότε που η Ρωσία εισέβαλε, πριν από τρία χρόνια.
Μια προηγούμενη έκδοση της συμφωνίας πρότεινε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο, στο οποίο η Ουκρανία θα συνεισέφερε το 50% των εσόδων από τα μελλοντικά κέρδη της εξόρυξης των κρατικών φυσικών πόρων της. Καθόρισε επίσης όρους, σύμφωνα με τους οποίους οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα αναπτύξουν από κοινού τους ορυκτούς πόρους της ευρωπαϊκής χώρας, ενώ ο Ζελένσκι ανέφερε ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να εξετάζουν αυτούς τους όρους και ότι γι’ αυτό απαιτείται χρόνος.
Η νέα πρόταση ορίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν τα αρχικά δικαιώματα για την αγορά πόρων που εξάγονται βάσει της συμφωνίας και ότι θα ανακτήσουν όλα τα χρήματα που έχουν δώσει στην Ουκρανία από το 2022, επιπλέον του ετήσιου επιτοκίου 4%, προτού το Κίεβο αρχίσει να αποκτά πρόσβαση στα κέρδη του Ταμείου, σύμφωνα με τη σύνοψη (που έχει δει ο υπογράφων).
Η επικαιροποιημένη πρόταση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους «Financial Times». Αν συμφωνηθεί, το κοινό επενδυτικό ταμείο θα έχει Διοικητικό Συμβούλιο πέντε ατόμων, τρία διορισμένα από τις ΗΠΑ και δύο από την Ουκρανία, και τα κεφάλαια που δημιουργούνται θα μετατρέπονται σε ξένο νόμισμα και θα μεταφέρονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη σύνοψη. Το Ταμείο θα διαχειρίζεται η Διεθνής Εταιρεία Χρηματοδότησης Ανάπτυξης των ΗΠΑ (DFC), στοιχείο που καταδεικνύει ότι θα είναι ετεροβαρής και βαθιά αποικιοκρατική.
Ο Τραμπ δήλωσε προχθές ότι ο Ζελένσκι θέλει να κάνει πίσω στη συμφωνία και προειδοποίησε ότι η άρνησή του θα έχει συνέπειες. Παράλληλα, η ουκρανική διαδικτυακή εφημερίδα «European Pravda» έγραψε ότι η συμφωνία μπορεί να έρθει σε αντίθεση με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., λόγω των αυστηρών περιορισμών που επηρεάζουν την οικονομική κυριαρχία της Ουκρανίας.
Επίσης, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι το Κίεβο ζητεί αλλαγές στη νέα πρόταση, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων επενδύσεων από τις ΗΠΑ και περισσότερης σαφήνειας για τον τρόπο λειτουργίας του κοινού Ταμείου.