Η 56χρονη αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού καταδικάστηκε σε πενταετή απαγόρευση διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος, τέσσερα χρόνια φυλάκισης (εκ των οποίων τα δύο με αναστολή και τα άλλα δύο με βραχιολάκι παρακολούθησης), συν πρόστιμο 100.000 ευρώ για υπεξαίρεση υπέρ του κόμματός της ευρωπαϊκών κονδυλίων 474.000 ευρώ σε διάστημα 12 ετών μαζί με 20 συνεργάτες της, 8 ευρωβουλευτές και 12 βοηθούς τους. Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχολεί εδώ και χρόνια τη Γαλλία…
Σε βραδινή παρέμβαση στο δελτίο του TF1, η ακροδεξιά πολιτικός μίλησε για «τιμωρητική πολιτική απόφαση εις βάρος της» και για κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου λόγω εφαρμογής από το δικαστήριο δυσμενέστερου αναδρομικού νόμου, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώα και θα ασκήσει σύντομα έφεση.
«Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι πένθιμη μέρα για τη δημοκρατία μας. Εκατομμύρια Γάλλοι είναι εξοργισμένοι, επειδή δεν απέκλεισαν εμένα, αλλά αυτούς. Τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης όποιου εκλεγεί πρόεδρος το 2027 με αυτές τις συνθήκες», τόνισε. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να την αντικαταστήσει ο 29χρονος πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, η Λεπέν τον χαρακτήρισε «σπουδαίο ατού για το κίνημά μας, το οποίο ελπίζω να μη χρειαστεί να αξιοποιήσουμε». Παράλληλα, υποσχέθηκε πως θα δώσει μάχη ως το τέλος προκειμένου να είναι υποψήφια, δηλώνοντας εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
Πρακτικά, η Λεπέν δεν χάνει τη βουλευτική ιδιότητά της ως το 2029. Ομως αν η έφεσή της δεν καρποφορήσει πριν από το 2027 δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει για τέταρτη φορά την προεδρία της Γαλλίας (οι προηγούμενες ήταν το 2012, 2017 και 2022), δεδομένου ότι η ποινή της κρίθηκε άμεσα εκτελεστή. Σε χθεσινή δημοσκόπηση της Ifop, το 37% των Γάλλων δήλωσαν πρόθεση να την ψηφίσουν στον πρώτο γύρο, έναντι 21% του κεντρώου πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, 13% του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν και 11% του δεξιού υπουργού Εσωτερικών Μπρινό Ραταγιό. Ο Μακρόν, ως γνωστόν, δεν δικαιούται τρίτη θητεία…
Κύκλοι του Μεγάρου Ματινιόν διέρρεαν ότι ο κεντρώος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού είναι προβληματισμένος από τη δικαστική απόφαση, την οποία δεν θέλει να σχολιάσει, ενώ ο Ζορντάν Μπαρντελά, κάλεσε με ανοιχτή επιστολή τους Γάλλους να διαδηλώσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους, καταγγέλλοντας τη «δικτατορία των δικαστών» και τη «δολοφονία της δημοκρατίας». Παράλληλα, σε δημοσκόπηση-εξπρές της Odoxa για την εφημερίδα «Figaro», το 61% θεωρεί ότι ο αποκλεισμός της Λεπέν δεν θα εμποδίσει την άνοδο του Εθνικού Συναγερμού στην εξουσία!
Η πόλωση στη Γαλλία χτύπησε κόκκινο, με κύμα απειλών κατά δικαστών, το οποίο καταδίκασε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, με κορυφαία στελέχη της ρεπουμπλικανικής κεντροδεξιάς να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ανάμιξη της Δικαιοσύνης στην πολιτική. Αντιθέτως, κόμματα της Αριστεράς την επικρότησαν, με το σκεπτικό ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Αρκετούς ξένισε η επαμφοτερίζουσα στάση του Μελανσόν, ο οποίος τόνισε ότι η ακροδεξιά πρέπει να πολεμιέται και να νικιέται στις κάλπες.
Παράλληλα, δηλώσεις υποστήριξης στη Λεπέν έκαναν ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο Βίκτορ Ορμπαν (Je suis Marine!), o Γκέερτ Βίλντερς, ο Νάιτζελ Φάρατζ και άλλοι ευρωπαίοι ακροδεξιοί ηγέτες (ισπανικό Vox, Βέλγιο, Ρουμανία κ.λπ.).
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ
Παρέμβαση υπέρ της Λεπέν έκανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικό» τον αποκλεισμό υποψηφίων από τις γαλλικές εκλογές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ δήλωσε ειρωνικά πως οι Γάλλοι βάλθηκαν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Tζέι Ντι Βανς στο Μόναχο, ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν αφήνουν τους λαούς τους να εκφραστούν ελεύθερα. Ακόμη, για «δικαστική κατάχρηση εις βάρος της Λεπέν, που θα φέρει αντίθετο αποτέλεσμα όπως στην περίπτωση του προέδρου Τραμπ», έκανε λόγο ο Ελον Μασκ. «Ολο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραβιάζουν το δημοκρατικό πρότυπο», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Γαλλίας».