ΑΛΛΩΣΤΕ η έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύθηκε προχθές, περιγράφει μια εικόνα για την οικονομία, την οποία θα ζήλευαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία, που έχουν μπει σε σπιράλ στασιμοπληθωρισμού, ελλειμμάτων και αύξησης του δημόσιου χρέους.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,3% του ΑΕΠ για φέτος, 2,2% για το 2025 και 2,5% για το 2026. Πρόκειται για πιο αισιόδοξους δείκτες από τις προβλέψεις της Κομισιόν και τουλάχιστον με τριπλάσιο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,4% για την επόμενη διετία και απομείωση του χρέους στο 148,1% το 2026.
Οριστικές λύσεις στα προβλήματα δόμησης
Ο ΟΟΣΑ απονέμει εύσημα στην κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ προβλέπει πως οι επενδύσεις θα αυξάνονται με ρυθμούς 7,5%, 8,5% και 9,5% για την τριετία.
ΟΛΑ τα παραπάνω στοιχεία είναι εξαιρετικά για την ελληνική οικονομία και διαψεύδουν όσους ανακαλύπτουν προβλήματα τα οποία βρίσκονται μόνο στην αντιπολιτευτική φαντασία τους.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, το αγκάθι της ακρίβειας, που αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τα νοικοκυριά και ιδίως για τη μεσαία τάξη. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός φέτος θα κλείσει στο 3,7%, το 2025 στο 3,3% και το 2026 στο 2,1% με κύρια αιτία, όμως, όχι τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, αλλά στις υπηρεσίες.
ΤΟ αντίδοτο στον πληθωρισμό, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Σε αυτό το σημείο ο ΟΟΣΑ χτυπάει καμπανάκι για λόγους ανταγωνιστικότητας στις εξαγωγές, αλλά αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι πώς θα τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα τις μειώσεις φόρων που σχεδιάζει και παράλληλα να δώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.