Τέσσερις μόλις ημέρες πριν από το Πάσχα με μια αιφνιδιαστική κίνηση και ενώ είχε προηγηθεί πυρετώδης προετοιμασία και αγαστή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος ανακοινώθηκε ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας που στόχο έχει να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντά μας.
Και αυτό γιατί αποτυπώνονται για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να δείχνει στην Τουρκία τον δρόμο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, απαντώντας στις αναμενόμενες -όπως τις χαρακτήρισε- αντιδράσεις της Αγκυρας, που κάνουν λόγο για μονομερείς ενέργειες της χώρας μας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, να αντιτάσσει ότι η Τουρκία «θα υποβάλει το δικό της Σxέδιο στην UNESCO και στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών».
Στην πράξη η χώρα μας αποκτά για πρώτη φορά ένα χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου της, καθώς με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό αποτυπώνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα στις θαλάσσιες ζώνες της χώρας, -ιχθυοκαλλιέργειες, αλιεία, θαλάσσιες μεταφορές, τουρισμό, εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων κ.ά.-, πάντα όμως με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία έρχεται και οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες σε όλο το εύρος της δικαιοδοσίας της, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών μας δεσμεύσεων και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι η συμμόρφωση μιας χώρας με ευρωπαϊκή οδηγία δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια, ενώ σε σχέση με την αναφορά που γίνεται στο υπόμνημα για τη δυνατότητα επέκτασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα 12 μίλια, τόνισε ότι αυτό αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας, «που πάντα διατηρεί». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Τάσου Χατζηβασιλείου, ο οποίος πρόσθεσε: «Οι εθνικές θέσεις πλέον αποκτούν ευρωπαϊκή διάσταση, άρα η χώρα δημιουργεί ένα θετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε τρίτου» και εξήγησε: «Οι τουρκικές θέσεις είναι έωλες και τις αντικρούουμε κάθε φορά, με κάθε ευκαιρία στα διεθνή fora. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: είτε συζητούν οι δύο χώρες που έχουν παρακείμενες και αντικείμενες ακτές είτε καταφεύγουν στη διεθνή δικαιοδοσία».
ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πράξεις, όχι επικοινωνιακές φωτοβολίδες»
«Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης κατάθεσης των σχετικών χαρτών, με αποτέλεσμα την καταδίκη μας από το Ευρωδικαστήριο.
Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ και τις κατηγορίες περί «παρακολουθηματικής» εξωτερικής πολιτικής, κυβερνητικά στελέχη αντέταξαν ότι μιλάει το κόμμα που δεν τόλμησε ποτέ να συζητήσει για 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, όπως υλοποίησε η κυβέρνηση πριν από μερικά χρόνια.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και έρχεται ως συνέχεια μιας ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής, όπως αποτυπώνεται με την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Exxon και τη Chevron, δυτικά και νότια της Κρήτης αντίστοιχα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εστιάζουν και στη δυστοκία από τα κόμματα που κινούνται πιο δεξιά από τη Ν.Δ. να τοποθετηθούν επί της «ασπίδας» των εθνικών μας συμφερόντων, καθώς στους χάρτες αποτυπώνεται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θάλασσες που περιβάλλουν τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Αλλωστε στο παρελθόν ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «γιαλαντζί πατριώτες, του γλυκού νερού» αντιπαραβάλλοντας τον υπεύθυνο πατριωτισμό που προτάσσει η Ν.Δ. και καλώντας τους πολίτες να δουν τη μεγάλη εικόνα και την πρόοδο που επιτελεί συνολικά η χώρα.
Απειλές από την Τουρκία
Σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιδράσει στρατιωτικά σε περίπτωση που η χώρα μας αποπειραθεί να εφαρμόσει τον χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της ερήμην της Αγκυρας και δεν καθίσει στο τραπέζι για τη μοιρασιά του Αιγαίου, έστειλε χθες το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.
«Οι μονομερείς ενέργειες, αξιώσεις και δηλώσεις της Ελλάδας που αγνοούν τις υφιστάμενες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», ανέφερε χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Αμυνας σε συνέχεια της προχθεσινής, ανάλογης δήλωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Περαιτέρω, η ανακοίνωση επισημαίνει χωρίς περιστροφές, ότι «στο πλαίσιο της αντίληψης της Γαλάζιας Πατρίδας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν το καθήκον τους, να προστατεύουν με προσήλωση και αποφασιστικότητα κάθε είδους δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή και λαμβάνονται επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση ανάγκης».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας επαναλαμβάνει την πάγια θέση, περί «δίκαιου και ισότιμου διαμοιρασμού της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ο οποίος μπορεί να είναι εφικτός μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου και της καλής θέλησης».
Σε ανάλογο «αποφασιστικό» κλίμα κινούνται και τα χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που κάνουν λόγο για «προκλήσεις», αλλά και για «φόβο» της Ελλάδας, μετά την παρουσίαση του «αντίπαλου» χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας, ως επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου της Αγκυρας.
Για «σκάνδαλο στο Αιγαίο» με βάση τις «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας» που βασίζονται στον γνωστό, ευρωπαϊκό χάρτη της Σεβίλλης, έκανε λόγο η «Hurriyet», προειδοποιώντας τη χώρα μας ότι «λογαριάζει χωρίς το τουρκολιβυκό μνημόνιο». Σε αντιπολιτευτικό πνεύμα η «Sozcu» υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει χάρτη 12 μιλίων, που μετατρέπει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη και η Αγκυρα παρακολουθεί».
Από την άλλη πλευρά, οι φιλοκυβερνητικές «Milliyet» και «Yeni Safak» δίνουν έμφαση στον τουρκικό χωροταξικό χάρτη, που «βάζει τα θεμέλια της Γαλάζιας Πατρίδας, φοβίζοντας τους Ελληνες». Από τη σκοπιά εξάλλου της «Deutsche Welle», η τουρκική αντίδραση όσο έντονη κι αν είναι, αφήνει ανοιχτό τον διάδρομο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.