Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα έθεσε την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών ως κορυφαίο στόχο. Και το πέτυχε. Η εξυπηρέτηση των πολιτών από το κράτος του 2019 σε σχέση με το 2024 απέχει… αιώνες.
Ενα απέραντο φρενοκομείο
ΤΟ πρώτο μεγάλο «κρας τεστ» ήταν η πανδημία. Τα μηνύματα για «έξοδο» στα λοκντάουν. Στη συνέχεια τα ψηφιακά ραντεβού για τον εμβολιασμό, την ώρα που στη Γερμανία ψάχνονταν με τηλέφωνα και χαρτάκια. Κάθε λίγο και λιγάκι ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωνε πως προστίθενται και άλλες υπηρεσίες στο Gov.gr. Πλέον δεν χρειάζεται κανείς να στηθεί σε ουρές για να πάρει εκατοντάδες έγγραφα, πιστοποιητικά και δικαιολογητικά. Ο πολίτης διεκπεραιώνει την υπόθεσή του σε λίγα λεπτά από τον υπολογιστή ή το κινητό του.
ΠΡΙΝ από έναν χρόνο ο Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τον βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης. Εως σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερα από 1,6 εκατ. ερωτήματα από πολίτες. Πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό, καθώς πια δεν απαιτούνται ούτε λίγα «κλικ» για να λάβει κάποιος το έγγραφο που χρειάζεται, αρκεί μόνο να θέσει το αίτημά του στον ΑΙ «δημόσιο υπάλληλο».
Η ψηφιοποίηση του κράτους είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών. Ο επόμενος στόχος πρέπει να είναι να κλείσουν οριστικά όλες οι πόρτες στις δημόσιες υπηρεσίες και οι πολίτες να εξυπηρετούνται σχεδόν αυτοματοποιημένα. Βρισκόμαστε αρκετά βήματα πιο κοντά στο τέλος μιας γραφειοκρατίας που ταλαιπώρησε γενιές Ελλήνων.