Οι φυσιογνωμίες των αγωνιστών της Επανάστασης, απόλυτα συνυφασμένες με την ιστορική μνήμη του γένους, διαμορφώνουν εδώ και 200 χρόνια την εθνική συνείδηση χάρις σε κάποιον Βαυαρό φιλέλληνα, που χρησιμοποιεί το μολύβι όχι μόνο για να πολεμήσει τους Τούρκους, αλλά και για ιχνογραφήσει το «Εθνικό εικονοστάσι» της Επανάστασης ζωγραφίζοντας ένα Πάνθεον ηρώων με οπλαρχηγούς, πολιτικούς, λόγιους, προεστούς και φιλέλληνες.
Το 1826 επηρεασμένος από τις ρομαντικές παρορμήσεις και το φιλελληνικό ρεύμα της περιόδου, φτάνει στην επαναστατημένη Ελλάδα για να πολεμήσει στον αγώνα ανεξαρτησίας της, ο Βαυαρός υπολοχαγός του πεζικού Καρλ Κράτσαϊζεν.
Ο ερασιτέχνης ζωγράφος διαφοροποιείται των άλλων περιηγητών και εικονογράφων που ζωγραφίζουν μνημεία, ιστορικά τοπία, επιλέγοντας να γνωρίσει από κοντά τους ίδιους τους αρχηγούς της Επανάστασης ζητώντας να κάνει το πορτραίτο τους.
Οι προσωπογραφίες γίνονται μεταξύ φθινοπώρου 1826 και άνοιξης 1827 στα στρατόπεδα των οπλαρχηγών με μαύρο μολύβι πάνω σε μικρά φύλλα χαρτιού. Οι αγωνιστές εικονίζονται σε αυτές από τη μέση και πάνω, ενώ κάποιες φορές διακρίνεται και ο οπλισμός τους.
Μετά την ολοκλήρωση κάθε έργου ο Κράτσαϊζεν βάζει τους οπλαρχηγούς να υπογράψουν την προσωπογραφία τους, ενώ η ημερομηνία σημειώνεται σύμφωνα με το δυτικό ημερολόγιο. Για την καλλιτεχνική αξία των ιχνογραφημάτων, ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Μανώλης Πρεβελάκης σημειώνει ότι : «Με μόνο όργανο την αιχμή του μολυβιού του κατάφερε να συλλάβει την ιδιοτυπία των όψεων και την ψυχή των ατόμων με τρόπο που μονάχα οι σχεδιαστές του αναστήματος του Χολμπάιν ή του Εγκρ το κατόρθωσαν».
Στα ιχνογραφήματα του Κράτσαϊζεν στηρίζονται οι μεταγενέστεροι ζωγράφοι που εικονογραφούν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, όπως οι Πέτερ Φον Ες και Θόδωρος Βρυζάκης. Ο τελευταίος μάλιστα στον πίνακα του 1855 «Το εν Πειραιεί ευρισκόμενον στρατόπεδον του Καραϊσκάκη το έτος 1827», θέλοντας να τιμήσει τον Βαυαρό φιλέλληνα δημιουργό τον εμφανίζει με στολή του βαυαρικού πεζικού ανάμεσα στους φουστανελοφόρους, να συμμετέχει στην προετοιμασία της μάχης.
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
200 χρόνια από την επανάσταση του 1821: Τι έγινε στον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου [εικόνες]
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 – Νικηταράς: Έζησε σαν ήρωας, πέθανε τυφλός και επαίτης
Το παρασκήνιο της έλευσης του Oθωνα [εικόνες]
Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο σκληροτράχηλος «γιος της καλόγριας»
Όταν ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γιόρτασε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου
H ναυμαχία της Λήμνου: Όταν ο Κουντουριώτης έδιωξε τους Τούρκους από το Αιγαίο [εικόνες]
Η στενή σχέση των αγωνιστών του 1821 με την αρχαιότητα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr