ΕΙΝΑΙ, άλλωστε, γνωστό πως η επιστήμη της Σεισμολογίας, αν και είναι κατεξοχήν πρακτική και γεμάτη με αριθμούς και μετρήσεις, στην ανάλυσή της παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο άκρως θεωρητική. Δηλαδή, οι επιστήμονες μπορούν μόνο να παρουσιάσουν τα πιθανά σενάρια εξέλιξης ενός φαινομένου και δεν μπορούν να κάνουν… προφητείες.
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ σεισμικό φαινόμενο στη Σαντορίνη, όμως, μπορεί να εξαχθεί ένα σημαντικό συμπέρασμα. Η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια πραγματική και αξιόπιστη Πολιτική Προστασία. Αυτό αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν περάσει από την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Πολιτικής Προστασίας τα τελευταία χρόνια.
ΑΞΙΖΕΙ να θυμηθεί κανείς πως μέχρι το 2019 η Πολιτική Προστασία δεν ήταν παρά μια «ξεχασμένη» γενική γραμματεία υπουργείου, υποστελεχωμένη, με σχεδόν διακοσμητικό ρόλο. Αυτό, άλλωστε, είχε αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με αποκορύφωμα την εθνική τραγωδία στο Μάτι.
Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ του κρατικού μηχανισμού για τη λήψη προληπτικών μέτρων, τη σωστή ενημέρωση και την ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων στα νησιά των Κυκλάδων, όπου συμβαίνει η σεισμική έξαρση, είναι υποδειγματική. Ποτέ άλλοτε δεν έχει υπάρξει τέτοια μεθοδική και ψύχραιμη αντιμετώπιση παρόμοιου φαινομένου.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη από το 2019 έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα το χτίσιμο της Πολιτικής Προστασίας από το μηδέν. Πολύ γρήγορα ενεργοποιήθηκε το «112», ώστε να υπάρχει άμεση ειδοποίηση των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο από φυσικές και άλλες καταστροφές. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο και υψηλής τεχνολογίας κέντρο επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και Σωμάτων Ασφαλείας ανάλογα με την περίπτωση.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ και πέρα, τώρα, τρέχει το πρόγραμμα «Αιγίς» για τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής ύψους 2 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με το «Αιγίς» η χώρα θα προμηθευτεί καινούργια πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και οχήματα, drones, αλλά και θα αναβαθμιστούν τεχνολογικά όλα τα ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως η Πολιτική Προστασία θα μπορεί πάντοτε να αντιμετωπίζει με επιτυχία κάθε πρόκληση. Ολος ο πλανήτης είδε τι συνέβη μέσα στο καταχείμωνο στις φονικές πυρκαγιές του Λος Αντζελες. Η κλιματική κρίση ανεβάζει επικίνδυνα τον πήχη και η Πολιτική Προστασία πρέπει διαρκώς να βελτιώνει τις επιδόσεις της, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες μεγάλων καταστροφών, με πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα, όμως, πλέον έχει αποκτήσει μια ισχυρή Πολιτική Προστασία, που βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.