Δεύτερη έρχεται η Υγεία και το τρίτο θέμα είναι η ασφάλεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 16% των ερωτηθέντων φοβάται ότι μπορεί να πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας. Μάλιστα, στην Αθήνα το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται. Πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται μέτρα για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Και αυτό δεν αφορά μόνο στην Αστυνομία.
Γονείς, εκπαιδευτικοί, όλοι έχουν ευθύνες για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών, είτε πρόκειται για το μπούλινγκ στα σχολεία είτε για ξυλοδαρμούς και άλλα φαινόμενα ανομίας σε γειτονιές τςη Αθήνας και αλλού.
Και βεβαίως η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί περισσότερο με τη νέα πολιτική ηγεσία, όπως επίσης και η Δικαιοσύνη για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών, αλλά και οι φορείς κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να απλώνουν ένα δίχτυ προστασίας.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το θέμα της εγκληματικότητας ανεβαίνει και ότι θα πρέπει το αίσθημα ασφάλειας να αποκατασταθεί. Για αυτό και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που προβλέπει αυστηρότερες ποινές, αλλά και να αντιμετωπίζονται άμεσα διάφορες μικροπαραβατικότητες που μπορούν να κλιμακώνονται γρήγορα και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα αδικήματα.
Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια για την πραγματική προστασία των πολιτών από εγκληματικές δράσεις με καλύτερη αστυνόμευση στους δήμους και συνεχείς περιπολίες στις γειτονιές.
Και βεβαίως χρειάζεται και μεγάλη προσοχή στα παιδιά, καθώς πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά εκφοβισμού και επιθέσεων από συμμορίες ανηλίκων.