Το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκέμβρη του 2008, λίγο πριν της 9μμ, στη συμβολή οδών Τζαβέλλα (μετονομάσθηκε μετά την δολοφονία σε οδό Αλέξη Γρηγορόπουλου) και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή η σφαίρα διαπέρασε την καρδία του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, σκοτώνοντας τον νεαρό ακαριαία.
Μαρτυρίες, από αυτόπτες μάρτυρες, αποκάλυψαν ότι η αντιπαράθεση αφορούσε ουσιαστικά φραστική διένεξη των δύο αστυνομικών με μια ομάδα 4-5 ατόμων που κατέληξε με τον ειδικό φρουρό να πυροβολεί με ευθεία βολή στο πλήθος και να πετυχαίνει τον νεαρό μαθητή.
Στην αρχική μαρτυρία του ειδικού φρουρού, φαίνεται πως είχε προηγηθεί επίθεση στον ίδιο και στον συνάδελφό του από ομάδα 30 κουκουλοφόρων με εκείνον να αντέδρασε πυροβολώντας 3 φορές, δύο στον αέρα και μια στο έδαφος με την τρίτη να εξοστρακίζεται και να πετυχαίνει τον Γρηγορόπουλο. Ο Νικός Ρωμανός, φίλος του δολοφονηθέντα και παρών κατά τη διάρκεια των γεγονότων, ισχυρίστηκε σε επιστολή του το 2015 παραδέχτηκε ότι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς αρχικά με πέτρες και κατόπιν με μπουκάλια μπύρας.
Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άργησαν να μεταδώσουν την είδηση και μετέφεραν αρχικά την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό των αστυνομικών είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ και ο αστυνομικός πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Τα γεγονότα που ακολούθησαν
Την ημέρα που ξημέρωσε μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, διοργανώθηκαν πορείες από πολίτες για να εκφράσουν την οργή τους για το περιστατικό και την γενικότερη αγανάκτηση τους σχετικά με τους τρόπους που λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία. Μεταξύ των διαδηλωτών διάφορες επιθετικές ομάδες συνέχισαν τις εκδηλώσεις βίας με μεγάλη ένταση, σημειώνοντας καταστροφές σε πολυκαταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες.
Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κήρυξε την επομένη των ταραχών ημέρα πένθους, ενώ κλειστές παρέμειναν και πανεπιστημιακές σχολές. Πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας, εκδηλώνοντας οι μαθητές την αντίδρασή τους στο περιστατικό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Κέρκυρα, Τρίκαλα και Ηράκλειο. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.
Τα αστυνομικά τμήματα της χώρας δέχονταν διαρκώς επιθέσεις με ρόπαλα, πέτρες και μολότοφ, ενώ μαθητές για δηλώσουν συμβολικά τον θυμό τους ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ. Παράλληλα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας άρχισαν να αποφασίζονται καταλήψεις από τους φοιτητές.
Στις 9 Δεκεμβρίου στο Παλαιό Φάληρο πραγματοποιήθηκε κηδεία του Γρηγορόπουλου, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Επεισόδια πετροπόλεμου στην ευρύτερη περιοχή ακολούθησαν την κηδεία, ενώ αστυνομικοί της Ομάδας Ζ πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα.
Μέσα στο γενικότερο χάος και δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα βίας από κουκουλοφόρους διαδηλωτές αλλά και από αστυνομικούς. Αντιδράσεις προκάλεσαν φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν με αστυνομικούς να προτάσσουν τα όπλα τους και ακόμη και να τα χρησιμοποιούν ρίχνοντας βολές στον αέρα, ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό δικογραφίας έναντι τουλάχιστον δύο αστυνομικών.
Ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα στις 11/10/2018 δημοσιοποίησε φωτογραφίες που εμφανίζουν κουκουλοφόρους με πολιτικά να κρατούν λοστούς και αλλά επικίνδυνα αντικείμενα εντός του αστυνομικού κλοιού. Το αρχηγείο της αστυνομίας αντέδρασε διαψεύδοντας τις κατηγορίες, καθώς κάτι τέτοια θα απαγορευόταν από τον κανονισμό.
Η Δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης
Οι δικηγόροι υπεράσπισης των δύο ειδικών φρουρών, έπειτα από τη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού από το φόνο και δεκάδες μαρτυρίες παραιτήθηκαν για προσωπικούς λόγους και την θέση τους πήρε ο Αλέξης Κούγιας.
Στο απολογητικό υπόμνημα του φρουρού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Π. Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης». Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε μάλιστα ότι ο δολοφονηθείς διακρινόταν από αποκλίνουσα συμπεριφορά, αναφέροντας την αποβολή του από τη Σχολή Μωραΐτη και τον ενέπλεξε με περιστατικά βίας που προηγήθηκαν στο γήπεδο του Χαλανδρίου σε αγώνα υδατοσφαίρισης, χωρίς ωστόσο να επικαλεστεί βάσιμες πληροφορίες.
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας (αποτελούταν από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους) έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ένοχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες ενώ ο Σαραλιώτης υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια (ψήφοι 6-1).
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]