Η επιστολή είναι εμπεριστατωμένη και θίγει με σαφήνεια τα επιμέρους θέματα.
Στην επιστολή εξηγείται λεπτομερώς ότι η αποστολή της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης (του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά) έχει λήξει βάσει του οδικού χάρτη του 2020 και δεν έχει το «πράσινο φως» και τη νομιμότητα να εξετάζει νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις κατά τρόπο που να βλάπτει τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλει μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.
«Επομένως, μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων εμπίπτει σαφώς στο πεδίο εφαρμογής συμφωνιών τις οποίες η εκτελεστική αρχή κωλύεται να συνάψει», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ.
Παραβίαση
Προσθέτει ότι «η Ελλάδα θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι κάθε ενέργεια για την εφαρμογή του μνημονίου που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σκόπιμη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Επίσης γίνεται αναφορά στα όσα είχαν συμφωνηθεί για την πολιτικο-εκλογική διαδικασία για μία τελική λύση στη Λιβύη, καθώς και στη μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδος-Αιγύπτου το καλοκαίρι του 2020.
Ειρηνική επίλυση
Στην επιστολή, τέλος, η Αθήνα αναλαμβάνει τη δέσμευση για την ειρηνική επίλυση κάθε ζητήματος που αφορά οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου «με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Η πρέσβειρά μας στα Ηνωμένα Εθνη ζητάει από τον Πορτογάλο γ.γ. του παγκόσμιου οργανισμού να διανείμει την επιστολή της σε όλα τα επιμέρους γραφεία, παραρτήματα και αντιπροσωπίες εντός των Ηνωμένων Εθνών.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
«Επιστολή της 17ης Νοεμβρίου 2022 της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη προς τον γενικό γραμματέα. Η Ελλάδα θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή σας σε ένα ζήτημα με πιθανές σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα στη Μεσόγειο. Αναφέρομαι στο “Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του κράτους της Λιβύης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων”, που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022.
Η Ελλάδα αντιτίθεται και διαμαρτύρεται έντονα για τη σύναψη του προαναφερθέντος μνημονίου, στο βαθμό που επιχειρεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εφαρμογή του “Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του κράτους της Λιβύης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο” του 2019, το οποίο συνήφθη κατά πλήρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και με κατάφωρη περιφρόνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας καθώς και άλλων παράκτιων κρατών σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Ελλάδα θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι κάθε ενέργεια για την εφαρμογή του μνημονίου που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σκόπιμη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι έχει ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, όπως οριοθετείται από τη Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2020.
Επιπλέον, η σύναψη του παρόντος μνημονίου δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση που προβλέπεται στον οδικό χάρτη του 2020 για την προπαρασκευαστική φάση της συνολικής λύσης, αποτέλεσμα του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να διαχειρίζεται “την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους κατά τρόπο που να διατηρεί φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους σύμφωνα με τους κανόνες της καλής γειτονίας και των αμοιβαίων συμφερόντων” (άρθρο 6, παρ. 9). Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε πράξη που αψηφά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πολιτική διαδικασία προς μια συνολική λύση για τη Λιβύη.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Η σύναψη του παρόντος μνημονίου παραβλέπει επίσης την παράγραφο 10 του άρθρου 6 του οδικού χάρτη, σύμφωνα με την οποία η εκτελεστική αρχή, κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο, δεν εξετάζει νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις κατά τρόπο που να βλάπτει τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλει μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Επομένως, μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων εμπίπτει σαφώς στο πεδίο εφαρμογής συμφωνιών τις οποίες η εκτελεστική αρχή κωλύεται να συνάψει.
Με την ευκαιρία αυτή, η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλάβει την ισχυρή δέσμευσή της για την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος οριοθέτησης με τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή διανεμηθεί ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 72 (α) της ημερήσιας διάταξης, και δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας και στην επόμενη έκδοση του Δελτίου για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Νέες απειλές και υποδείξεις από Ακάρ
Νέα λεκτική πρόκληση κατά της χώρας μας από τον Τούρκο υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Σε έντονο ύφος κάλεσε την Αθήνα «να εγκαταλείψει ενέργειες και λεκτικά προκλητικές αναφορές που ενισχύουν τις εντάσεις, ως και να συγκεντρωθεί και καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων! Δεν παρέλειψε και αυτή τη φορά να προβεί σε υποδείξεις καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να «ακούει τους πολιτικούς εκείνους, οι οποίοι προειδοποιούν» για τις συνέπειες μιας αντιπαράθεσης με την Αγκυρα.
Και συνέχισε: «Το κάλεσμά μας για διάλογο δεν είναι αδυναμία από την πλευρά μας. Λέμε ότι θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Μη σηκώνετε τα πόδια σας από το έδαφος εξαιτίας κάποιων δηλώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Συμμαζέψτε τα μυαλά σας. Ορισμένοι πολιτικοί βαραίνουν τη μεταξύ μας ατμόσφαιρα. Υπάρχουν μάταιες προσπάθειες εξοπλισμών. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα που τα βλέπουν όλα αυτά και προειδοποιούν. Λέμε στους Ελληνες να τους ακούσουν. Ας μοιραστούμε δίκαια τον πλούτο του Αιγαίου. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή, η Τουρκία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ-ΧΑΚΑ
Ελλάδα-Αλβανία, οριοθέτηση ΑΟΖ
Συνάντηση με την ομόλογό του της Αλβανίας Ολτα Χάκα είχε χθες ο Νίκος Δένδιας, κατά την οποία συζήτησαν για το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και μεταξύ άλλων για την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στοχεύει στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και έλαβε χώρα πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την προσεχή εβδομάδα στα Τίρανα.
Επίσης, εξετάσθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στα Τίρανα την προσεχή Τρίτη και στην οποία χθες προκαταβολικά εμφανίστηκε υποτροπή και σφοδρή λεκτική ένταση ανάμεσα σε Σερβία- και Κοσόβο (με πιθανότητα διά στόματος του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς να μη συμμετέχει στη διάσκεψη).
Αιχμές εν όψει επίσκεψης Μητσοτάκη
Πάντως αρνητικά δημοσιεύματα σχετικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη έκαναν την εμφάνισή τους στα Τίρανα, με αναφορές στο ότι για πρώτη φορά
ο Ελληνας πρωθυπουργός επισημοποιεί τη Χειμάρρα ως ελληνικό δήμο και τη συνδέει με το ελληνικό κυβερνητικό σχέδιο της «Ενωσης Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.
Και επισημαίνει ότι δεν επιλέχθηκε από την Αθήνα τυχαία η 28η Νοεμβρίου, που η Αλβανία γιόρτασε τα 110 χρόνια της ανεξαρτησίας της, για να ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Αλβανία.
Ο γνωστός Αλβανός πρώην διπλωμάτης και αναλυτής Σαμπάν Μουράτι υποστήριξε πως «ο ελληνικός Τύπος την ημέρα της εθνικής μας γιορτής έγραψε με ενθουσιασμό ότι στις 7 Δεκεμβρίου 2022 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του αλβανικού κράτους, επίσημη περιοδεία σε τρεις αλβανικούς δήμους, οι οποίοι σύμφωνα με την Αθήνα είναι ελληνικοί δήμοι. Δεν ήρθε ο Βενιζέλος το 1912, αλλά έρχεται ο Μητσοτάκης το 2022 για να ξαναχτίσει την ελληνική “Βόρειο Hπειρο” στο έδαφος της Αλβανίας» (όπως σημειώνεται).
Και συνέχισε γράφοντας ότι «για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισημοποιεί τη Χειμάρρα ως ελληνικό δήμο και τη συνδέει με το ελληνικό κυβερνητικό σχέδιο της «Ενωσης Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία. Σκανδαλώδες σε διπλωματικό και κρατικό επίπεδο είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσημη περιοδεία στους τρεις «ελληνικούς δήμους» της Αλβανίας χωρίς να έχει πραγματοποιήσει επίσημη διμερή επίσκεψη στο κράτος της Αλβανίας. Η ελληνική περιφρόνηση της αξιοπρέπειας και της κυριαρχίας της Αλβανίας φτάνει στο σημείο του παραλογισμού όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός, χωρίς να επισκεφθεί την Αλβανία, έρχεται και πραγματοποιεί επίσημη περιοδεία μόνο στους τρεις «ελληνικούς δήμους», όπως αντιλαμβάνεται την ελληνική αξίωση για τη Χειμάρρα, η οποία περιλαμβάνεται στον νέο διπλωματικό χάρτη της ελληνικής κυβέρνησης με την επωνυμία «Ενωση Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία.
Συνεχίζοντας την ανθελληνική αναφορά του, ο γνωστός σχολιαστής των αλβανικών ΜΜΕ υποστηρίζει: «Γνωρίζετε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας δεν θυμάται πότε ήρθε ο τελευταίος Ελληνας πρωθυπουργός για επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία; Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός Καραμανλής ήρθε τελευταίος και καρπώθηκε την ελληνική στρατηγική νίκη της μαύρης Συμφωνίας για τη Θάλασσα του 2009.
Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα συμπληρώνει δέκα χρόνια στην εξουσία και έχει πάει στην Ελλάδα τόσες φορές που δεν μπορούν να μετρηθούν, αλλά κανένας Ελληνας πρωθυπουργός ή υπουργός δεν ευδοκίμησε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, παρά τους άθλιους χαρακτηρισμούς της αλβανικής κυβέρνησης “για τις άριστες σχέσεις με την Ελλάδα”(!). Τώρα, μετά από 13 χρόνια, ο Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην “Eνωση Ελληνικών Δήμων” στην Αλβανία».