Ρώσοι και Ουκρανοί παράγουν σχεδόν το ένα τέταρτο των δημητριακών που καταναλώνει η Δύση, ενώ μεγάλη είναι η εξάρτηση και άλλων χωρών, όπως αυτές της Βόρειας Αφρικής. Ηδη η Αίγυπτος προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική βοήθεια, καθώς ένα μεγάλο μέρος του τουρισμού της προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ και για τις εισαγωγές σιτηρών η εξάρτησή της είναι απόλυτη.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η εξάρτησή μας στον αγροτικό τομέα από τη Ρωσία δεν είναι καθοριστική, είναι όμως υπολογίσιμη, ειδικά στο μαλακό σιτάρι, όπου η εγχώρια παραγωγή είναι πάρα πολύ μικρή, και μια στροφή προς το σιτάρι και το καλαμπόκι θα λειτουργούσε βεβαίως προς όφελος όλων. Για το λόγο αυτό, όμως, είναι ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Η σημασία της αγροτικής παραγωγής είναι μεγάλη για την επάρκεια προϊόντων, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι στην αγορά για την καταπολέμηση της ακρίβειας και την εξάλειψη των φαινομένων αισχροκέρδειας. Ενδεικτικό είναι ότι, όπως αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις ακόμα και στα ζυμαρικά, οι οποίες ωστόσο δεν δικαιολογούνται, καθώς στο σκληρό σιτάρι έχουμε υπερεπάρκεια εγχώριας παραγωγής.
Χρειάζονται μέτρα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια σε αγροτικά προϊόντα, και παράλληλα είναι πολύ σημαντικοί και οι έλεγχοι στην αγορά για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που πλήττει το εισόδημα των νοικοκυριών.