ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 – Νικηταράς: Έζησε σαν ήρωας, πέθανε τυφλός και επαίτης

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Γεννήθηκε ως Νικήτας Σταματελόπουλος αλλά έζησε με το … αιμοσταγές  ψευδώνυμό που είναι δύσκολο να το διαβάσουμε στα σημερινά σχολικά βιβλία.

Μιλάμε φυσικά για τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο τον οποίο οι σύντροφοί χαρακτηρίζουν ως «Λέων βρυχόμενον κατά των πολεμίων, αλλά αρνίον ήμερον μεταξύ των συμπολιτών του».

Δυστυχώς γι αυτόν όμως, αποφάσισαν εκείνοι που είναι «αρνιά κατά των πολεμίων και λέοντες κατά των συμπολιτών τους», με αποτέλεσμα στα τελευταία χρόνια της ζωής του κάθε άλλο παρά να θυμίζει τον αγέρωχο οπλαρχηγό των ημερών της επανάστασης.

Ο στρατηγός Νικηταράς τα χρόνια της παντοδυναμίας του, όταν έλεγε το δημοτικό τραγούδι γι αυτόν «Του Λεωνίδα το σπαθί, Νικηταράς θα το φορεί».

Ο λόγος δεν είναι μόνο η ηλικία, αλλά και η πίκρα του από την περιφρόνηση που συναντά από τους Φράγκους του Όθωνα, που κυβερνούν τη γη που αυτός έχει ελευθερώσει.

Μέχρι τα τελευταία του χρόνια της ζωής του αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας-  Ηπείρου και Μακεδονίας, κάτι που αντιβαίνει στους σχεδιασμούς των Βαυαρών. Η συμμετοχή του το 1839 στην «Ίδρυση της Φιλορθοδόξου Εταιρίας» που  σκοπό της έχει την απελευθέρωση και άλλων εδαφών της χώρας και το ανέβασμα στο θρόνο ορθόδοξου βασιλιά, τον οδηγεί του στην φυλακή.

Την τελευταία περίοδο της ζωής του πριν φυλακιστεί και τυφλωθεί…

Στη δίκη που γίνεται το καλοκαίρι του 1840, φαίνεται καταβεβλημένος από τις άθλιες συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια :«Η θέα του κατωχριωμένου εκ της φυλακής και της ασθένειας προσώπου του στρατηγού Νικήτα και η μνήμη των ενδόξων υπέρ της πατρίδος αγώνων του ένυξε την καρδίαν του ακροατηρίου» γράφει η εφημερίδα «Αιών» τις ημέρες της δίκης. Το δικαστήριο τον αθωώνει,  άλλα τον καταδικάζει το παλάτι, και παρά την αθωωτική απόφαση παραμένει σε περιορισμό στην Αίγινα.

Ο Μακρυγιάννης διαμαρτύρεται στον Όθωνα για την εξαθλίωση του πρώην οπλαρχηγού που τον βρήκε «Ρέστο και χωρίς μιστόν» καταφέρνει την αποφυλάκιση του, παίρνει μια άδεια επαιτείας έξω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, αλλά πλέον τίποτα δεν είναι ίδιο για τον στρατηγό Νικήτα που φεύγει από τη ζωή τυφλός στις 25 Σεπτεμβρίου 1849 σε ηλικία 62 ετών….

Ειδήσεις 

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο σκληροτράχηλος «γιος της καλόγριας»

Όταν ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γιόρτασε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου

H ναυμαχία της Λήμνου: Όταν ο Κουντουριώτης έδιωξε τους Τούρκους από το Αιγαίο [εικόνες]

Η στενή σχέση των αγωνιστών του 1821 με την αρχαιότητα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Παλαιών Πατρών Γερμανός: Κήρυξε την επανάσταση αλλά κακοποιήθηκε, φυλακίστηκε και πέθανε μυστηριωδώς στα χέρια των Ελλήνων

Μιχάλης Μάρδας

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 – Οι ίδιοι ήρωες… απαντούν: Γιατί πολεμήσαμε…

Μιχάλης Μάρδας

Γιώργος Κουμεντάκης: Χωρίς στερεότυπα οι εκδηλώσεις της Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από το 1821

Δημήτρης Ντόγκας

«Θυμάμαι, γιατί θέλω να έχω μέλλον»: Το πρώτο σποτ της Εκκλησίας για τα 200 χρόνια από τo 1821 [βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Επανάσταση του 1821- Τι προγραμματίζουν 4 εστίες πολιτισμού

Δημήτρης Ντόγκας

Μιχαήλ Χουρμούζης: Ένας ιδεολόγος πατριώτης συγγραφέας

Tinad

Μαντώ Μαυρογένους: Πρότυπο αυταπάρνησης και θυσίας

Kon

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Από τη συκοφαντία στην καταξίωση- Ο ρόλος του Μαυροκορδάτου (Mέρος B’)

Δημήτρης Ντόγκας

Η Δέσπω και η Μόσχω: Οι ηρωίδες του Σουλίου

Kon