Ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης μαθαίνει το συμβάν στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου όταν του τηλεφωνεί στο σπίτι ο ίδιος ο τέως βασιλιάς αναφέροντάς του ότι η εκφρασμένη επιθυμία της μητέρας του ήταν να ταφεί στο κοιμητήριο στο Τατόι δίπλα στο σύζυγο της πρώην βασιλιά Παύλο. Ο Ράλλης τον διαβεβαιώνει ότι η κηδεία θα γίνει εδώ και δεν θα ακολουθηθεί το παράδειγμα προηγούμενων βασιλέων που δεν επιτράπηκε η ταφή τους εδώ (Όθωνας- Αμαλία- Κωνσταντίνος Α΄). Εξάλλου, έχοντας ελληνική υπηκοότητα και προσωπική περιουσία στη χώρα η πρώην βασιλική οικογένεια έχει κάθε δικαίωμα να τελέσει την κηδεία χωρίς να ζητήσει κάποια ειδική άδεια.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/1-3-1-jpg.webp)
Παρότι ο πρωθυπουργός αποτελεί παλαιό υποστηρικτή της μοναρχίας και πρέπει παράλληλα να κρατήσει τις ισορροπίες δεξιά και αριστερά του κόμματος, κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Κωνσταντίνο για το πλαίσιο της τελετής. Το κύριο αίτημα του Κωνσταντίνου είναι να ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή να γίνει στο κοιμητήριο του Τατοΐου. Τα άλλα σημεία της διαπραγμάτευσης έχουν να κάνουν με τις μέρες διαμονής στη χώρα της πρώην βασιλικής οικογένειας, το επίπεδο κυβερνητικής εκπροσώπησης στη κηδεία, το ξενοδοχείο διαμονής, ο αριθμός των επίσημων καλεσμένων κλπ.
Το ζήτημα φτάνει στη βουλή αποτελώντας πλέον ζήτημα οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου ζητά παραίτηση της κυβέρνησης και άμεσες εκλογές :“Η κυβέρνηση της Ν.Δ όχι μόνο παραβίασε κατάφωρα το Σύνταγμα, αλλά και απέδειξε περίτρανα ότι έχει πάψει να κυβερνά. Αποτελεί εθνική επιταγή ή άμεση διάλυση της βουλής και η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία”. Ο Γεώργιος Ράλλης μιλά για πολιτική επιπολαιότητα και πολιτική εκμετάλλευση :“Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω με ειλικρινή λύπη, την ανεπίτρεπτη επιπολαιότητα εκείνων που από οποιαδήποτε πλευρά, ενόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολιτικά ωφελήματα από έναν θάνατο, που δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει τις ανθρώπινες και οικογενειακές διαστάσεις του”.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/2-5-1-jpg.webp)
Οι διήμερες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- Κωνσταντίνου καταλήγουν τελικά σε ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο. Η βασιλική οικογένεια μπορεί να παραμείνει στη χώρα μόνο για έξι ώρες χωρίς διανυκτέρευση. Διαγράφονται 400 ονόματα από την επίσημη λίστα των 500 ατόμων (απόστρατοι αξιωματικοί, πρόσωπα της παλαιάς ανακτορικής ιεραρχίας όπως κυρίες των τιμών κλπ.). Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στη κηδεία μόνο από τον τότε υπουργό Προεδρίας Κωστή Στεφανόπουλο, και αυτό γιατί το πρωτόκολλο επιβάλει όταν πρόκειται να παραστεί αρχηγός κράτους (βασιλιάς Χουάν Κάρλος Ισπανίας) επιβάλλεται η παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης της φιλοξενούσας χώρας. Τέλος, η κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει την παρουσία στην κηδεία βουλευτών της αφού αυτό αποτελεί ζήτημα συνείδησης.
Μετά από τα παραπάνω ο Κωνσταντίνος με επίσημη δήλωση του εκφράζει την πικρία του για την τροπή των πραγμάτων :“Λυπούμε δια την πολιτικοποίηση της κηδείας της ταφής της προσφιλούς μου μητέρας. Έρχομαι στην Ελλάδα μόνο δια να εκτελέσω ένα προσωπικόν, οδυνηρόν καθήκον, που κάθε Έλλην έχει το δικαίωμα και την υποχρέωσιν να πράξει. Να εναποθέσω την μητέρα μου εις την γη μας, δίπλα στον πατέρα μου όπως ήταν η τελευταία της επιθυμία. Και λυπούμαι δια την απαγόρευσην της λαϊκής συμμετοχής εις την τελετήν της κηδείας ενός προσώπου, που μόνην σκέψις του μέχρι το τέλος υπήρξε η ευτυχία της Ελλάδος. Ο ελληνικός λαός έχει προαιώνιαν παράδοσιν σεβασμού των νεκρών την οποία εγώ τουλάχιστον πιστεύω ότι δεν πρόκειται να παραβιάσει. Θέλω να προσθέσω ότι οι περιορισμοί που επιβλήθησαν εις την απλήν τελετήν της κηδείας της μητέρας μου μου προσδίδουν περισσότερον πικρίαν εις την οδύνην”.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/3-2-1.jpg)
Η σορός της πρώην βασίλισσας συνοδευόμενη από τους Κωνσταντίνο- Άννα Μαρία και την κόρη της Ειρήνη φτάνει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού το μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου με Μπόινγκ 737 της Ολυμπιακής Αεροπορίας που ναυλώνει η Ισπανική κυβέρνηση. Βγαίνοντας από το αεροπλάνο ο Κωνσταντίνος σκύβει και φιλάει το έδαφος και έχει μια σύντομη συνομιλία με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στις 1.30 προσγειώνεται το προσωπικό αεροπλάνο του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος με τον μονάρχη να συνοδεύεται από τη Σοφία τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας και την ακολουθία τους. Τον Ισπανό βασιλιά υποδέχεται στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/4-1-1.jpg)
Η πομπή των καλεσμένων κατευθύνεται στο Τατόι όπου 2.000 χιλιάδες αστυνομικοί περιφρουρούν περιμετρικά το χώρο των βασιλικών κτημάτων ώστε να μην δημιουργηθούν επεισόδια από τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται ήδη εκεί. Οι συγκεντρωμένοι κρατούν ελληνικές σημαίες και φωτογραφίες της πρώην βασιλικής οικογένειας, διαμαρτύρονται στον Κωστή Στεφανόπουλο για την κυβερνητική στάση στην τελετή ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που σπάνε το αστυνομικό μπλόκο και πλησιάζουν την εκκλησία.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/5-2-jpg.webp)
Η κηδεία και ο ενταφιασμός ξεκινά στις 2:45 παρουσία 130 επισήμων και καλεσμένων, ενώ στη νεκρώσιμο ακολουθία πρωτοστατεί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, συνεπικουρούμενος από τον Μητροπολίτη Αττικής Δωρόθεο και τον αρχιμανδρίτη Πατρίκιο. Στην τελετή βρίσκονται και οι βουλευτές της Ν.Δ Α. Παπαδόγγονας, Γ. Τζιτζικώστας, Χ. Παπαδόπουλος και Χ. Μπουγάς. Η ένταση που επικρατεί από τα περίπου 300 άτομα που έχουν σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, υποχρεώνει τον Κωνσταντίνο να απευθυνθεί σε αυτούς δύο φορές κρατώντας ντουντούκα. Στην πρώτη λέει :“Θα σας παρακαλούσα να κάνετε λίγο ησυχία. Κηδεύω τη μητέρα μου και θέλω να ηρεμήσετε”, ενώ
τη δεύτερη προσπαθεί να βοηθήσει τους καλεσμένους του να φύγουν : “Η οικογένειά μου και εγώ περνούμε τραγικές ώρες, αλλά η συμπαράσταση και η αγάπη σας μας δίνουν κουράγιο, αισιοδοξία και θάρρος. Σας ευχαριστούμε πολύ, αλλά τώρα πρέπει να κάνετε ένα διάδρομο για να περάσουμε”.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/6-1-jpg.webp)
Μετά την ταφή ακολουθεί τρισάγιο στο τάφο του βασιλιά Παύλου. Η οικογένεια και οι ξένοι καλεσμένοι μεταβαίνουν εκ νέου στο χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου όπου αφού τους προσφέρεται αναψυκτικό, αναχωρούν όλοι στις 5 το απόγευμα χωρίς άλλα προβλήματα.