Oπως αποδείχθηκε, ο Ντράγκι είχε δίκιο. Η ΕΚΤ έκανε ό,τι χρειαζόταν και η ευρωζώνη διασώθηκε.
ΤΩΡΑ, ο Ντράγκι επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας λόγω της έκθεσης που συνέταξε για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι, το 80% των προμηθειών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων την τελευταία διετία προέρχεται από χώρες εκτός Ε.Ε.
Μάθημα Δημοκρατίας
Ποια είναι η πρότασή του; Στην ουσία πρόκειται για ένα «διαρκές» Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προϋποθέτει την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από επιπλέον ετήσιες επενδύσεις ύψους 800 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε., όταν το Σχέδιο Μάρσαλ, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιστοιχούσε μόλις στο 1%-2% του ΑΕΠ.
ΟΙ ευρωπαϊκές χώρες από μόνες τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αυτό διαφαίνεται ήδη από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία. Αν δεν υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για αύξηση επενδύσεων και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, τότε το παιχνίδι φαντάζει από πριν χαμένο.
ΠΟΙΟ είναι το μήνυμα του Ντράγκι προς τις Βρυξέλλες και τους ηγέτες των «27»; Αν η Ευρώπη δεν κάνει «ό,τι χρειαστεί», τότε σύντομα θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα στην οικονομία και τη ζωή των πολιτών. Το καμπανάκι ήχησε δυνατά. Το πρόβλημα είναι πως, έως σήμερα, η Ε.Ε. δεν δείχνει έτοιμη να το ακούσει.