Με τα δεδομένα αυτά, η βοήθεια που θα δοθεί φέτος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα υπερβεί σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι ένα τμήμα θα προέλθει από τον Προϋπολογισμό και το μεγαλύτερο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, γιατί οι αγορές το αξιολογούν σοβαρά». Για αυτό και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρώτα μετράμε και μετά προχωράμε στις επιλογές των μέτρων στήριξης. Υπάρχει περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και υψηλή αβεβαιότητα».
Η καλή πορεία της οικονομίας αφήνει περιθώρια για δημοσιονομικές προσαρμογές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Η οικονομία μας αντέχει και αναπτύσσεται δυναμικά, οι εξωστρεφείς τομείς καταγράφουν πολύ σημαντική δυναμική και επιπλέον τα φορολογικά έσοδα κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα των προβλεπομένων, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ περιορίζει ποσοστιαία το δημόσιο χρέος.
Είναι σαφές, βεβαίως, ότι για το πρόβλημα της ενέργειας χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση. Στις 9 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τις προτάσεις τους και στις 14 του μηνός η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν απέναντι στην υβριδική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Πούτιν. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και απαιτείται κοινή δράση, καθώς το ζητούμενο είναι να μην ανακοπεί η αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων 18 μηνών.