Γιατί τρώμε μπακαλιάρο τη 25η Μαρτίου;
Η 25η Μαρτίου πέφτει πάντα μέσα στη Σαρακοστή, περίοδο νηστείας για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ωστόσο, η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού αυτή την ημέρα, λόγω της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού. Ο μπακαλιάρος επιλέχθηκε παραδοσιακά γιατί ήταν εύκολο να διατηρηθεί (λόγω της παστώδους μορφής του) και ήταν πιο προσιτός οικονομικά από τα φρέσκα ψάρια, ιδιαίτερα σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα.
Πώς φτιάχνεται ο μπακαλιάρος σκορδαλιά;
Ο παστός μπακαλιάρος χρειάζεται μούλιασμα σε νερό για τουλάχιστον 24 ώρες, ώστε να φύγει το περιττό αλάτι. Στη συνέχεια, κόβεται σε κομμάτια, αλευρώνεται και τηγανίζεται σε κουρκούτι, μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Συνοδεύεται ιδανικά με σκορδαλιά, μια αλοιφή φτιαγμένη από σκόρδο, πατάτα ή ψωμί, λάδι και ξίδι.
Άλλες γευστικές επιλογές της ημέρας
Αν και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το πιο γνωστό πιάτο, υπάρχουν και άλλες νηστίσιμες επιλογές που τιμώνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας:
• Ψάρια ή θαλασσινά όπως τσιπούρα, γαλέος ή χταπόδι.
• Λαγάνα και ελιές, που παραμένουν δημοφιλείς σε όσους τηρούν αυστηρά τη νηστεία.
• Χόρτα και σαλάτες, για πιο ελαφριά συνοδευτικά.
Ένα έθιμο που κρατάει ζωντανή την παράδοση
Η παράδοση του μπακαλιάρου σκορδαλιά παραμένει δυνατή μέχρι σήμερα, καθώς προσφέρει μια γευστική σύνδεση με την ιστορία και τα έθιμα του τόπου μας.